Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προωθεί τη δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί και μέταλλο, καθώς και τη μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταδίκης της χώρας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και την κακή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων αντίστοιχα. Ειδικότερα, η μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2022.
Κατά την παρουσίαση, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-τομή, με το οποίο η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων.
Κίνητρα
– Τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω». Θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει – και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ηδη αυτό γίνεται πιλοτικά στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.
– Θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη για τις φιάλες αλουμινίου.
Αντίστοιχα με ό,τι θεσπίσθηκε με τα πλαστικά μπουκάλια, οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα αλουμινένια μπουκάλια τους θα ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.
– Προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού και μάλιστα με έκπτωση.
Πλαστικές σακούλες
Παράλληλα, θεσπίζεται από τον Ιανουάριο του 2025 υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
Από τον Ιανουάριο του 2023 (2 χρόνια νωρίτερα) εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι απαγορεύεται να προμηθεύονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς που δεν περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό.
Τίθεται, ακόμα, σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου 2022 υποχρεωτική χωριστή συλλογή αποβλήτων για πλαστικό, χαρτί μέταλλο, γυαλί σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης και στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Οι δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή σε διακριτά ρεύματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 χωριστή συλλογή υιοθετείται και στα σχολεία για απόβλητα συσκευασίας, βιοαπόβλητα και έντυπο χαρτί.
Για τα νοικοκυριά προωθείται χωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων (χλωρίνες κ.λπ.) έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Οπως έκανε γνωστό η ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση 4 χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί). Σε κάθε νέο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια).
Από την έντυπη έκδοση