Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν σχεδόν αμιγώς θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, «η οποία έχει δρομολογηθεί χάρη στην καλή συνεργασία Πολιτείας κι Εκκλησίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό που ανακοινώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία του πρωθυπουργού.
Η επένδυση «The Green Σχιστό» που προωθεί η Εκκλησία σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά στην ολιστική αξιοποίηση έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων. Το ακίνητο βρίσκεται σε σημαντική θέση, καθώς νοτιοανατολικά συνορεύει με τον Πειραιά και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Όπως προέβλεπε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας και του ΤΑΙΠΕΔ,το έργο θα χρησιμοποιηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του, μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του, είναι περίπου τέσσερα χρόνια.
Εκκλησία: Ετοιμη για… μπίζνες στο real estate το 2023
Με την ίδια σχεδόν στρατηγική και συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει να διατηρήσει τη θέση της στο real estate και το νέο έτος.
Μια στρατηγική που, ως φαίνεται, απέδωσε καρπούς το 2022 και έχει ως στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει προς «όφελος του ελληνικού λαού», σύμφωνα και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Βήμα βήμα και σε καλή συνεργασία με την Πολιτεία όλα μπορούν να γίνουν» σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι για τις ενέργειες που πρόκειται στο εξής να κάνει η Εκκλησία επιδιώκοντας να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα-«αγκάθια» που χρόνια τώρα υψώνουν εμπόδια στα επενδυτικά της πλάνα τα οποία έχουν στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου.
Το οικονομικό επιτελείο στη Μονή Πετράκη αναμένεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο δυναμικούς χειρισμούς, με προοπτική να ξεκαθαριστεί οριστικά και πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας, να κατοχυρωθεί η ακίνητη περιουσία της και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί, προσπάθειες που είχαν γίνει και στο παρελθόν, που όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Οπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί παράγοντες, πλέον οι συνθήκες φαίνεται να έχουν ωριμάσει, γεγονός που προκύπτει και από το μεγαλεπήβολο project «Green Sxisto», ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί εντός τετραετίας στο μέτωπο Σχιστού-Σκαραμαγκά αλλά και με την εκμίσθωση (για 99 έτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες από εταιρία ισραηλινών συμφερόντων) τριών ακινήτων στην έκταση των 97 στρεμμάτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Το βάρος προβλέπεται ότι θα πέσει στην εκμετάλλευση δεκάδων άλλων ακινήτων-φιλέτων που περιλαμβάνονται στο ιερό περιουσιολόγιο και βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε επενδύσεις που αφορούν στην πράσινη ενέργεια αλλά και σε γη που της ανήκει στην Πεντέλη και στην περιοχή της Φασκομηλιάς, στη Βάρκιζα.
Μεγάλη πρόκληση
Για τις οικονομικές υπηρεσίες στη Μονή Πετράκη το μεγάλο ζητούμενο ή διαφορετικά η μεγάλη πρόκληση είναι η διευθέτηση των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί από τους δήµους ή έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες. Εχοντας, μάλιστα, την πρόσφατη απόφαση δικαίωσής της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων στη διένεξη µε τον ∆ήµο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγµένης για τα δεσμευμένα οικόπεδα, η Εκκλησία θα εξαντλήσει τα νομικά «όπλα» και για άλλες εκτάσεις που βρίσκονται στα Λεγραινά, στη Βάρη, στη Στροφυλιά και στο Φλαμούρι Μαγνησίας.
Στα Λεγραινά η Εκκλησία διεκδικεί περίπου 15.000 στρέμματα, στη Φασκομηλιά επιθυμεί να επανέλθει στην κατοχή της έκταση συνολικά 1.300 στρεμμάτων, ενώ στον Κοκκιναρά Πεντέλης δασική έκταση 3.747 στρεμμάτων.
Στην προστατευόμενη περιοχή Στροφυλιάς-Κοτυχίου η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου διεκδικεί 11.000 στρέμματα στα διοικητικά όρια της Αχαΐας και η Μονή Ταξιαρχών 4.500 στρέμματα στην Ηλεία ενώ 80.000 στρέμματα επιδιώκει η Εκκλησία να αξιοποιήσει στο Φλαμούρι Μαγνησίας. Περίπου 15.000 είναι εκτάσεις που καλλιεργούνται από αγρότες της περιοχής.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 97 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ
Συνεχίζεται η κόντρα με τον Δήμο Βουλιαγμένης
Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση ακινήτων στην έκταση των 97 στρεμμάτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, ο οποίος προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, προκάλεσε εκ νέου την κόντρα μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου Βουλιαγμένης. Πλειοδότης, όπως λένε οι πληροφορίες, αναδείχθηκε, όπως αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία και τον Δήμο για τα ακίνητα-φιλέτα.
Σκοπός της Αρχιεπισκοπής είναι να αξιοποιηθεί η έκταση για την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η μετεγκατάσταση του ορφανοτροφείου, που είναι ένα από τα ιστορικότερα, καθώς από το 1920 που ιδρύθηκε έχει προσφέρει στέγη σε χιλιάδες άπορα παιδιά. Στο πρώτο ακίνητο, έκτασης 11.836 τ.μ., στεγάζονται οι κύριοι χώροι του ορφανοτροφείου, το οποίο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% και τυγχάνει ελεύθερο βαρών, μισθώσεων και διεκδικήσεων. Εντός του χώρου υπάρχουν διάφορα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο δεύτερο ακίνητο (1.627 τ.μ.) βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ».
Συνολικής επιφάνειας 3.885 τ.μ. είναι το τρίτο ακίνητο, στο οποίο έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες που εκμισθώνονται σε ιδιώτες.
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους επιλογές είναι ακατανόητες και συνιστούν πραγματική πρόκληση για την κοινωνία, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε». Κατήγγειλε δε ότι επιχειρείται «απροκάλυπτα και ενάντια στους σκοπούς του ιδρύματος» να μετατραπεί ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας σε επιχείρηση real estate.
Το «Green Sxisto», η αρχή των επενδύσεων
Για την Εκκλησία το «Green Sxisto» στο μέτωπο Σχιστού-Σκαραμαγκά είναι η μεγαλύτερη όχι μόνο επένδυση αλλά και η ισχυρότερη απόδειξη, καθώς όπως έχει πει και ο κ. Ιερώνυμος, «πόσο ψηλά μπορούμε να φθάσουμε, όταν Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάζονται κοινοπρακτικά, ισότιμα και αλληλοπεριχωρητικά για το κοινό καλό και προς όφελος του λαού…».
Ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, κατοικίες, ιατρικό κέντρο, ένας 11ώροφος υπόγειος χώρος για κοντέινερ, περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής, εβραϊκό κοιμητήριο, αλλά και φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή, «πάντα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες.
ΤΟ… ΙΕΡΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ
Συνολικά 1.291.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 735.000 είναι βοσκότοποι, τα 367.000 δασικά και τα 190.000 είναι αγροτικά, έχει στην κατοχή της η Εκκλησία της Ελλάδος, με βάση στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.
Διακατεχόμενα χαρακτηρίζονται 400.000 στρέμματα καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Την ίδια στιγμή στο… θησαυροφυλάκιο περιλαμβάνονται περισσότερα από 800 κτίρια (καταστήματα, ξενοδοχεία, κατοικίες και γραφεία), αριθμοί που διαψεύδονται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με αναφορά του κ. Ιερώνυμου στην Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου: «Η Εκκλησία έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της για την υλοποίηση αυτών των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96% αυτής. Εναπομένει σήμερα το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας. Γιατί η Εκκλησία, πέρα από την εσχατολογική της προοπτική, αφού κινείται εντός της ιστορίας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Και ο επανευαγγελισμός μάς βοηθάει να έχουμε το βλέμμα μας προσανατολισμένο και στα έσχατα και στο τώρα».
ΤΑ «ΦΙΛΕΤΑ»
- 200 στρέμματα στη Φασκομηλιά, στη Βάρκιζα.
- Ενα οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 3.047,06 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η Εκκλησία βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη με τον δήμο Αθηναίων.
- 3.500 στρέμματα στη Μονή Πεντέλης. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική.
- 83 στρέμματα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο παρελθόν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα για την ανέγερση κατοικιών.
- Το οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους, έκτασης 11,5 στρεμμάτων,όπου στο παρελθόν είχε βρει στέγη το Εκκλησιαστικό Λύκειο.Τα 2,5 στρέμματα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, λόγω των κτιρίων που υπάρχουν και στα οποία στεγαζόταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
- Νομός Χαλκιδικής: 86.330 στρ. δάσους, 580 στρ. δασικής και 2.300 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης, τα οποία είναι στην ιδιοκτησία μονών του Αγίου Ορους.
- Νομός Τρικάλων: 41.110 στρ. δάσους, 23.850 στρ. δασικής και 22.840 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
- Νομός Αττικής: 33.860 στρ. δάσους, 6.500 στρ. δασικής έκτασης και 20.570 στρ. χορτολιβαδικής.
- Νομός Μαγνησίας: 31.460 στρ. δάσους, 5.490 στρ. δασικής έκτασης και 3.340 στρ. χορτολιβαδικής.
- Νομός Αχαΐας: 20.670 στρ. δάσος, 1.680 στρ. δασικής έκτασης και 1.060 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
- Νομός Ευβοίας: 17.890 στρ. δάσους, 1.670 στρ. δασικής έκτασης και 2.120 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
- Νομός Φωκίδας: 9.980 στρ. δάσους, 1.350 στρ. δασικής έκτασης και 1.050 στρ. χορτολιβαδικής.
- Νομός Κορινθίας: 15.310 στρ. δάσους, 500 στρ. δασικής έκτασης και 20.179 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης: Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους – Τι είπε για την μείωση φόρων
TikTok: Παππούδες και γιαγιάδες που έγιναν σταρ
Συντάξεις: Στα ΑΤΜ οι αυξήσεις συντάξεων – Οι τελικοί πίνακες του ΕΦΚΑ με τα ποσά