Οπως καταγγέλλει, ενώ τα τριγύρω χωριά έχουν αναβαθμίσει την ταχύτητα του Διαδικτύου, η Αγριάνη παραμένει σε ρυθμούς… χελώνας με ταχύτητα 1,6 Mbps! Ταυτόχρονα, μόνο μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας παρέχει ικανοποιητικό σήμα και 4G, ενώ όσοι επιλέγουν τις υπόλοιπες δύο αναγκάζονται να σκαρφαλώνουν σε… ταράτσες για να μιλήσουν.
Οι οπτικές ίνες…
«Είμαστε χωριό που έχει μεγάλο αριθμό νέων. Αλλά αισθάνονται ότι δεν ζουν όταν δεν έχουν σήμα στο κινητό τους ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Internet. Διότι με ταχύτητα 1,6 Mbps δεν μπορείς να πληρώσεις online λογαριασμούς, ούτε να μπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε να τσεκάρεις τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου», πρόσθεσε ο Αλή Σαλή Ογλού.
Υπογράμμισε ότι πριν από μερικά χρόνια άρχισε η τοποθέτηση οπτικών ινών στην περιοχή, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα του Internet. «Μόνο που αναβαθμίστηκαν όλα τα διπλανά χωριά εκτός από την… Αγριάνη! Μάνδρα, Σουφλί, Γιαννούλη, Σιδηρώ μπήκαν στην εποχή των υψηλών ταχυτήτων και εμείς παραμένουμε στη σύνδεση που έχουμε με το γειτονικό Πρωτοκκλήσι. Από εκεί τραβάμε Internet σε ταχύτητα 25 Mbps αλλά επειδή πρέπει να διασχίσει 4,5 χιλιόμετρα σε καλώδια χαλκού βυθισμένα ακόμη και σε σωλήνες… αποχέτευσης, η ταχύτητα κατρακυλάει στο 1,6 Mbps όταν φτάνει στο χωριό μας», ξεκαθάρισε.
Στην πανδημία
Το πρόβλημα ήταν πολύ έντονο κατά την περίοδο της πανδημίας. Το χωριό έχει 130 μαθητές διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι μάταια προσπαθούσαν να συνδεθούν διαδικτυακά για να κάνουν μάθημα. Πολλά παιδιά έπαιρναν απουσίες καθώς δεν εμφανίζονταν στην… οθόνη του εκπαιδευτικού. «Η μόνη λύση ήταν η σύνδεση μέσω της κινητής τηλεφωνίας και του ενός παρόχου που έχει σήμα. Οι γονείς έδιναν 30 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσουν κάρτα με αρκετό όγκο δεδομένων για να μπορέσουν τα παιδιά τους να συνδεθούν είτε με τάμπλετ είτε με το κινητό. Και υπήρχαν περιπτώσεις όπου τρία και τέσσερα παιδιά στριμώχνονταν γύρω από ένα κινητό προσπαθώντας να κάνουν μάθημα», θυμήθηκε ο Αλή Σαλή Ογλού.
Ούτε γιατρός, ούτε ελληνικά κανάλια
Και σαν να μην έφτανε η τεχνολογική… καθυστέρηση του χωριού, ο 38χρονος πρόεδρός της προσθέτει ότι όλα τα ελληνικά κανάλια δεν κάνουν την εμφάνισή τους στις οθόνες των τηλεοράσεων, ενώ το χωριό των 530 «ψυχών» δεν έχει ούτε για μία φορά την εβδομάδα γιατρό, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αναγκάζονται να περπατούν τέσσερα χιλιόμετρα για να εξεταστούν ή για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.
Δίπλα στα σύνορα με 530 κατοίκους
Η Αγριάνη βρίσκεται δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κοντά στον Εβρο. Απέχει 80 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 14 χιλιόμετρα από το Σουφλί. Ανήκει στον Δήμο Σουφλίου και έχει 530 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυτά είναι τα αναδρομικά του 2023 για πέντε κατηγορίες συνταξιούχων [πίνακες]