Η ομάδα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του δρος Δημήτρη Τζοβάρα (ερευνητής Α’) και του δρος Δημοσθένη Ιωαννίδη (ερευνητής Γ’).
Το καινοτόμο πλαίσιο λογισμικού αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε οικιακό περιβάλλον. Πρόκειται για μια προσιτή λύση η οποία στηρίζεται στην εγκατάσταση χαμηλού κόστους μετρητικού εξοπλισμού στον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα της οικίας. Τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, είναι σε θέση να παρέχουν ακριβέστερη πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο που η ενέργεια καταναλώνεται εντός της οικίας. Ετσι, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του τι καταναλώνει κάθε στιγμή σε πραγματικό χρόνο μέσα από μια φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα, προσβάσιμη από υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Η ανάλυση των δεδομένων παρέχει μια σειρά από πληροφορίες, όπως το ιστορικό καταναλώσεων, η επισήμανση ασυνήθιστων μοτίβων κατανάλωσης, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σύγκρισης ενεργειακού κόστους με παρόμοιες οικίες. Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης είναι σε θέση να αντιληφθεί με διαισθητικό τρόπο πώς ο τρόπος χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών και οι συνήθειές του επηρεάζουν τον τελικό λογαριασμό του ρεύματος. «Στόχος του συστήματος είναι η ευαισθητοποίηση του χρήστη ως προς τις ενεργειακές του συνήθειες, με βάση κυρίως οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά κίνητρα, και συνεπώς η επίτευξη συμπεριφορικής αλλαγής που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων», δήλωσε στον «Ε.Τ.» η βοηθός έρευνας του ΙΠΤΗΛ και συνιδρύτρια της εταιρίας τεχνοβλαστού Optimems Smart Energy Solutions, Αγγελίνα Μπιντούδη.
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Με απλά λόγια, μέσα από την παρακολούθηση της πλατφόρμας μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, να αναθεωρήσει ως προς το χρόνο χρήσης τους ή να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το όφελος αντικατάστασης παλαιών συσκευών με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες. «Με χαμηλό κόστος, ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει σε πραγματικό χρόνο μία… ακτινογραφία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι του. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εποχή που ζούμε και τις προκλήσεις που καλείται η ελληνική κοινωνία να διαχειριστεί τον επερχόμενο χειμώνα. Προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά», πρόσθεσε ο βοηθός έρευνας Χρήστος Τιμπλαλέξης.
Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη λύση υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης ώστε να πραγματοποιείται βέλτιστος έλεγχος των ενεργειακών πόρων της οικίας, πέρα από την απλή παρακολούθηση και ανάλυση των ενεργειακών καταναλώσεων. Η περίπτωση αυτή εστιάζει περισσότερο σε οικίες στα πρότυπα μελλοντικών έξυπνων σπιτιών, σε οικιακά μικροδίκτυα δηλαδή, τα οποία μέσω της αυτοπαραγωγής (ΦΒ σταθμοί), της αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), αλλά και της ηλεκτροκίνησης παρέχουν σημαντικές δυνατότητες ενεργειακής ευελιξίας, αποκομίζοντας σημαντικότατα οφέλη για το χρήστη. Ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων πραγματοποιείται πλήρως αυτοματοποιημένα χωρίς να διαταράσσεται η ιδιωτικότητα του χρήστη, εξασφαλίζοντας στον μέγιστο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία της οικίας αλλά και τη χρήση της ενέργειας με τον βέλτιστο οικονομικά τρόπο, αγγίζοντας και έως 20% μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος. Η παραπάνω λύση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πιλοτικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων και αναμένεται σύντομα να αποτελέσει μια πολύ ελκυστική επιλογή στην αγορά, δεδομένου του μετασχηματισμού των ενεργειακών δικτύων, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των κινήτρων που παρέχονται για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης σε επίπεδο οικίας.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Τα αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματά του στην ιστορική ομιλία
Ιράν: Στους 35 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών μετά την όγδοη νύχτα των διαδηλώσεων