Κι αυτό γιατί η ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη πέρυσι το καλοκαίρι «στέγνωσε» τις δεξαμενές των μεγάλων ελαιοπαραγωγών χωρών, όπως της Ισπανίας, η οποία «έχασε» πάνω από τη μισή παραγωγή της υποχωρώντας από τους 1.500.000 τόνους το 2021 μόλις στους 680.000 το 2022. Αντίστοιχα, στην Ιταλία η παραγωγή «έπεσε» στους 240.000 τόνους από 330.000 την προηγούμενη χρονιά και στην Πορτογαλία η παραγωγή περιορίστηκε μόλις στους 106.000 τόνους από 240.000 το 2021.
Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, η οποία δεν αντιμετώπισε προβλήματα ξηρασίας και κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή ελαιολάδου από τους 220.000 τόνους το 2021 στους 330.000 τόνους το 2022. Και παρόλο που για τους παραγωγούς η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε καλά ξεκίνησε καλά από άποψη τιμής, δεδομένου ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες συγκομιδής το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πουλιόταν 4,5 ευρώ το κιλό (από 3,5 ευρώ ένα χρόνο πριν), κανείς δεν περίμενε ότι η τιμή του θα έφτανε ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, ώθηση στις τιμές του προϊόντος έδωσε και η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το αυξημένο κόστος των μεροκάματων ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατών γης.
Οι πωλήσεις των τελευταίων ποσοτήτων ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023, εξελίσσεται σε «ντέρμπι» μεταξύ των συνεταιρισμών, δεδομένου ότι από μέρα σε μέρα η τιμή πώλησης αυξάνεται και ενώ όλοι θεωρούν ότι έπιασε «ταβάνι», έρχεται η επόμενη πώληση για να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.
Τελευταίο παράδειγμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου στη Λακωνία, όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα 0,3, πωλήθηκε σε ελληνική εταιρεία έναντι 7,70 ευρώ το κιλό! Μάλιστα, η εταιρεία είχε ζητήσει να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα, ωστόσο οι παραγωγοί του συνεταιρισμού δεν δέχτηκαν, στοχεύοντας πιθανότατα σε ακόμα υψηλότερες τιμές.
Είχε προηγηθεί μία ημέρα πριν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας, ο οποίος μετά από δημοπρασία προχώρησε στην πώληση 20 τόνων ελαιολάδου στην τιμή των 7,5 ευρώ το κιλό, με αγοραστή μεγάλη εταιρία ξένων συμφερόντων.
Πάντως, στις δεξαμενές των συνεταιρισμών έχουν μείνει πολύ μικρές ποσότητες ελαιολάδου και δεδομένου ότι η ζήτηση είναι έντονη τόσο από εγχώριες όσο και από ξένες εταιρείες, η τιμή του σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 ευρώ το κιλό.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Σε ό,τι αφορά στους νομούς με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, πρώτος στη λίστα φιγουράρει ο Νομός Μεσσηνίας με περισσότερους από 55.000 τόνους, ακολουθούν η Κρήτη με 80.000-100.000 τόνους, η Λακωνία με σχεδόν 30.000 τόνους, η Αργολίδα με 20.000 τόνους και, τέλος, η Αιτωλοακαρνανία και η Μυτιλήνη με 8.000-10.000 τόνους.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί για τη νέα σοδειά, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα υποχωρήσει κάτω από τους 300.000 τόνους, καθώς ο καιρός μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί «σύμμαχος». Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο δημιούργησαν προβλήματα στην καρπόδεση, από την οποία επηρεάζεται η παραγωγή. Μειονέκτημα, δε, αποτελεί και το γεγονός ότι φέτος δεν σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις.
Για τις τιμές, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι θα κινηθούν και πάλι σε υψηλά επίπεδα, καθώς η παραγωγή στην Ισπανία και την Ιταλία δεν αναμένεται να ανακάμψει λόγω της ανομβρίας.
Ειδήσεις σήμερα
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα μέτρα για μια σύγχρονη Ελλάδα
Συνεχίζεται το Market Pass, μόνιμο μέτρο το Youth Pass
Επίδομα παιδιού Α21: Μέχρι το απόγευμα οι νέες αιτήσεις