Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν» και κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας είναι κόκκινη γραμμή και δεν θα περάσει.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία «συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» και υπογράμμισε πως έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μας, η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη και «είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού».
Επεσήμανε ότι η γειτονική χώρα αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή στοιχεία για το Αιγαίο και απειλεί με casus belli, ενώ έκανε λόγο για «αυξανόμενη ένταση που συνδυάζεται με επιθετική ρητορική και τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης». Επίσης διερωτήθηκε «εάν αυτή είναι συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο για την περιοχή και, όπως αναμενόταν μετά και την προκλητική ομιλία Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για τις αβάσιμες και απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, για τις παραβιάσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο, για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από πλευράς της Αγκυρας, την οποία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη, αλλά και για τη συστηματική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας και την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται από τη γειτονική χώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και στα fake news της Τουρκίας, με αφορμή τα οποία άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο σε συνεντεύξεις που παραχώρησε από τη Νέα Υόρκη σε μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για «διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων».
Παράλληλα όμως με την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε για μία ακόμη φορά σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ταυτόχρονα με τις αυστηρές απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αλλά και τα μηνύματα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε από το βήμα του ΟΗΕ και τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών με τη χώρα μας στο ανώτατο επίπεδο, όπως αυτή έχει εκφραστεί ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά και στον τουρκικό λαό εκπέμποντας μηνύματα πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία και ότι «δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η πλειοψηφία στις δύο χώρες δεν θέλει πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας δεν αφορά μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία.
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις Δημοκρατίες που πρέπει να αγωνίζονται όταν αντιμετωπίζουν απρόκλητη επίθεση, διαμηνύοντας μάλιστα ότι στην Ουκρανία δοκιμάζεται σήμερα η δημοκρατία έναντι του αναθεωρητισμού και του δεσποτισμού. Ανέδειξε όμως και τη σημασία που αποδίδει στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το τι διακυβεύεται στην Ουκρανία και υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη οι δημοκρατίες να αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος για τους Ευρωπαίους μπροστά και στην προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Εξέπεμψε μάλιστα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το μήνυμα ότι «θα στηρίξουμε τους πολίτες», ενώ έκανε αναφορές τόσο στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας όσο και στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της Κύπρου που παραμένει σήμερα ένα διαιρεμένο νησί και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.
Το Κυπριακό συζητήθηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική αναφορά στο αίτημα της χώρας μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι».
Τέλος, ανέπτυξε την οπτική της Ελλάδας για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης που παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση της χώρας μας και επςσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλίνει από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.