«Γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι είδαμε μία εστία μέσα στον οικισμό, αλλά πέσαμε πάνω και τη σβήσαμε. Αργότερα, όμως, λίγο μετά τις 3, ήρθε ένας κυκλώνας με βοή και έκαψε τα πάντα. Ηταν φοβερό το πώς γύρισε ο αέρας τη φωτιά και δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα. Ηταν εδώ πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν κατάφεραν να βοηθήσουν, γιατί τους τελείωσε το νερό. Δεν υπήρχαν υδροφόρες και ο οικισμός δεν έχει δίκτυο υδροδότησης, μόνο δεξαμενές. Ολο μάς τάζουν ότι θα μας φτιάξουν, αλλά μας κοροϊδεύουν. Εμείς είμαστε το… Μεταξουργείο της περιοχής και πιο κάτω είναι το… Κολωνάκι, δεν ασχολείται κανείς μαζί μας», λέει ο κ. Θανάσης.
Οσο μιλάμε μαζί του, μία νέα εστία καπνού εμφανίζεται μέσα στα δέντρα και φεύγει βιαστικά για να γεμίσει τον κουβά του με νερό και να τη σβήσει. Στο εσωτερικό του σπιτιού του αδελφού του δεν διακρίνονται ούτε καν τα έπιπλα, παρά μόνο ένας σωρός από σπασμένα κεραμίδια. Η ανιψιά του με την οικογένειά της, που το είχαν ως μόνιμη κατοικία, φιλοξενούνται πλέον σε άλλο σπίτι, στην Ελευσίνα. Μια τεράστια έκταση τριγύρω, όπου φτάνει το ανθρώπινο μάτι, έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο από τη φωτιά που ξέσπασε στις αρχές της εβδομάδας στα Δερβενοχώρια και πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Αστυνομικά μπλόκα
Ολη την εβδομάδα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι παλεύουν με τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις που αφανίζουν δάση και περιουσίες στη Δυτική Αττική. Χαμηλότερα, στα μπλόκα της Αστυνομίας, που απαγορεύει την πρόσβαση στις περιοχές όπου υπάρχουν ακόμα εστίες, δίνεται μια άλλη μάχη, αυτή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Παρασκευή πρωί λίγο μετά τις 7.00 περνάμε το μπλόκο της Νέας Ζωής Μάνδρας την ώρα που οι αστυνομικοί διαπληκτίζονται έντονα με κατοίκους, όπως συμβαίνει συχνά τις τελευταίες ημέρες. «Αφήστε με να περάσω, θέλω να πάω στο σπίτι μου για να δω τι έχει γίνει», φωνάζει μία οδηγός και παράλληλα διαμαρτύρεται γιατί σε ένα άλλο αυτοκίνητο δίνεται άδεια. «Το αυτοκίνητο αυτό μεταφέρει νερά και φάρμακα, γι’ αυτό πέρασε, δεν μπορώ να σας αφήσω, κινδυνεύει η ζωή σας», της εξηγεί ο αστυνομικός, αλλά γρήγορα στο φραστικό επεισόδιο προστίθενται και άλλοι κάτοικοι και τα… αίματα ανάβουν. Στην ευρύτερη περιοχή κάθε οικισμός είναι και μια πύρινη πληγή. Στο Μικρό Κατερίνη Μάνδρας η τηλεόραση κρέμεται στον τοίχο ενός σπιτιού που δεν υπάρχει πια σε ένα δυστοπικό σκηνικό που αποτυπώνει τον πύρινο όλεθρο των τελευταίων ημερών. Το εκρηκτικό κοκτέιλ ανυπόφορης ζέστης και ισχυρών ανέμων μοιάζει ανίκητο, ειδικά όταν ο αέρας δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των πτητικών μέσων στην κατάσβεση ή όταν απαιτείται κατακερματισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, λόγω των πολλών πυρκαγιών που ξέσπασαν από τη Λακωνία έως τη Ρόδο.
«Έχουν καεί πολλά σπίτια στον Κουβαρά»
Στη Λεωφόρο Αναβύσσου οι φλόγες έχουν σταματήσει στις αυλές των σπιτιών απέναντι από τον Πύργο Μελισσουργού, ενώ πιο ψηλά στον οικισμό τουλάχιστον δύο κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Σε αυτό το σημείο δόθηκε σκληρή μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και τους εθελοντές, ώστε να μην περάσει η φωτιά και κάψει μεγαλύτερες εκτάσεις.
«Ηταν μεγάλο στοίχημα για όλους να σταματήσει εδώ η φωτιά, γιατί αλλιώς θα σταματούσε στη θάλασσα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Μίνα Μεταξίδη-Μελισσουργού. Είναι άυπνη και μουντζουρωμένη, όπως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, που έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό. Οταν έμαθε για τη φωτιά, πέρασε τα αστυνομικά μπλόκα μέσα σε υδροφόρα εθελοντικής ομάδας αποφασισμένη να σώσει τον ιστορικό πύργο του 17ου αιώνα, που αποτελεί και τη θερινή κατοικία της οικογένειάς της. «Τόσα χρόνια εδώ δεν είδαμε ξανά τέτοιο αέρα. Η φωτιά σάρωνε τα πάντα και η Πυροσβεστική ήταν αδύνατο να ελέγξει όλα τα μέτωπα. Ο,τι μπορούσε έκανε η κάθε οικογένεια για την περιουσία της. Εμείς ήρθαμε την ώρα που η φωτιά είχε περικυκλώσει το κτήμα και με τη βοήθεια των εθελοντών, που είχαν μικρές και ευέλικτες υδροφόρες, καταφέραμε και το σώσαμε. Δεν ήταν όμως όλοι τυχεροί, γιατί έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή του Κουβαρά», λέει η κ. Μεταξίδη-Μελισσουργού.
Οσο προχωράμε προς την Ανάβυσσο κάποια σπίτια και περιβόλια είναι ανέπαφα και κάποια άλλα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ανάλογα με το πώς ήταν η φορά του ανέμου εκείνες τις δραματικές ώρες. Αριστερά από τη Λεωφόρο Αναβύσσου η φωτιά έχει περάσει στις εγκαταστάσεις Ιππικού Ομίλου, με τα άλογα να σώζονται την τελευταία στιγμή και τις συγκλονιστικές εικόνες της διάσωσής τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
«Τα άλογα είναι καλά και φιλοξενούνται στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον όλων, δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι άλλο», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η υπεύθυνη του Ομίλου.
Σε εξέλιξη η καταγραφή ζημιών
Βαρύ είναι το τίμημα και από τη φωτιά στο Λουτράκι, που εκτιμάται ότι έκαψε έκταση 15.000 στρεμμάτων και περίπου 40 σπίτια.
«Πήγα να φέρω τα εγγόνια μου για να περάσουμε εδώ τις διακοπές και τα βρήκαμε όλα καμένα. Σε όλη μας τη ζωή δουλεύαμε γι’ αυτό το σπίτι, τώρα δεν έχουμε τίποτα», λέει ένας ηλικιωμένος, που περιφέρεται μέσα στα αποκαΐδια της περιουσίας του.
Από τα πρώτα 24ωρα των πυρκαγιών ειδικά συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές, ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα για τις καταστροφές και να εφαρμοστούν τα μέτρα κρατικής αρωγής, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης. Στους δρόμους βρίσκονται, επίσης, συνεργεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ώστε να αποκαθιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τις βλάβες στα δίκτυα. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα τελευταία 24ωρα και πυροσβεστικές δυνάμεις, που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, για μία ακόμα φορά, ομάδα πυροσβεστών με οχήματα από τη Ρουμανία, αλλά και αεροσκάφη από το Ισραήλ, ενώ η διεθνής βοήθεια ενισχύεται εν όψει των προβλέψεων των μετεωρολόγων για παρατεταμένο καύσωνα με πρωτοφανείς θερμοκρασίες.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στη Ρόδο: Εντολή εκκένωσης των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρη – Εκτός ελέγχου η κατάσταση
Καιρός: Τρίτο «κύμα» καύσωνα με 44άρια από αύριο – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο