Ο έγκριτος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας στο πλαίσιο της δικής του αδικοχαμένου Άλκη Καμπάνου προέβη στις εξής δηλώσεις αναφερόμενος στο χρονικό της δολοφονίας λέγοντας:
«Αυτή η επιχείρηση ήταν τόσο καλά οργανωμένη, ώστε κανείς να μην μπορεί να σταματήσει από τον δρόμο και να τους δει. Κάτι που αποδεικνύει ότι αυτή η επιχείρηση ήταν τόσο καλά οργανωμένη, ώστε κάποιοι που ήταν εκεί γύρω, ενημέρωσαν, αφού παρακολούθησαν επί αρκετή ώρα τα παιδιά αυτά (σ.σ. τα θύματα της επίθεσης) να είναι μόνα τους», είπε αρχικά, ενώ έπειτα υποστήριξε ότι:
«Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανθρωποκτονία του Άλκη και στις άλλες δυο απόπειρες, δεν ήταν όπλα που χρησιμοποιήθηκαν συγκυριακά. Αυτά τα έπαιρναν για να κάνουν τις διάφορες επιχειρήσεις και έχουν κάνει και άλλες πριν, οι οποίες δεν είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η ένωση προσώπων και υπάρχει και εξοπλισμός για να χρησιμοποιείται σε αυτές τις επιχειρήσεις, τότε είναι η έννοια της εγκληματικής οργανώσεως».
Αλέξης Κούγιας για Άλκη Καμπανό: «Είχαν τον χρόνο να οργανώσουν και να εκτελέσουν την επίθεση»
«Κάποιος είναι επικεφαλής. Έχει προκύψει ότι ο πρώτος που συνελήφθη είχε και τα κλειδιά συγκεκριμένου χώρου. Τα όπλα αυτά, είναι μεν όπλα σαν τα αλλά, διατίθενται όμως μόνο για κακουργηματικές πράξεις.
Τα παιδιά ήταν εκεί περίπου 40 λεπτά. Είχαν τον χρόνο (σ.σ. εδώ μιλά για τους δράστες) να οργανώσουν και να εκτελέσουν την επίθεση. Έχουμε 30 χτυπήματα στον Άλκη, 17 στον Άγγελο και 10 στο άλλο παιδί. Και το άλλο παιδί γλύτωσε πηδώντας μάντρες και τρέχοντας για να γλυτώσει. Καταλαβαίνετε ποσό οργανωμένοι ήταν.
Το γεγονός επίσης ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν ακούστηκε καμία φωνή, όλα έγιναν σιωπηρά, μέσα στο σκοτάδι, -ότι αποδείχθηκε πως είχαν απενεργοποιήσει τα κινητά τους τηλέφωνα και όπως απεδέχθη τα παιδιά δεν είδαν ποτέ τους τα αυτοκίνητα.
Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην τα δουν και προετοιμαστούν. Προηγουμένως, οι 12, μοιράστηκαν σε ομάδες και απέκλεισαν τις διόδους διαφυγής, δεν μπορούσε κανείς να φύγει από το σημείο αυτό».
Αλέξης Κούγιας για Άλκη Καμπανό: «Αμηχανία και παντελής έλλειψη επιχειρημάτων»
Μιλώντας για τις ερωτήσεις των συναδέλφων του στον μάρτυρα, φίλο του αδικοχαμένου Άλκη και θύμα της επίθεσης, Άγγελο Βογιατζόγλου, ο κ. Κούγιας είπε πως «αυτοί που θα ήθελαν να αμφισβητήσουν την προσωπικότητα του Άλκη δεν έχουν καταφέρει να αρθρώσουν ούτε μια λέξη. Μόνο και μόνο από τις ερωτήσεις των συναδέλφων της υπερασπίσεως αντιλαμβάνεται κανείς την αμηχανία και την παντελή έλλειψη επιχειρημάτων».
Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι αστυνομικοί διευθυντές που προάγονται σε ταξίαρχους
Στο ίδιο πλαίσιο, συμπλήρωσε πως «ο κολλητός φίλος του Άλκη ερωτήθηκε από τον κ. Λύτρα εάν είδε τον 10ο κατηγορούμενο, είτε τον Άλκη, είτε τον ίδιο. Το παιδί είπε πως από το σοκ το οποίο υπέστη δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί».
Να σημειωθεί πως ο φίλος του Άλκη και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο: «Είμαι βέβαιος ότι συμμετείχαν και άλλοι το τραγικό βράδυ- Ήρθαν σαν δολοφόνοι για να σκοτώσουν».
Συγκεκριμένα ο Άγγελος Βογιατζόγλου (σ.σ. φίλος του Άλκη) κατέθεσε τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι συμμετείχαν και άλλοι το τραγικό βράδυ εκτός από τους 12. Πέρασαν, μας είδαν, ενημέρωσαν όποιους ενημέρωσαν και μετά από λίγα λεπτά ήρθαν. Ήταν ψυχροί, σαν δολοφόνοι. Ήρθαν να κάνουν αυτό που έκαναν αθόρυβα και έφυγαν. Δεν βγήκε λέξη από κανέναν. Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα και μαχαίρια. Ήρθαν για να σκοτώσουν».
Ο νεαρός φίλος του θύματος, ο οποίος δέχθηκε κι αυτός επίθεση από τους κατηγορούμενους, περιέγραψε καρέ-καρέ το χρονικό της επίθεσης. Η παρέα συναντήθηκε στο πάρκο του Άρη περίπου στις 20:00 το απόγευμα. «Πήγαμε στην Χαριλάου, μετά από τον σύνδεσμο του Άρη να πιούμε έναν καφέ για λιγότερο από μισή ώρα, και μετά πήγαμε ξανά στο πάρκο, κι εκεί κάτσαμε αρκετά. Μιλούσαμε για τα παιχνίδια στους υπολογιστές. Ο Άλκης ήταν αγχωμένος για το μάθημα που έδινε την επόμενη μέρα.
Στη συνέχεια πήγαμε στα σκαλιά και καθίσαμε, δηλαδή στο σημείο της δολοφονίας γιατί εκεί έκοβε ο αέρας και είχε κρύο. Πήραμε ενεργειακό ποτό, και ήρθαν αυτοί οι δώδεκα και έγινε ότι έγινε. Καθόμασταν στα σκαλιά. Πρώτα αντιλήφθηκα να έρχονται τέσσερα άτομα από την οδό Πλαστήρα, και ένας από αυτούς μας ρώτησε «τι ομάδα είστε;. Ο συγκεκριμένος, φορούσε half face, δηλαδή μέχρι την μύτη. Ήταν ψηλός, γεροδεμένος και ξανθός. Είναι το μοναδικό άτομο που μπορώ να πω, ότι τον αναγνωρίζω, έως ένα ποσοστό. Ήταν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, fullface, φαινόντουσαν μόνο τα μάτια τους.
«Το δρεπάνι είχε πάνω του στοιχεία DNA» από Άλκη και Άγγελο
Σε ό,τι αφορά στην αναφορά που έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης στο δρεπάνι που κατασχέθηκε από τις Αρχές ως ένα εκ των αντικειμένων της δολοφονικής επίθεσης, ο ποινικολόγος είπε πως «το δρεπάνι είχε πάνω του στοιχεία DNA και από το αίμα του Άλκη αλλά και από το αίμα του 21χρονου. Δεν έρεε το αίμα σε κανένα ρυάκι και πήγαν να ξεπλύνουν το δρεπάνι», κατηγορώντας τους συναδέλφους του για «ένδοια επιχειρημάτων».
Μιλώντας για την κατάθεση της αδελφής του Άλκη Καμπανού, Μαρία, ο κ. Κούγιας είπε ότι «βλέποντας μόνο την εικόνα και ακούγοντας την αδελφή του Αλκή καταλαβαίνει κανείς ποιο ήταν το οικογενειακό περιβάλλον».
Άλκης Καμπανός: «Ήθελαν να σκοτώσουν» κατέθεσε ο πατέρας του – «Άλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρηση»
Για προσχεδιασμένο, οργανωμένο και ψυχρό έγκλημα μίλησε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, με την οποία άνοιξε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων, στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου φοιτητή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.
Κάνοντας επίκληση στην ιδιότητά του ως πρώην στρατιωτικός και αναφερόμενος στον τρόπο που ενήργησαν οι δώδεκα κατηγορούμενοι, ο Αριστείδης Καμπανός χρησιμοποίησε εκφράσεις, όπως «επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου», «φάλαγγα» και «σιγή ασυρμάτου». «Ήθελαν να σκοτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Καμπανός, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τη ζωή του Άλκη κατέστρεψαν τη ζωή όλης της οικογένειάς του.
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Άλκη, όταν ο άτυχος πρωτοετής φοιτητής εκλιπαρώντας τους κατηγορούμενους φώναξε «μη με χτυπάτε άλλο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω πώς είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό».
Ανέφερε δε, ότι ουδέποτε έχει πάει στο σημείο της δολοφονίας, ενώ για τη συγγνώμη που ζήτησαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, ο Αριστείδης Καμπανός τόνισε: «Άλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρηση. Ας ζητήσουν συγχώρηση από το Θεό».
Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του γιου του, ο μάρτυρας είπε ότι ήταν ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο που δεν έκανε ποτέ φασαρίες και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. «Δεχόμασταν ευμενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του», κατέθεσε, αποκαλύπτοντας πως ο 19χρονος υπήρξε πνευματικός του πατέρας. «Πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό. Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, η φωνή της συνείδησης», ανέφερε και εξήγησε: «Εγώ ως στρατιωτικός συγχυζόμουν και θύμωνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου συνιστούσε να συμπεριφέρομαι φιλικά προς τους ανθρώπους, να μην συγχύζομαι, να μην θυμώνω».
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για το εάν ο γιος του ήταν οπαδός, ο Αριστείδης Καμπανός κατέθεσε: «Ήταν απλός φίλαθλος του Άρη, αγαπούσε τον Άρη. Ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο».
Χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει ούτε στιγμή τους 12 κατηγορούμενους, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον γιο του, λέγοντας τα εξής: «Η τελευταία επικοινωνία μας ήταν στις 31 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω εφαρμογής και μου είπε ότι βρισκόταν στην φοιτητική λέσχη και θα επέστρεφε για να συνεχίσει το διάβασμα καθώς έγραφε την επόμενη μέρα μάθημα. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκε βγήκε για βόλτα με τους φίλους του στη Χαριλάου. Ο αδελφός μου επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, για να μού πει για το περιστατικό».
Μαρία Καμπανού: «Ο Άλκης ήταν ήσυχο παιδί, δεν είχε μπλεχτεί ποτέ σε καβγά»
Στην κατάθεση της, η 22χρονη Μαρία Καμπανού, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Ο Άλκης ήταν ήσυχο παιδί, δεν είχε μπλεχτεί ποτέ σε καβγά. Αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Είχε μεγαλώσει σε οικογένεια, με αξίες και έδειχνε σεβασμό προς του άλλους.
«Δεν μπορώ να θυμηθώ ένα περιστατικό, να έχει σηκώσει χέρι, να έχει επιτεθεί σε κάποιον. Ούτε να βρίσει. Αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία» πρόσθεσε η αδερφή του Άλκη.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Νέα επικαιροποίηση στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Προσοχή τις επόμενες ώρες
Qatargate: Ενώπιον των βελγικών αρχών ξανά ο Φραντσέσκο Τζόρτζι
Κίνηση απόγνωσης Τσίπρα η πρόταση μομφής