Στην εκτίμησή του για τον Ιανουάριο, ο μετεωρολόγος εκτιμά πως το διάστημα 16 έως 23 Ιανουαρίου, ο Γενάρης θα δείξει τα «δόντια» του με χιονοπτώσεις.
Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη
Μετά από ένα αρκετά υποτονικό φθινόπωρο αλλά και μια αντίστοιχα υποτονική έναρξη του χειμώνα, μεγάλο ενδιαφέρον καιρικά αποκτά πλέον ο Ιανουάριος ο οποίος καλείται να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις βροχές του φθινοπώρου, αλλά και να φέρει και τα πρώτα αξιόλογα κρύα για τον φετινό χειμώνα μιας και μέχρι στιγμής οι μήνες που έχουν προηγηθεί κινήθηκαν θερμοκρασιακά πάνω από τα κανονικά για την αντίστοιχη εποχή επίπεδα.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν για άλλη μια φορά να φωτίσουμε στο μέτρο του δυνατού το πυκνό σκοτάδι που καλύπτει τον προγνωστικό ορίζοντα του πρώτου μήνα του έτους. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν αποτελεί πρόγνωση όπως τη γνωρίζουμε από την καθημερινότητά μας αλλά μια εκτίμηση και μόνο για το τι ενδέχεται να συναντήσουμε καθώς θα κυλούν οι ημέρες.
Και σε αυτή την προσπάθεια όπως και στην αντίστοιχη που προηγήθηκε των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διακρίνουμε κάποια χρονικά διαστήματα τα οποία μπορεί να εμφανίσουν απόκλιση ιδιαίτερα όσο προσεγγίζουμε πιο μακρινούς στόχους.
4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024
Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η κακοκαιρία που αναμένουμε από του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια και η οποία θα αποτελέσει την έναρξη διαδοχικών ατμοσφαιρικών διεργασιών γενικότερα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Γηραιάς Ηπείρου.
ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ
11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Σε αυτό το χρονικό διάστημα πολική αέρια μάζα από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης όπου καθώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της κεντρικής Μεσογείου αλλά και της Αδριατικής, θα σχηματίσει και πάλι βαρομετρικά χαμηλά προς την περιοχή της Ιταλίας. Έτσι ο καιρός στη χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει σε φθινοπωρινό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας πρόσκαιρα τη σκυτάλη στον βοριά με την ανατολικότερη μετατόπιση των συστημάτων αυτών κακοκαιρίας, βροχές σε αρκετές περιοχές και χιόνια στα βουνά κυρίως της κεντρικής και βόρεια χώρας.
ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανό η χώρα μας να μπει σε ένα έντονα χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο με τα χιόνια να μην αφορούν μόνο τα βουνά μας αλλά και περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.
Η όλη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επέκταση των υψηλών πιέσεων προς την κεντρική Ευρώπη που σε συνδυασμό με τα βαρομετρικά χαμηλά προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα ωθήσουν τις πολικές αέριες μάζες νοτιότερα. Πιθανόν δύο ισχυρά ψυχρά κύματα να απασχολήσουν τη χώρα μας. Αυτή θα είναι και η χρονική περίοδος όπου πιθανόν ο Γενάρης, μας δείξει τα “δόντια” του.
ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ
24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2024
Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια ομαλοποίηση της όλης καιρικής κατάστασης μετά και τα ψυχρά κύματα που θα έχουν προηγηθεί που σημαίνει ότι η ζωνική κυκλοφορία φαίνεται να κυριαρχεί, χαρίζοντάς μας ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες (κάτι σαν αλκυονίδες) και με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα.
Κλείνοντας να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια προσέγγιση και μόνο για το πώς αναμένεται να κινηθεί καιρικά ο μήνας που μόλις ξεκίνησε και δεν αποτελεί επιχειρησιακή πρόγνωση.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!
ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ
Ο καιρός το 2023 από το Meteo: Τα ρεκόρ βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών [χάρτες]
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Meteo συγκέντρωσε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2023, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.
Τα αξιοσημείωτα αριθμητικά μεγέθη:
- 46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους στο Γύθειο, στις 23 Ιουλίου 2023 (καύσωνας Κλέων).
- -14,8 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους (εκτός χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) στη Βωβούσα Ιωαννίνων, στις 8 Φεβρουαρίου 2023 (κακοκαιρία Βαρβάρα)
- -23,9 βαθμοί Κελσίου στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12 Φεβρουαρίου 2023.
- 760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας) στη Ζαγορά Πηλίου (κακοκαιρία Δανιήλ).
- 3210 χιλιοστά ετήσιο ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Άρτας.
- 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τριών περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας, και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Δανιήλ. Ο όγκος αυτός του νερού είναι προσεγγιστικά το νερό που καταναλώνει το σύνολο της Αττικής σε 14 χρόνια.
- 1.740.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο του 2023, η δεύτερη υψηλότερη έκταση από το 2000 (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα).
- 34 καιρικά γεγονότα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σημειώθηκαν μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023 .
- 25 ανθρώπινες απώλειες μέσα στο 2023, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000-2023.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες μέγιστες και οι 10 μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην χιονοδρομικών κέντρων και δολινών) για το 2023.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2023.
Πέραν των παραπάνω αριθμών, οι δώδεκα μήνες του έτους είχαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Το κύριο καιρικό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου ήταν η κακοκαιρία ΒΑΡΒΑΡΑ με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της στην πόλη της Αθήνας.
Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές.
Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές.
Ο Μάιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές, με πολλές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Από τις 12 ως τις 27 Ιουλίου ο καύσωνας Κλέων επηρέασε όλη τη χώρα, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει σημειωθεί πότε στην Ελλάδα. Μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη Ρόδο και την Αττική.
Ο Αύγουστος ήταν ένα μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες των κανονικών τιμών, ενώ ο αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές. Πολύ μεγάλης διάρκειας δασική πυρκαγιά σημειώθηκε στη Ροδόπη και στον Έβρο, καίγοντας συνολικά πάνω από 900.000 στρέμματα.
Οι δύο κακοκαιρίες, Δανιήλ και Ηλίας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του Σεπτεμβρίου. Ειδικά στην κακοκαιρία Δανιήλ, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχής και συνόλου κακοκαιρίας, με ύψη που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί στη χώρα μας.
Ο Οκτώβριος ήταν ένας επίσης πολύ θερμός μήνας με πολύ σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ήταν επίσης πολύ ξηρός.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας θερμός μήνας με σημαντικές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.
Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας με θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές, με αρκετές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα παιδιού: Τα νέα ποσά για το 2024 – Πως θα κάνετε αίτηση
Βασίλης Καρράς: Η συγκινητική κίνηση της συζύγου και της κόρης του – Τι έδωσαν σε 100 οικογένειες
Ασπρόπυργος: Τρίτη σύλληψη για την καταδίωξη με τον νεκρό αστυνομικό
Τόκιο: Εικόνες και βίντεο μέσα από την καμπίνα του φλεγόμενου αεροπλάνου- Πώς προκλήθηκε η φωτιά