Ειδικότερα, σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και διαχειριστή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστο Τακλή που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, τα νεκρά ψάρια αποτελούν πρόσκληση για «τσιμπούσι» θηρευτών της θάλασσας, που υπάρχουν ήδη στον Παγασητικό, μεταξύ των οποίων δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά καρχαρίες,, αν δεν τα περισυλλέξουν εγκαίρως.
Το θέμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους, που μπορεί να μπουν στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι»: «Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί».
Ο κ. Τακλής επισήμανε ότι στον Παγασητικό έχουμε δει αλεπούδες, λευκό και γαλάζιο καρχαρία, μάκο, οπότε και τα μεγάλα είδη μπορούν να μπουν όχι μόνο σκυλόψαρα, γαλέοι και άλλα καρχαριοειδή.
Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Σε ποιες παραλίες του δήμου Βόλου συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:
· Σουτραλί Αγριάς
· Πλάκες
· Άναυρος
· Ξενία
· Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
· Αλυκές
· Αμφανών
· Αμαρυλλίς
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.
Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.
Οι ακτές
· Πλατανίδια
· Καρνάγιο”
· Χρυσή Ακτή
· Νέα Αγχίαλος
διατηρούν την Γαλάζια Σημαία, καθώς η κατάσταση των παραλιών ικανοποιεί τα κριτήρια βράβευσης.
Η αντιδημαρχία Τουρισμού επισημαίνει ότι τα στελέχη της επισκέπτονται κάθε βραβευμένη παραλία και παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο και την εξέλιξη του. “Όλες οι παραλίες ελέγχονται καθημερινά και ο κυματισμός των Γαλάζιων Σημαιών στις ακτές του Βόλου δεν είναι μια τυπική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά μια ουσιαστική και δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία στην οποία κάθε σημαία είναι ένας ειλικρινής δείκτης της ποιότητας των ακτών και ένας υπεύθυνος τρόπος επικοινωνίας με κατοίκους και επισκέπτες. Επισκεπτόμαστε κάθε ακτή, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και η Γαλάζια σημαία θα κυματίσει ξανά, περήφανα αμέσως μόλις οι συνθήκες είναι κατάλληλες και τα κριτήρια του προγράμματος ικανοποιηθούν”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Νεκροταφείο ψαριών έγινε ο Παγασητικός – Η διπλή εισαγγελική έρευνα και η κόντρα Κουρέτα-Μπέου
Αντιμέτωποι με ένα συγκλονιστικό θέαμα είναι εδώ και μέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Βόλου. Η Eισαγγελία Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που γέμισαν τις θάλασσες του Βόλου, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο ότι υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα και στον Παγασητικό, ενώ χθες υπήρξε και διαταγή κατεπείγουσας έρευνας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μια 73χρονη για εξαπάτηση δύο ηλικιωμένων - Απέσπασε πάνω απο 35.000 ευρώ
Η εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ζητά, επίσης, να διερευνηθεί αν έπρεπε και για ποιον λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής. Τέλος, ζητά να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Αγριά, Αλυκές, Κριθαριά, Νέα Αγχίαλος και άλλες φημισμένες γωνιές του Βόλου πλημμύρισαν από τα νεκρά ψάρια. Συνεργεία του δήμου αλλά και αλιείς της περιοχής προσπαθούν να μαζέψουν τα νεκρά ψάρια, αλλά οι όγκοι είναι τεράστιοι. Η δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου είναι αφόρητη και οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά.
Το φαινόμενο, λένε οι ειδικοί, οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό πεθαίνουν. Σύμφωνα με όσους βοηθούν στην περισυλλογή, απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον 5 ημέρες για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια από την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ελάχιστες ώρες τα συνεργεία του δήμου μαζί με τη βοήθεια των καταστηματαρχών και αλιέων μάζεψαν περισσότερους από 60 τόνους νεκρών ψαριών.
Μια σημαντική ποσότητα έχει συγκεντρωθεί από τα ανοιχτά της θάλασσας, με το μεγαλύτερο μέρος των νεκρών ψαριών να βρίσκεται πλέον στην παράκτια ζώνη, όπου δεν είναι εφικτό να πλησιάσουν τα καΐκια και να τα μαζέψουν. Επίσης τοποθετήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου ένα δίχτυ στον Ξηριά που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των ψαριών, ενώ παράλληλα η περιφέρεια προχώρησε στο κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας.
Πόλεμος δήμαρχου Μπέου με περιφερειάρχη Κουρέτα
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αχιλλέα Μπέου, δημάρχου Βόλου, και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Ο δήμαρχος Βόλου πραγματοποίησε «έφοδο» το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Διμήνι, καθώς πληροφορήθηκε ότι γινόταν ταφή των νεκρών ψαριών που περισυλλέγονται σε χείμαρρο της περιοχής. Ο δήμαρχος Βόλου κάλεσε την Αστυνομία για να καταγγείλει ότι συνεργείο θάβει τα νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο με εντολή του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, και των στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Μαγνησία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο χειριστής οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα για παροχή εξηγήσεων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.
«Δεν δώσαμε καμία εντολή σε εργολάβο να θάψει ψάρια. Εχουμε ενεργή σύμβαση με εταιρία που συγκεντρώνει τα νεκρά ψάρια σε μία άκρη πριν ακολουθήσει δεύτερο μηχάνημα για να τα φορτώσει σε κοντέινερ για να οδηγηθούν για καύση. Υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία θα προσκομίσουμε στην Εισαγγελία. Για ποιον λόγο να δώσουμε εντολή να τα θάψουν, όταν έχουμε σύμβαση για καύση;», ανέφερε ο κ. Κουρέτας σε δηλώσεις του στον «Ταχυδρόμο».
Κατέβηκαν 6 γαλάζιες σημαίες
Οπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, κλιμάκιο της αντιδημαρχίας επισκέφθηκε και τις 11 παραλίες της περιοχής. Και έπειτα από έλεγχο που έγινε και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης κατέβηκαν προληπτικά έξι «γαλάζιες σημαίες» από αυτές.
Ενώ, επικαλούμενη τουριστικά στοιχεία της φετινής καλοκαιρινής σεζόν για τον Βόλο, συμπληρώνει πως «η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο Βόλος έχει χάσει τον κόσμο του και τον τουρίστα. Πας να σώσεις μια κατάσταση μετά τον “Daniel” και τον “Elias”, θέλουν να σε στηρίξουν από το εξωτερικό και σου έρχεται ένα φίδι μέσα στη θάλασσα, η πανώλη στα ζώα, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Στεφανοβικείο και δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις για να σώσεις την κατάσταση». Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι καταστηματάρχες του Βόλου, όπου μιλούν για πτώση της επισκεψιμότητας στην πόλη περίπου 80%.