Με τη μητέρα του, η οποία επέμενε το παιδί να ακουστεί, εμφανίστηκαν στο «Καλημέρα Ελλάδα» όπου ο 8χρονος περιέγραψε τα όσα βίωνε. Χαρακτηριστικό είναι ότι το παιδί ανέφερε ότι τον κλείδωναν στο γνωστό πλέον κλουβί, όταν έκανε αταξίες, ξεχνώντας τον στην απομόνωση για ώρες, δίνοντας του να φάει χαλασμένο φαγητό. Κατήγγειλε επίσης ότι τον είχαν χωρίσει από τα αδέρφια του και ότι είχε υποστεί σωματική βία από ανθρώπους που εργάζονταν στην Κιβωτό.
«Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι “η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί”. Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια.», είπε χαρακτηριστικά ο 8χρονος προσθέτοντας ότι ήταν κλειδωμένος για ώρες.
Έκανε επίσης αναφορά για μια γυναίκα η οποία τον χτυπούσε πολύ: «Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… Με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί με ένα άλλο […] με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα.. Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ένα παιδί μόνο. Ήταν 17 στα 18.», αναφέροντας ότι τον βγάλανε παιδιά από το κλουβί και όχι παιδαγωγοί.
Επίσς κατήγγειλε ότι είχανε χτυπήσει και τον αδερφό του: «Ναι, πρόσωπο, μπουνιές… Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο ( σημ: αναφέρεται σε εργαζομενο της δομης). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο. Δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου.», είπε το παιδάκι.
Τέλος ο 8χρονος ανέφερε ότι η μητέρα του έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά του στη δομή και της το κλείνανε και πως κατάφερε να της εκμυστηρευθεί τα όσα έγιναν μετά από μία εβδομάδα.
Κιβωτός του Κόσμου: Οι οικονομικοί έλεγχοι, οι νέες καταγγελίες και οι δικηγόροι του πατέρα Αντωνίου
«Πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου» είπε άγνωστος πληροφοριοδότης που επικοινώνησε με αξιωματικούς της αστυνομίας στη Χίο. Αμεσα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτου ελέγχου στη δομή, και η συλλογή οικονομικών στοιχείων από το λογιστήριό της, όπως έγινε και στην Αθήνα.
Δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στη δομή της Χίου, όπου μετέφεραν φακέλους, οι οποίοι θα φθάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος και η αντιπαραβολή στοιχείων. Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 15 παιδιά και έχει τρεις εργαζομένους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα, κάτι που καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της διάθεσης αυτών των χρημάτων στους σκοπούς λειτουργίας της.
Στα ταμεία…
Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Από χθες το πρωί, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ. Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων για τα οποία γίνεται η έρευνα πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της «Κιβωτού του Κόσμου», και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής της στο πέρασμα των χρόνων.
Φορολογικά
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ σαν την «Κιβωτό του Κόσμου» φορολογούνται, με μικρότερης κλίμακας συντελεστή, αλλά υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων θα αντιπαραβληθούν με τα οικονομικά στοιχεία δωρεών και χορηγιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα πάντα, και αν όχι, πού πήγαν αυτά τα χρήματα.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες, και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ερευνητές αστυνομικοί θα πηγαίνουν όπου «τους πάει η έρευνα», λένε χαρακτηριστικά.
Οι έρευνες και το άδειασμα θυρίδας
Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και
διοικητικό έλεγχο, ενώ τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.
Από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», στις 22 Νοεμβρίου πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.
Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», αφού μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συνολικά τρεις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση. Μετά τον 19χρονο που κατήγγειλε τον επικεφαλής της δομής για προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ακόμη δύο περιπτώσεις ανηλίκων, για τις οποίες έχει γίνει αναφορά από τρίτα πρόσωπα, τα οποία έχουν καταθέσει στις Αρχές ως μάρτυρες, πως υπέστησαν αντίστοιχες αξιόποινες συμπεριφορές.
Η διερεύνηση της υπόθεσης της «Κιβωτού» συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, με τις εισαγγελείς ανηλίκων να μελετούν όλα τα στοιχεία, ενώ έως τώρα έχουν καταθέσει πέντε πρώην εργαζόμενοι και παιδαγωγοί στις δομές της «Κιβωτού», (συνολικά 12 μάρτυρες μαζί με αυτούς που κατέθεσαν στις αστυνομικές Αρχές).
Παράλληλα, και αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με πολλούς δικηγόρους, ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα ανέθεσαν τη νομική τους εκπροσώπηση σε τρεις ποινικολόγους εγνωσμένου κύρους (Θρασύβουλο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κότσο).
Παρών, όταν χρειαστεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι εξαφανισμένος, επικοινώνησαν με την Εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι ο π. Αντώνιος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, όποτε του ζητηθεί. Οπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, απόφαση της νομικής ομάδας είναι να μη γίνει καμία δήλωση ούτε από τους δικηγόρους ούτε από τους ελεγχόμενους σε αυτή τη φάση της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ποινική δίωξη για την υπόθεση, αφού οι καταγγελίες ακόμη ερευνώνται. Σε αυτό το πλαίσιο, με εισαγγελική παραγγελία θα εξεταστούν και οι φάκελοι όσων παιδιών υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να έχουν υποστεί κακοποίηση, προκειμένου να μελετηθούν και οι απόρρητες εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, με στόχο τη συλλογή περισσότερων στοιχείων.
Μητσοτάκης: Τι θα πει στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Συνεχίζεται η κατάθεση της Δροσάκη – Σόκαρε με τα όσα είπε χθες