Ελλειψη παθολόγων
Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο το νοσοκομείο της Κω και η έλλειψη παθολόγων. Σήμερα, ο παθολογικός τομέας του νησιού καλύπτεται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, ενώ προκηρύσσονται θέσεις, χωρίς όμως ενδιαφέρον από τους γιατρούς. Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω, Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, δεν πρέπει οι ειδικότητες να είναι μονήρεις στα νησιά. «Γιατί κανένας γιατρός δεν θέλει να έρθει εάν δεν υπάρχει και άλλος να μοιραστεί η δουλειά, οι εφημερίες. Ολοι ρωτάνε “υπάρχει και άλλος γιατρός;”. Το νησί έχει 40.000 κατοίκους και το καλοκαίρι φτάνουμε το 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Εχουμε τις περισσότερες διακομιδές. Η καθεμία κοστίζει από 6.000 έως 20.000 ευρώ», σημειώνει.
Το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων σημειώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Προκηρύσσονται θέσεις και δεν πάει κανείς», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, επισημαίνει ότι το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι χωρίς παθολόγο και χωρίς καρδιολόγο. Εχει μόλις έναν γενικό γιατρό για όλα τα παθολογικά περιστατικά. Επίσης, έναν αναισθησιολόγο. Αντίστοιχα, στη Λήμνο σχεδόν όλες οι ειδικότητες είναι με έναν γιατρό: Ενας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος, ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος.
Ζορισμένο είναι και το νοσοκομείο της Σύρου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Σύρου – Νάξου, Κατερίνα Καλογεράκη, έως το τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί η συντονίστρια διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, με τον κίνδυνο να μη βρεθεί γιατρός να καλυφθεί η θέση. Επίσης, αυτές τις ημέρες τα χειρουργεία καλύπτονται από ιδιώτη, καθώς έχουν νοσήσει και οι τρεις χειρουργοί. Δεν μπορεί, ωστόσο, να καλύψει όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα, για τροχαίο μέσα στην εβδομάδα που έγινε στην Τήνο, πραγματοποιήθηκε διακομιδή στην Αθήνα. «Μείναμε με μία νεφρολόγο, που θέλει να κάνει τα χαρτιά της να φύγει. Εκεί που είχαμε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού-υπόδειγμα. Επίσης, η μοναδική παθολογοανατόμος μέχρι τον Μάιο θα έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν θα έχουμε να κάνουμε βιοψίες στο νησί. Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στις Κυκλάδες και η κίνηση από το Πάσχα αυξάνεται κατακόρυφα», λέει η κ. Καλογεράκη.
Οικονομικά κίνητρα
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα στα νησιά, γι’ αυτό και με κίνητρα ειδικά για το καλοκαίρι προσπαθεί να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, δίνονται 1.800 ευρώ τον μήνα πέραν του μισθού σε κάθε γιατρό και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή για μετακίνηση. «Πάλι όμως δεν είναι ελκυστικό. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση των μισθών κατά 10%», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι με νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί δίνεται η δυνατότητα για part time συμβάσεις γιατρών, ώστε να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο και να μη γυρνάνε την πλάτη στα νοσοκομεία, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό ιατρείο.
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ: ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στασιμότητα στις μόνιμες θέσεις εργασίας
Νέα Φιλαδέλφεια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Αυξήθηκε το προσωπικό στο ΕΣΥ κατά 9,4%, χωρίς όμως να αλλάζει ουσιαστικά κάτι, αφού οι περισσότερες προσλήψεις είναι επικουρικού προσωπικού. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης για την εξέλιξη του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία διενήργησαν ερευνητές του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – ΚΕΠΥ, με συντονιστές τον αναπληρωτή καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, Ηλία Κονδύλη, και τον ομότιμο καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Υγείας.
Στοιχεία
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η μελέτη, τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εργάζονταν συνολικά 84.230 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 23% ήταν ιατροί, το 45% νοσηλεύτριες/νοσηλευτές και το υπόλοιπο 32% λοιπό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά τη χρονική δηλαδή περίοδο 2019-22, το νοσοκομειακό προσωπικό του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 9,4% (7.223 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορούσε σε θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού).
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά τη χρονική δηλαδή περίοδο 2019-22, η αύξηση του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αύξηση του επικουρικού προσωπικού και του προσωπικού ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως, κατά τη χρονική περίοδο 2019-22 το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρέμεινε στάσιμο (0,5% αύξηση, 321 νέες θέσεις μόνιμης εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας). Η στασιμότητα των μόνιμων θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η αντικατάστασή τους με επικουρικό προσωπικό ξεκίνησαν ήδη από το 2017, την περίοδο δηλαδή της οικονομικής κρίσης, και έγινε κυρίαρχη πρακτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας», διαπιστώνει η μελέτη.
ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
102.130 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στα νοσοκομεία της χώρας το 2019, 79,3% του συνολικού νοσοκομειακού προσωπικού εργαζόταν στο ΕΣΥ
80.991 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στο ΕΣΥ το 2019, 84.230 τον Δεκέμβριο του 2022
9,4% ΑΥΞΗΘΗΚΕ το νοσοκομειακό προσωπικό του ΕΣΥ κατά τη χρονική περίοδο 2019-22
19.921 ΙΑΤΡΟΙ στο ΕΣΥ το 2022 (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας), εκ των οποίων το 49% ήταν μόνιμοι ιατροί (διευθυντές και επιμελητές του ΕΣΥ), το 41% ειδικευόμενοι και εξειδικευόμενοι ιατροί (με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), το 9% επικουρικοί ιατροί (με μονοετείς συμβάσεις) και το 1% το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό.
5,7% ΑΥΞΗΘΗΚΕ το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ τη χρονική περίοδο 2019-22
77,7% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2022 ήταν μόνιμο προσωπικό, το 9,5% ορισμένου χρόνου και το 12,8% επικουρικό προσωπικό με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις εργασίας
85,6% ΑΥΞΗΘΗΚΕ από το 2009 έως το 2019 ο αριθμός των εκπαιδευμένων στην Ελλάδα ιατρών με δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος σε χώρες του εξωτερικού (στοιχεία της έρευνας υγειονομικής μετανάστευσης του ΟΟΣΑ)
3.137 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ελληνικών Ιατρικών Σχολών μετανάστευσαν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο συνολικός αριθμός αποφοίτων ελληνικών Ιατρικών Σχολών που εργάζονται στο εξωτερικό το 2019 ξεπέρασε τους 6.800
Η Τουρκία καλεί για θεραπεία τους ογκολογικούς ασθενείς
Οι ελλείψεις στα νησιά αποτελούν αιτία εκμετάλλευσης από τη γειτονική Τουρκία, που διαφημίζει υπηρεσίες Υγείας. Με δεδομένο ότι στα Δωδεκάνησα δεν λειτουργεί ακτινοθεραπευτικό κέντρο, μία ιδιωτική κλινική στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας ξεκίνησε καμπάνια διαφήμισης απευθυνόμενη σε ογκολογικούς ασθενείς.
Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική», η χορηγούμενη διαφήμιση της τουρκικής ιδιωτικής κλινικής Acibadem, με παραρτήματα στην Ολλανδία, στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, καλεί τους Δωδεκανήσιους στα ελληνικά, να συμπληρώσουν μια φόρμα για να λάβουν δωρεάν γνώμη για τη θεραπεία του καρκίνου τους, παρέχοντας, μάλιστα, όπως αναφέρεται, έκπτωση 50% στα δρομολόγια Kos – Bodrum.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργο Πισσάκα, η Ρόδος χρειάζεται ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας που θα καλύπτει και όλα τα γύρω νησιά. Κενά στην κατανομή μηχανημάτων ακτινοθεραπείας υπάρχουν, επίσης, στη Λαμία (όπου τώρα θα αγοραστεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης), στην Τρίπολη, ακόμη ένα στην Κρήτη και υπάρχει κενό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. «Ζητούμενο είναι από οποιοδήποτε σημείο της χώρας ο ασθενής να απέχει μία με μιάμιση ώρα από πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Ειδήσεις σήμερα
Τρίκαλα: Συνελήφθη πασίγνωστος ποδοσφαιριστής – Δείτε γιατί