Κατά τη συνάντηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο μετά την μετατροπή του σε τζαμί, ο οποίες καταγγέλλονται ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας.
«Ενεχείρισα στην εκπρόσωπο της UNESCO αναλυτική κατάσταση με δημοσιεύματα που περιγράφουν αυτές τις καταστροφές. Η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών. Τέλος, συζήτησα με την εκπρόσωπο της UNESCO τη δυνατότητα παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τους 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην του Θεού Σοφία, εδώ στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι, και την ενημέρωσα, βεβαίως, για τη διεθνή εκστρατεία που έχουμε αναλάβει ως διακοινοβουλευτικός θεσμός για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης» τόνισε.
Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ κατά τη συνάντηση με την κ. Berta de Sancristóbal υπογράμμισε ότι «πρόσφατα επισκέφτηκα την Αγία Σοφία, και υπέστην πραγματικά σοκ. Ο νάρθηκας του Ναού έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ δείχνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η επτάμετρη βασιλική πύλη. Μουσουλμάνοι ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως… ευλογία. Τα μάρμαρα του δαπέδου καταστρέφονται. Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ μιας χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του τύπου. Πιστεύω ότι κατόπιν τούτων είναι επιβεβλημένο να επισκεφθείτε το μνημείο για να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα. Εάν δεν υπάρξει μια πιο ουσιαστική αντίδραση, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο.
Ξέρετε ότι και η Μόνη της Χώρας, που επίσης είναι αναγνωρισμένο μνημείο της UNESCO, έχει γίνει τζάμι. Η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, που από τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσε ως μουσείο, μετετράπη σε τζαμί. Την Αγία Σοφία στη Νίκαια, μια πόλη στην οποία έχουν λάβει χώρα δύο Οικουμενικές Σύνοδοι των χριστιανών, της ενωμένης χριστιανοσύνης της πρώτης χιλιετίας, την έχουν μετατρέψει κι αυτήν σε τζαμί. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, ζητώντας σας να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή αυτό το μνημείο που ουσιαστικά είναι εν κινδύνω, γιατί κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες. Ευελπιστώ η εδώ επίσκεψή μας να είναι αφορμή να κινητοποιηθεί περισσότερο η UNESCO».
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση - Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού
Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Berta de Sancristóbal ανέφερε ότι η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν.
Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνεργασία στην πρεσβεία της Ελλάδας με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημήτριο και εκπροσώπους της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση στη γαλλική κοινωνία του Τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.
Στην αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, συμμετείχαν οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko, καθώς και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κα Μαρία Διαμαντοπούλου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Νικόλαος Στεργιούλας.