Το 2021 ο νεαρός συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να περάσει σε τμήμα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το 2023 και μετά την ολοκλήρωση δύο ακαδημαϊκών ετών, εισήχθη στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.). Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εγγραφής του ήταν η προσκόμιση πιστοποιητικού διαγραφής από το πανεπιστήμιο όπου ήδη φοιτούσε.
Ωστόσο, σε διάστημα λίγων ημερών μετά τη διαγραφή του και κατόπιν ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη στη Σ.Μ.Υ.Ν., κρίθηκε «ακατάλληλος» σπουδαστής -λόγω αδιάγνωστου ως τότε ζητήματος υγείας- και εκδόθηκε απόφαση απόλυσής του.
Ο φοιτητής επανήλθε τότε στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας τη συνέχιση των σπουδών του, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Το Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, γνωμοδοτώντας σχετικά, έκρινε ότι δεν είναι κατά νόμο δυνατή η ανάκληση της διαγραφής του, με το επιχείρημα ότι αφενός έχει θεσπιστεί η απαγόρευση της παράλληλης εγγραφής φοιτητών σε περισσότερες από μια σχολές ή τμήματα Α.Ε.Ι., αφετέρου η πράξη διαγραφής φοιτητή από σχολή ή τμήμα είναι οριστική.
Κατόπιν τούτων, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με το αίτημα να μην στερηθεί ο φοιτητής, όπως ορίζει και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.
Επισήμανε ότι η νομολογιακή αρχή, κατά την οποία σε κάθε φοιτητή ή σπουδαστή αντιστοιχεί μία και μόνη θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκπορεύεται από την ανάγκη παροχής εκπαίδευσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προσώπων. Τόνισε δε ότι καταφανώς δεν κάμπτεται, εν προκειμένω, η ανωτέρω αρχή με την επανεγγραφή του φοιτητή στο πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας κι ότι δεν συντρέχει κίνδυνος ανατροπής του προγραμματισμού των σπουδών του Α.Ε.Ι., το οποίο είχε αφαιρέσει τον φοιτητή από τα μητρώα του για διάστημα δυο μόλις εβδομάδων. O Συνήγορος διατύπωσε, ακόμη, τη θέση ότι ο νομοθέτης θέλησε να αποκλείσει, με τις οικείες διατάξεις, την παράλληλη φοίτηση και την απόκτηση δυο τίτλων σπουδών από το ίδιο πρόσωπο, όχι τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών φοιτητή έστω σε ένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Αρχή υπενθύμισε, τέλος, ότι επιτρέπεται η ανάκληση νόμιμης ευμενούς πράξης, εφόσον ο διοικούμενος συμφωνεί, καθώς και ότι τα όργανα της διοίκησης οφείλουν να αποφεύγουν ανεπιεικείς ερμηνευτικές εκδοχές των κανόνων δικαίου, που δεν προσαρμόζονται προς τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημέρωσε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι το υπουργείο υιοθετεί τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ως προς τη δυνατότητα ανάκλησης της διαγραφής του φοιτητή.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης πραγματοποίησε επικοινωνία με τους Πρυτάνεις του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του πανεπιστημίου Πατρών -που είχε ομοίως απευθύνει σχετικό ερώτημα προς το υπουργείο- κοινοποιώντας τους το έγγραφο του Συνηγόρου, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από τα όργανα διοίκησης των Α.Ε.Ι., στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου. Ήδη, ο φοιτητής που προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη έχει επανεγγραφεί στο πανεπιστήμιο και συνεχίζει τις σπουδές του.
Ειδήσεις σήμερα
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Έκτακτες κρίσεις ζήτησε ο Δένδιας – Αλλαγές στις Διοικήσεις
Σχολεία: Ποια θα σχολάσουν νωρίτερα – Ανατροπή με το πρόγραμμα