Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Πρόκειται για ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση και παρόλο που μέσω της διατροφής και του περιβάλλοντος όλοι ερχόμαστε σε ένα βαθμό σε επαφή με αυτά, η συγκέντρωσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό συνοδεύεται με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Το πιο γνωστό και διαδεδομένο τέτοιο στοιχείο είναι το αρσενικό, ενώ βαρέα μέταλλα θεωρούνται, επίσης, το χρώμιο, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο. Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων γίνεται αντιληπτή με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό των θερμομέτρων υδραργύρου, τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν αλλά έχουν καταργηθεί ακριβώς για αυτό το λόγο, τις επιπτώσεις στην υγεία από την επαφή με τον υδράργυρο.
Ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το eleftherostypos.gr εξηγούν πως τα βαρέα μέταλλα μπορούν να παραμείνουν στο ανθρώπινο σώμα ακόμη και μετά το θάνατο. Συνεπώς, κάποιος που το γνωρίζει αυτό είναι ανόητο να τα χρησιμοποιήσει ως μέθοδο δηλητηρίασης, όπως λένε.
Μια δηλητηρίαση με βαρέα μέταλλα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως οξεία ή χρόνια ανάλογα με το βαθμό έκθεσης σε αυτά και το χρονικό διάστημα έκθεσης. Ετσι, μπορεί ένα επεισόδιο μεγάλης δόσης με βαρέα μέταλλα να έχει μοιραίο αποτέλεσμα σε κάποιον, αλλά ακόμη και μικρή έκθεση λίγο λίγο επιβαρύνει το σώμα και λειτουργεί προσθετικά.
Η τοξικότητά τους έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από επιβλαβή αποτελέσματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το ήπαρ.
Συμπτώματα εκδήλωσης της τοξικότητας περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, εμετό, πόνο στην κοιλιακή χώρα, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα βαρέα μέταλλα θεωρούνται “ύποπτοι” και για ορισμένες μορφές καρκίνου.
Οσον αφορά στην επίπτωσή τους στην καρδιά, μια πολύ υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μπορεί να επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα δυσλειτουργία της καρδιάς και καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, συνήθως μια χρόνια έκθεση δημιουργεί προβλήματα σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού με πιο χαρακτηριστικά το γαστρεντερικό, τους νεφρούς και το ήπαρ πριν καταλήξει να επηρεάζει την καρδιά. Επίσης, σημειώνεται ότι τα βαρέα μέταλλα συνήθως δεν αποτελούν συστατικά φαρμάκων.
Ενα ακόμη στοιχείο που δεν κατατάσσεται στα βαρέα μέταλλα αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε υπερβολικές ποσότητες είναι το κάλιο. Το κάλιο βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.
Εάν με κάποιο τρόπο εντοπιστούν αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις καλίου τότε μπορεί να υπάρχει λήψη εξωγενώς και να προκληθούν βλάβες στον οργανισμό. Ωστόσο, επειδή ακριβώς το κάλιο βρίσκεται φυσιολογικά στο σώμα δεν αρκεί να διαπιστώσει κανείς την ύπαρξή του. Απαιτείται ποσοτικός προσδιορισμός με ειδικές βιοχημικές εξετάσεις που δεν είναι μέρος των τοξικολογικών εξετάσεων ούτε της συνηθισμένης ιατροδικαστικής εξέτασης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα δεν πήρε το μυστικό μαζί της. Από εκεί θα ξεκλειδώσει η υπόθεση»
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Το ανατριχιαστικό τρέιλερ της Νικολούλη για το «Φως στο Τούνελ»
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Η σπιτονοικοκυρά φοβόταν την Ρούλα – Πέθανε σε 4 ημέρες»
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Επανεμφάνιση της μητέρας: «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr