Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι στο eleftherostypos.gr αν δεν δοθεί άμεσα μία λύση είναι πολύ πιθανό να δούμε αυξήσεις των τιμών σε κατσίκι και αρνί, τις οποίες θα επωμιστούν στο τέλος οι καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα, ο κλάδος τις κτηνοτροφίας «έρχεται» σε αδιέξοδο, όσον αφορά τη επιβίωσή του. Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν καταγραφεί σε όλη την Επικράτεια 120 κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων και έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα της υγειονομικής ταφής των ζώων που αναφέρει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.
Κανένας φόβος για τους καταναλωτές
«Αρχικά να τονίσουμε ότι η ευλογιά και η πανώλη δεν επηρεάζουν το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την τροφή σε καμία περίπτωση, διότι είναι ζωονόσος και ουσιαστικά είναι αποδεδειγμένο ότι αυτές οι ασθένειες κάνουν μόνο κακό στα ζώα και όχι στους ανθρώπους. Εάν ψηθεί το κρέας ή υποστεί τη σωστή μεταποίηση το γαλακτοκομικό προϊόν, όπως και γίνεται πάντα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάθει κάποιος κάτι» τόνισε στο eleftherostypos.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης.
Στη συνέχεια, ο κ. Κεσίδης μίλησε και για τους κτηνοτρόφους, αναφέροντας ότι το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι χάνεται το ζωικό τους κεφάλαιο και ουσιαστικά για να δημιουργηθεί και πάλι ένα μαντρί και να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του χρειάζεται περίπου δύο χρόνια, κάτι που εκτός από χρονοβόρο, είναι και κοστοβόρο.
«Το κράτος είπε ότι θα τους αποζημιώσει και μακάρι να είναι αλήθεια, διότι ο χρόνος είναι αντίπαλος όλων. Εάν ξεκινήσουν να ξεκληρίζονται μαντριά, όταν θα θέλουμε για τα Χριστούγεννα τα αρνιά και τα κατσίκια, δεν θα υπάρχει ο αριθμός που θα επιθυμούμε. Έχουμε το ποιοτικότερο αρνί και κατσίκι στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα αρκετοί να το κάνουν εξαγωγή σε βόρειες και νότιες χώρες, οπότε όσο παραπάνω ζήτηση υπάρξει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανέβουν οι τιμές» σημείωσε ο πρόεδρος της Π.Ο.Κ.Κ..
Έρχονται αυξήσεις έως 10% σε αρνί και κατσίκι
Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ευλογιά των προβάτων και η πανώλη έχουν κάνει… διστακτικούς τους πολίτες, με αποτέλεσμα ένα μικρό ποσοστό να έχει σταματήσει τις αγορές τους στα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τον Σάββα Κεσίδη, οι κρεοπώλες βρίσκονται στη «μέση» και προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. «Αυτή τη στιγμή μετριάζουμε το κέρδος μας και προσπαθούμε να «πείσουμε» τον καταναλωτή ότι το κατσίκι και το τραπέζι πρέπει να υπάρχει μία φορά την εβδομάδα στο ελληνικό τραπέζι. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο κόσμος θα δει μία αύξηση περίπου 10% σε αρνί και κατσίκι».
Στο χείλος του γκρεμού οι κτηνοτρόφοι
Να ακουστεί η «φωνή» των κτηνοτρόφων ζητάει μέσω του eleftherostypos.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος και να κληθούν οι κτηνοτρόφοι στις συναντήσεις που πραγματοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο με φορείς.
«Δεν υπάρχουν ζώα σε ελευθέρα βοσκή, όλα είναι κλεισμένα μέσα, ενώ οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατά 17%. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει τα πάνδεινα. Με την κακοκαιρία «Ντάνιελ» χάθηκαν 100.000 χιλιάδες ζώα, ενώ με την πανώλη και την ευλογιά κοντά στις 60.000 χιλιάδες. Επίσης, η Κυβέρνηση δεν μας έχει καλέσει σε καμία σύσκεψη, σαν να μας έχει αποκλείσει με κάποιος τρόπο το Υπουργείο από κάθε συζήτηση» συμπλήρωσε ο κ. Μόσχος. Ακόμη, κάνει λόγο για τις χαμένες επιδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ, από τις οποίες χάνουν το 27% αυτών, ενώ ταυτόχρονα, με τη νέα χρονιά θα χαθεί ακόμη ένα 7%.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, αυτό το διάστημα χιλιάδες ζώα μικρής ηλικίας έχουν θανατωθεί, ενώ οι συμφωνίες με το εξωτερικό που έχουν κλείσει σχεδόν στα 9 ευρώ ακυρώνονται, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος όγκος αρνιών να συσσωρεύεται στην αγορά, δίχως να αξιοποιηθεί, διότι θεωρούνται ακατάλληλα και για την ελληνική αγορά, μιας και στη χώρα οι κρεοπώλες θέλουν πάνω από 10 κιλά το ζώο. «Ορισμένοι συνάδελφοι θανατώνουν τα αρνιά κατευθείαν μόλις γεννηθούν, με την τιμή να κυμαίνεται κάτω από 3 ευρώ. Με αυτή την τιμή ο κτηνοτρόφος έχει χάσει τον γάλα και δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το 50% των εξόδων του, κάτι που σημαίνει απόλυτη καταστροφή».
Τέλος, ο Δημήτρης Μόσχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές πως κρούσματα στο Βόλο φέρεται ότι έχουν παρουσιαστεί, εξαιτίας ζωοτροφών, οι οποίες αγοράστηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα αναφέρει ότι ο κλάδος γνωρίζει τη δυσκολία της κατάστασης, επειδή έχει ζήσει πανόμοιες καταστάσεις το 2013 και το 2023, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό.
Κίναρος: Δώρο στην κυρά Ρηνιώ αυτό που τόσο ήθελε - Απόκτησε ένα γαϊδουράκι
Ευλογιά προβάτων: Τι λέει το υπουργείο
Από τη Ρουμανία πιθανότατα έφτασε στην Ελλάδα η πανώλη των προβάτων επανέλαβε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και μίλησε για την ευλογιά των προβάτων και τις ενδεχόμενες ελλείψεις κρέατος στην αγορά. Ο ίδιος σημείωσε πως νομίμως δεν μετακινούνται ζώα μολυσμένα με ευλογιά ή πανώλη. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν τα άρρωστα ζώα με πανώλη ήρθαν από τη Ρουμανία, καθώς όπως εξήγησε όταν τα ζώα έρχονται από κοινοτική χώρα, μπορούν να μετακινηθούν με ένα απλό πιστοποιητικό.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως όλα δείχνουν τη Ρουμανία, καθώς η χώρα αυτή δήλωσε το πρώτο κρούσμα πανώλης δέκα ημέρες μετά την Ελλάδα – και μάλλον μετά από πίεση της Ελλάδας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τονίζεται πως το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων δηλώθηκε τον Αύγουστο του 2024 στον Έβρο, ωστόσο οι Αρχές ερευνούν πως μπήκε στη χώρα μας και για ποιο λόγο και παρά τα μέτρα ξέφυγε και επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, μέχρι την Κόρινθο.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης αιγοπρόβειου κρέατος ή γάλακτος στην αγορά, μιας και στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 12.000.000 πρόβατα και κατσίκια, από τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν θανατωθεί τουλάχιστον 30.000 αιγοπρόβατα ύστερα από κρούσματα πανώλης και ευλογιάς.
Τέλος, ο κ. Κέλλας σημείωσε πως από χθες Τετάρτη (23.10.2024) ισχύει η μετακίνηση των προβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την Ελλάδα για 10 ημέρες. Όπως είπε τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε δέκα ημέρες, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου είθισται να ξεκινούν οι σφαγές των ζώων για τις γιορτές.
Η κύρια προσπάθεια για τον περιορισμό της ευλογιάς εντοπίζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δεδομένο ότι δεν έχουν παρουσιασθεί άλλα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία ή άλλα σημεία της επικράτειας.
Την Τετάρτη (23/10) το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Σήμερα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν στην Ξάνθη και Καβάλα. Αύριο θα γίνουν στις Σέρρες και στη Θεσσαλία.
Γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο έπακρο το 10ήμερο της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων. Η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της ευλογιάς θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων βιοασφάλειας παντού.
Στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευομένων φορέων αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ. και στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και το Λιμενικό. Επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους της Εγνατίας για να τοποθετηθούν απολυμαντικά σημεία στα διόδια. Παράλληλα εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων
1: Ευλογιά των προβάτων
- Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
- Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
- Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.
2: Ερωτήματα των καταναλωτών
Α. Είναι ασφαλές το γάλα;
- Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
Β. Είναι ασφαλές το κρέας;
- Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα
- Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
- Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.
Σε υποψία νόσησης:
- Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
- Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.
4: Διαχείριση της νόσου
- Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
- Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
- Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
- Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
- Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 29,1% η ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 19,8%
Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα
Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Επιμένει στα περί «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» μεταξύ Χίου και Σάμου
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες αποκαλύψεις για τους θανάτους
Αποκάλυψη για τον Τζορτζ Μπάλντοκ: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις
Ευλογιά των προβάτων: Είναι ασφαλές το γάλα και το κρέας; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε