Μια… ενδεκάδα
Το «καλάθι του μαθητή» περιλαμβάνει 11 κατηγορίες αγαθών: 1) σχολικές τσάντες, 2) κασετίνες, 3) τετράδια/μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), 4) μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, 5) χρωματιστοί μαρκαδόροι και ξυλομπογιές, 6) στιλό, 7) γόμες, 8) ξύστρες, 9) διαβήτες, 10) χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων) και 11) φωτοτυπικό χαρτί.
Σε πλήθος προϊόντων από τα παραπάνω, ειδικά στις σχολικές τσάντες, υπάρχουν πολλές επιλογές από τα καταστήματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Συνεπώς, αναλόγως των χρημάτων που θέλουν να διαθέσουν οι καταναλωτές, μπορούν να βρουν τα κατάλληλα προϊόντα.
Οι επιχειρήσεις
Στο μέτρο, που ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 15 Οκτωβρίου 2024, συμμετέχουν υποχρεωτικά σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το BOOM!, το COMFUZIO, το eFantasy.gr, το JUMBO, το KOUMHS, τα MAX STORES, ο Μουστάκας, το Πλαίσιο, το Public και το Toys-shop.gr. Επιπρόσθετα, μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντικά και άλλες επιχειρήσεις, όπως συνοικιακά βιβλιοπωλεία κ.λπ.
Διευκρινίζεται πως σε κάποιες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι του μαθητή» προϊόντα και από τις 11 κατηγορίες που προαναφέρθηκαν. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που τα καταστήματα δεν διαθέτουν προς πώληση αγαθά αυτών των κατηγοριών.
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, την πρώτη ημέρα (28/8) εφαρμογής του μέτρου για το «σχολικό καλάθι» -με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στο e-katanalotis από τις υπόχρεες επιχειρήσεις- προέκυψε μεσοσταθμική μείωση του κόστους για το νοικοκυριό μεγαλύτερη του 5%. Οι μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και το 10% σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα που πωλούνται με πολύ μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι.
Ενημέρωση
Μέσω της εφαρμογής e-katanalotis, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι του μαθητή» (καθώς κάθε εβδομάδα θα ανανεώνονται) και για τα πολυκαταστήματα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Ειδικότερα, όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα, η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα γίνεται υποχρεωτικά (για τις μεγάλες επιχειρήσεις):
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
α) μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται σε αυτά,
β) μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας/καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι», καθώς και των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα, και
γ) μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο που αποστέλλεται στο υπουργείο βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.
Τιμές από…
* Σακίδιο: 3,49 ευρώ
* Τετράδιο (50 φύλλα): 0,32 ευρώ
* Μολύβι: 0,04 ευρώ
* Μαρκαδόροι (12 τεμάχια): 0,49 ευρώ
* Ξυλομπογιές (12 τεμάχια): 0,95 ευρώ
* Γόμα: 0,09 ευρώ
* Κασετίνα: 0,99 ευρώ
* Ξύστρα: 0,20 ευρώ
* Διαβήτης: 0,49 ευρώ
* Στιλό: 0,05 ευρώ
* Σετ γεωμετρικών οργάνων: 0,50 ευρώ
Ειδήσεις σήμερα
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Φτάνουν οι καλεσμένοι για τον χλιδάτο γάμο
Ρεύμα: Ερχεται επιδότηση στους λογαριασμούς και τον Σεπτέμβριο – Τι είπε ο Σκυλακάκης
Eurovision 2025: Βγήκε η πόλη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού
Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Ο κίνδυνος που παραμονεύει στον βυθό από καρχαρίες και άλλους θηρευτές