Η μελέτη, η οποία έρχεται ακριβώς μετά την πανδημία, περιελάμβανε τόσο παιδιά όσο και φροντιστές όπως οι γονείς τους, αλλά και εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες Υγείας. Τα παιδιά που συμμετείχαν ανήλθαν σε 1.201 και είχαν ηλικία από 8 έως 17 ετών, με μέση ηλικία τα 13 έτη.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης που παρουσίασε η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, αναπληρώτρια διευθύντρια Ερευνας και Κλινικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβουλίας (CAMHI), Βάλια Καράγιωργα, το 12% των συμμετεχόντων αναφέρει προβλήματα ψυχικής υγείας σε βαθμό που να χρειάζεται αξιολόγηση από ειδικό ψυχικής υγείας. Οπως σημειώθηκε, δεν μπορεί να γίνει εύκολα σύγκριση με προηγούμενα έτη, καθώς δεν υπάρχουν έρευνες με παρόμοια μεθοδολογία. Μελέτες, πάντως, καθηγητών από τα έτη 2008 έως και 2019 δείχνουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα παιδιών και εφήβων σε ποσοστό 5-7%.
Σε επιμέρους κατηγοριοποίηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα, το 9% παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς, το 7% συναισθηματικές διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψη, ένα άλλο 7% θέματα με τους συνομηλίκους του, συμπεριλαμβανομένης της «μάστιγας» του μπούλινγκ, και ένα 5% έχει θέματα υπερκινητικότητας ή διάσπασης προσοχής.
Αίσθηση προκαλεί το αποτέλεσμα της μελέτης ότι το 14% παιδιών και εφήβων έχει τουλάχιστον μία συμπεριφορά αυτοτραυματισμού τους τελευταίους έξι μήνες. Από αυτό το ποσοστό, το 51% εμποδίζει την επούλωση πληγών, το 36% ανέφερε ότι δίνει γροθιά στον εαυτό του, ενώ ένα 27% κόβεται, καθώς και ένα 15% καίει και προκαλεί εγκαύματα στον εαυτό του.
Οι γονείς
Οσον αφορά στους γονείς και τους φροντιστές που συμμετείχαν στη μελέτη, 1.756 στον αριθμό, ένα 10% απάντησε ότι έχει αναζητήσει βοήθεια από ειδικό για το παιδί του. Το 6% στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και το 4% στο δημόσιο, ποσοστό που δείχνει την ανάγκη ενίσχυσης της χώρας μας με δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. Οι πέντε συχνότερες αιτίες για τις οποίες δεν απευθύνονται οι γονείς σε ειδικούς, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι οι εξής: δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχει ανησυχία ότι το παιδί μπορεί να είναι αδύναμο, επιθυμούν οι ίδιοι οι γονείς να επιλύσουν το θέμα, θεωρούν ότι η καθοδήγηση από ειδικό θα κάνει ζημιά στα παιδιά όταν αναζητήσουν εργασία, και, τέλος, δεν γνώριζαν πού να απευθυνθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα έχουν ταμπού σε σχέση με ζητήματα ψυχικής υγείας. Τονίστηκε η ανάγκη από τους ειδικούς για ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας με τους εκπαιδευτικούς. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή και των γιατρών. Στη μελέτη συμμετείχαν 475 επαγγελματίες Υγείας, με μέση ηλικία τα 50 έτη, ενώ το 31% εξ αυτών είναι παιδίατροι.
Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στο χθεσινό συνέδριο, επεσήμανε πως βασικοί άξονες της «Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» είναι η δημιουργία ενός Πανελλήνιου Δικτύου Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων με κατά τόπους Κέντρα Αναφοράς (Hubs) στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Εχουν ήδη συναφθεί από το υπουργείο Υγείας τρία Μνημόνια Συνεργασίας με το ΠΓΝ Ιωαννίνων, το ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΠΓΝ Ηρακλείου Κρήτης, κι έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
Οι δομές που φτιάχνει το υπουργείο Υγείας
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία, που αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, υπάρχει πρόβλεψη για ειδικές δομές παιδιών και εφήβων. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία Κέντρων Ημέρας και μίας Κινητής Μονάδας για υποστήριξη του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού.
Από τα παραπάνω:
– 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν διατροφικές διαταραχές.
– 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά.
– 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες.
Επιπλέον, δημιουργούνται τρεις ξενώνες για εφήβους με παραβατική συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούνται οκτώ πρωτοποριακές Μονάδες για την Εγκαιρη Διάγνωση και Παρέμβαση στην Ψύχωση, καθώς κάθε χρόνο 3.500 έφηβοι και νέοι εμφανίζουν ψυχωσικά συμπτώματα.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Νέα επικαιροποίηση στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Προσοχή τις επόμενες ώρες
Qatargate: Ενώπιον των βελγικών αρχών ξανά ο Φραντσέσκο Τζόρτζι
Κίνηση απόγνωσης Τσίπρα η πρόταση μομφής