Το υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις για το τι ισχύει σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στον χώρο εργασίας του, λόγω ανωτέρας βίας.
«Στην περίπτωση που ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την εργασία του εργαζόμενου, από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίσταται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό (κανόνας που καθιερώνεται εξ αντιδιαστολής των προβλεπόμενων στις διατάξεις του 656 Α.Κ.).
Οπότε, σε περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, καθώς και των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, ισχύουν τα εξής:
α) Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 Α.Κ., σύμφωνα με τις οποίες «αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής» (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).
β) Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (657 Α.Κ.).
Ειδήσεις σήμερα
Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
«Καυτή εισβολή» από το Μονακό – Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι φόρεσε το μικροσκοπικό μπικίνι της
Τηλεαστέρες σε αναμμένα κάρβουνα – Ποιες μεταγραφές μαγειρεύονται
Μελέτης Ηλίας: Τι λέει στο ΤΥΠΟΣ TV για το deal, τη σύζυγο και τα παιδιά του