Σύμφωνα με την ιστοσελίδα weatherforattica.gr, ο καιρός θα αρχίσει από την Τρίτη την επιστροφή του στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο από την Πέμπτη και την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα κάνει… βουτιά!
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το σκηνικό του καιρού στη χώρα περιμένουμε να μεταβληθεί, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, επιστροφή του μελτεμιού αλλά και τοπικά φαινόμενα που θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας κυρίως τη Πέμπτη.
Καιρός: Έρχονται οι θερμικές καταιγίδες – Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα εμφανιστεί
H Ελλάδα παραμένει σε συνθήκες καύσωνα για 16η ημέρα με τις ανάσες δροσιάς να… έρχονται, ωστόσο παραμονεύει και ο κίνδυνος για τις «θερμικές καταιγίδες».
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Τρίτη θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, ωστόσο ουσιαστική αποχώρηση θα έχουμε Τετάρτη και Πέμπτη.
Όμως η αποχώρηση του καύσωνα θα φέρει έντονα φαινόμενα όπως τις θερμικές καταιγίδες.
Καιρός: Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες
Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι καταιγίδες συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται και ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.
Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, αυτά τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες είναι συνήθως σύντομης διάρκειας αλλά μπορεί να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.
Οι θερμικές καταιγίδες είναι πιο συχνές το καλοκαίρι και σε περιοχές με ζεστό κλίμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τη δημιουργία της απαραίτητης θερμικής αστάθειας για την ανάπτυξή τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο «στολίδι» της Νέας Ιωνίας
Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ
Τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Tο ραντάρ με τον καιρό ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 23-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, που τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες, θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2024
Στα βόρεια παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σχεδόν στις κανονικές τιμές για την εποχή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2024
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ανατολικά ηπειρωτικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.
Καιρός: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Καιρός: Οι καύσωνες που έμειναν στην ιστορία
Πριν από έναν χρόνο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε παρουσιάσει μία έρευνα για τους παρατεταμένους καύσωνες που ταλαιπώρησαν τη χώρα.
Μέσα σε διάστημα 40 ετών -από το 1981 έως και το 2022- η Ελλάδα έχει βιώσει εννέα καλοκαίρια με αποπνικτικές θερμοκρασίες, μετρώντας μέχρι και θύματα, ξεκινώντας από τον πολύνεκρο καύσωνα του Ιουλίου του 1987. Τότε, η θερμοκρασία, σύμφωνα με την έρευνα, για 8 ημέρες κινούταν μεταξύ 41-44 βαθμών Κελσίου, ενώ το φαινόμενο κράτησε τουλάχιστον 12 ημέρες.
Κοντά στα φετινά επίπεδα, που πλέον μετράμε σχεδόν 15 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ήταν και o καύσωνας του 1988, ο οποίος κράτησε 14 ημέρες, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να είχε αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Δύο χρόνια μετά, το 2000, σε έναν καύσωνα που διήρκεσε 11 ημέρες, η Πελοπόννησος έπεσε θύμα των πολλών πυρκαγιών, με 200.000 στρέμματα να έχουν καεί εκείνη τη χρονιά σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας.
Τις υψηλότερες τιμές τις είδαμε στους καύσωνες του 2007, μία από τις δύο χρονιές, που, σύμφωνα με τη μελέτη, κατεγράφησαν δύο μεγάλα θερμά κύματα, διάρκειας 10 ημερών το καθένα. Οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 46 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ για τη χώρα.
Αντίστοιχα, δύο ισχυρά κύματα καύσωνα, αρχές και τέλη Ιουλίου και διάρκειας 11 ημερών, κατεγράφησαν και στο πιο πρόσφατο 2021, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αγγίζουν και πάλι τους 46 βαθμούς Κελσίου και 265 σταθμούς του Μeteo να καταγράφουν τουλάχιστον 40 βαθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συνεχίζοντας με τα ρεκόρ σε θερμοκρασίες, το 2010 και το 2012 δύο ακόμα καύσωνες χτύπησαν τη χώρα, με την πρώτη χρονιά να χαρακτηρίζεται ως ο θερμότερος Αύγουστος για το Θησείο με μέγιστες θερμοκρασίες έως 41 βαθμούς Κελσίου και τη δεύτερη ο θερμότερος Ιούλιος για το Θησείο και μέγιστη θερμοκρασία τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Και τις δύο χρονιές, ο καύσωνας διήρκεσε από 10 έως 13 ημέρες.
Ειδήσεις σήμερα
Ηλεία: Η σοκαριστική καταγγελία της 15χρονης – «Με βίασε και με απειλούσε»
Συντάξεις: Εξτρα αύξηση έως 60 ευρώ το μήνα για 1 εκατ. συνταξιούχους