Λίγο μετά τις 22.00, σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση στο βουνό της Πάρνηθας που σήμανε συναγερμό.
Στην περιοχή της Πάρνηθας επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα.
Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.
«Είναι μια δύσκολη μέρα και νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, διότι είναι πολλαπλά τα μέτωπα τα οποία έχουμε κληθεί από το πρωί και όλες αυτές τις μέρες να αντιμετωπίσουμε. Εδώ μια μεγάλη υποσημείωση βέβαια: ότι όλα αυτά τα μέτωπα ξέσπασαν εν μέσω θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει από το Σάββατο τα ξημερώματα που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη με αμείωτη ένταση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το μέτωπο το οποίο μας απασχόλησε ιδιαίτερα και υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα ήταν αυτό στον Δρυμό της Πάρνηθας. Μπορούμε να πούμε, ότι κατά μεγάλο βαθμό έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος» πρόσθεσε. «Η φωτιά καίει μέσα σε μια χαράδρα. Είναι ορατό προς τις περιοχές Γκούρα, Κεραμίδι, Ρέμα, Γιαννούλα και το κομμάτι το οποίο βλέπει προς την Μονή Κλειστών. Δεν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα. (…) Θέλουμε η κατάσταση της φωτιάς να διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι τώρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άλλο πρόβλημα. Θέλουμε να μείνει στην ίδια αυτή η εικόνα. (…) Δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. (…) Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή είναι μια μεγάλη περιοχή, καλύπτει μεγάλη ευρύτητα σε επίπεδο απόστασης. Γι αυτό ακριβώς το λόγο παραμένουμε μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του δρυμού της Πάρνηθας».
Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.
Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Την καλύτερη εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η Πάρνηθα, επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της φωτιάς. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο «καντηλάκια» που καίνε στη δασική έκταση και αν δεν υπάρξει κάποια ξαφνική ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες υπάρχει αισιοδοξία πως η εικόνα θα είναι καλύτερη το πρωί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί:
1. Από τη Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγια Καναλα
2. Από τη συμβολή των οδών Λεωφόρου Πάρνηθος και Μποσκιζα
3. Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης
4. Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Γαλήνης
5. Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης
6. Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του “Ermitaz Hall”
7. Από τη συμβολή των οδών Φυλής και Περιφερειακής Αιγάλεω, στο ρεύμα προς Άνω Λιόσια
8. Από τη συμβολή των οδών Λ. Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεων της Θεοτόκου “Κλειστών”
9. Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας “Αίγλη”
10. Στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Νταρδίζας.
Μέσα σε 30 λεπτά «ξέφυγε» η φωτιά στην Πάρνηθα το μεσημέρι της Τετάρτης. Ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά της ώρας η πυρκαγιά έκανε κηλίδωση και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.
Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας. Και όλα αυτά, ενώ τα εναέρια μέσα του ΠΣ, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες.
Για μία πρωτοφανή κατάσταση από τότε που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα κάνουν λόγο οι επιστήμονες, καθώς οι νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ακραίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας οι πυρκαγιές φέτος είναι επταπλάσιες από το 2012, με την χώρα πολύ να βρίσκεται συχνά πια σε κόκκινο συναγερμό.
Επιβαρυντικά για την εμφάνιση ακραίων φαινομένων, την ποιότητα του αέρα και γενικότερα την ατμόσφαιρα, λειτουργούν οι εκατοντάδες πυρκαγιές, που έχουν ξεσπάσει φέτος το καλοκαίρι.
Για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5, τέθηκαν 7 φορές πολλές περιοχές της χώρας. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας: «Αυτή είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα».
Η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος με την επέλαση των δυνατών ανέμων έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες.
Σε δηλώσεις του ο Γεώργιος Πουρνάρας, αρχηγός της Πυροσβεστικής, τόνισε πως: «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες. Ακόμα και το βράδυ που οι πυρκαγιές ήταν τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίσιμες τώρα γίνονται πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες».
Από την πλευρά του ο Φοίβος Θεοδώρου, γενικός διευθυντής συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει: «Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου ήταν ότι είχαμε έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών με θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι ενίοτε ήταν και καταβατικοί που ευνοούσαν μια ακραία συμπεριφορά. Παράλληλα αυξήθηκε και η ευφλεκτότητα όλων των ειδών μέσα στα δάση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας».
Ο Βαγγέλης Γκουντούφας, γενικός διευθυντής δασών υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναφέρει πως: «οι ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό κλίμα ώστε πολύ εύκολα να μετατρέπονται οι έρπουσες φωτιές, επικόρυφες με όλα αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα».
Οι δασικές πυρκαγιές και η καταστροφή των δασών έχει σημαντική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ: «Σε περιοχές όπως η Αθήνα που έχει πολύ έντονο αστικό περιβάλλον και σχετικά περιορισμένη βλάστηση το να χτυπάς τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου ουσιαστικά δημιουργείς ένα κλίμα ακόμα πιο θερμό…με αποτέλεσμα να κάνει πιο έντονο αυτό που ζήσαμε τον Ιούλιο με τον καύσωνα και να επιτείνει ακόμα παραπάνω την πιθανότητα πυρκαγιών σε ότι υπόλοιπο πράσινο έχει μείνει γιατί θα κάνει πιο έντονη την κλιματική κρίση».
«Επέλαση» της φωτιάς μέσα σε μισή ώρα στην Πάρνηθα – Πως θα εξελιχθεί η ένταση των ανέμων (video)
Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική
Ως και δεκαπλάσια είναι τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.
«Συνήθως αυτή την εποχή έχουμε γύρω στα 10 μικρογραμμάρια και σε περιοχές όπως στη Δυτική Αττική, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, ακόμα και στο Κερατσίνι και στον Πειραιά είχαμε συγκεντρώσεις που έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια. Είναι συγκεντρώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες», επισημαίνει ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου..
Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τονίζει: «Αν ένας άνθρωπος είναι καθόλα υγιής μπορεί αν εισπνεύσει ένα μεγάλο ποσοστό και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει μια οξεία φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού που μπορεί να ξεκινήσει από το ανώτερο αναπνευστικό με ήπια συμπτώματα όπως μια ρινίτιδα ή βήχας αλλά και να δημιουργήσει μια τοξικότητα και να καταλήξει το κατώτερο αναπνευστικό που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος δύσπνοια ή και εσωτερικό θερμικό έγκαυμα».
«Επέλαση» της φωτιάς μέσα σε μισή ώρα στην Πάρνηθα – Πως θα εξελιχθεί η ένταση των ανέμων (video)
Οι ειδικοί συνιστούν ως μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού και στάχτης από πυρκαγιά:
* Παραμονή σε κλειστούς χώρους
* Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
* Πόρτες & παράθυρα κλειστά
* Χρήση κλιματιστικού
* Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας
Η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, δήλωσε πως: «Οπότε το καλύτερο είναι να είμαστε αρκετά μακριά, να είμαστε σε κλειστούς χώρους και αν μπορούμε να αποφεύγουμε την κίνηση το ίδιο και με τα αυτοκίνητα».
Σε περίπτωση που κάποιος αισθανθεί έντονο βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος είτε ασυνήθιστη ναυτία και ζάλη θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό του.
Το φαινόμενο της «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς»
Στην Πάρνηθα εκδηλώθηκε το φαινόμενο της «οπισθοδρομούσας πυρκαγιάς», είδαμε τη φωτιά να κινείται από τη Φυλή προς Θρακομακεδόνες, ενώ φυσιολογικά ο αέρας θα έπρεπε να την οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Για το που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς και στο τι είναι το «πυρονέφος», αναφέρθηκε ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος.