Πρόκειται για τον φερόμενο ως «αρχηγό» του κυκλώματος και τον «υπαρχηγό». Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ κατά περίπτωση επιβλήθηκε και εγγυοδοσία.
Η δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος των κατηγορουμένων αφορά τα εξής κακουργήματα:
εγκληματική οργάνωση
παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων
ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Εκτός από τους δέκα συλληφθέντες, οι αρχές έχουν συλλέξει στοιχεία για ακόμα επτά εμπλεκομένους, χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν, ενώ εκτιμούν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι.
Τα κέρδη του κυκλώματος σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας ξεπερνούν τα 24 εκ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ζημιά στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς μοιράζονταν τα κέρδη οι «πειρατές της συνδρομητικής»
Ο «Τάκης» ο υπαρχηγός: «Μίλησα με τον Μήτσο (αρχηγός) και μου είπε να κρατήσεις εσύ τα λεφτά και να πας να τα μαζέψεις και από τον Σάκη τον μπάτσο. Θα βάλεις τα χρήματα σε φακέλους και το ίδιο θα κάνεις και στο φάκελο τον δικό μου, γράφοντας απ’ έξω “Τάκης”. Θα βάλεις 2.500 ευρώ στον δικό μου. Για τα υπόλοιπα χρήματα θα μιλήσω με τον Μήτσο και θα σου πω».
Αυτή είναι μια αναφορά του «Τάκη», του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης παράνομης παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, που απευθύνεται τηλεφωνικά προς τον «Φώτη», έναν από τους «εισπράκτορες» της ομάδας, που προέβαινε σε συλλογή χρημάτων συνδρομών από τους χρήστες. Στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα στον «ταμία», τον 34χρονο «Γιώργο», γαμπρό του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ή ανάλογα με τις εντολές που είχε λάβει στον υπαρχηγό «Τάκη» ή απευθείας στον αρχηγό «Μήτσο».
Στις 13 Ιουλίου 2023, ο «Μήτσος» επικοινωνεί με τον «ταμία» γαμπρό του, ο οποίος του λέει: «Εχω μαζέψει 2.000 με 3.000 ευρώ για να στα δώσω. Ηρθε ένας και μου έδωσε ένα πενηντάρικο που είναι πλαστό». Ο «Μήτσος» τού επισημαίνει ότι έχουν μηχάνημα ελέγχου πλαστότητας των χαρτονομισμάτων και να το χρησιμοποιεί, ενώ του τονίζει: «Θα έρθω τη Δευτέρα στην Αθήνα, να έχεις μαζέψει τα λεφτά από όλους».
Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο «Μήτσος» επικοινωνεί με εταιρία αθλητικών στοιχημάτων για ένα πρόβλημα ανάληψης χρημάτων – «έχω πρόβλημα με την ανάληψη 1.300 ευρώ». Ο εκπρόσωπος της εταιρίας τον ενημερώνει ότι απαιτείται ταυτοποίηση στο λογαριασμό της PAYSAFE που έχει ανοίξει ο «Μήτσος», ο οποίος απαντά «έχω κάνει κατάθεση μέσω της PAYSAFE τον τελευταίο μήνα πάνω από 2.500 ευρώ χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Ο 42χρονος «Μήτσος» από το Γύθειο, ο φερόμενος ως αρχηγός της «πυραμίδας» διασποράς παράνομης παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, χρησιμοποιώντας το κεφάλαιο που προερχόταν από την «πειρατεία» συνδρομητικής τηλεόρασης, είχε ιδρύσει επιχείρηση με λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Γύθειο και Ν. Κόσμο. Μέσω λογαριασμού που είχε δημιουργήσει σε εταιρία αγορών Διαδικτύου με την επωνυμία PAYSAFE, εισέπραττε τα κέρδη, τα οποία μέσω της ίδιας εταιρίας τα κατέθετε σε στοιχηματικές εταιρίες και στη συνέχεια έκανε ανάληψή τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών που είχε δηλώσει.
Ο «Τάκης», ο υπαρχηγός από το Ιλιον, 54 χρόνων, είναι ένας από τους κεντρικούς διαχειριστές του λογισμικού και μεταπωλητής α’ επιπέδου, όπως τους χαρακτήριζαν, ενώ ήταν υπεύθυνος και για την αγορά αποκωδικοποιητών. «Ταμίας» ήταν ο 34χρονος γαμπρός του αρχηγού, ο «Σάκης ο αστυνομικός» φέρεται να ήταν «εισπράκτορας», ενώ η «θεία», πιθανόν συγγενής του αρχηγού, ήταν και αυτή μεταπωλήτρια.
Το «τιμολόγιο» των… πειρατών ήταν 120 ευρώ η συσκευή, 50 ευρώ η 3μηνη συνδρομή (20 ευρώ η μηνιαία), ενώ φαίνεται να είχαν πελάτες ακόμα και στο… Ντουμπάι. Πληρώνονταν για τις παράνομες παροχές τους είτε στο «χέρι» -είχαν μάλιστα και μηχάνημα ελέγχου πλαστότητας χαρτονομισμάτων- είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT), ή μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: «ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΙΝΙΚΕΣ»
Ο δικηγόρος του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και του «ταμία», Νίκος Αλετράς, δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση στρέφεται κατά κύριο λόγο στην πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία αυτής κατά το εγχώριο ισχύον νομικό πλαίσιο, θεωρώντας κατά πάσα περίπτωση ότι συντρέχουν περισσότερο αστικές διαστάσεις αποζημίωσης παρά ποινικές. Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση εν όψει του ιδιαίτερου όγκου του προανακριτικού υλικού, για να αποδοθεί δικαιοσύνη με τον καθορισμό των ρόλων και των πράξεων των εμπλεκομένων».