Για πρώτη φορά, τα δύο Υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους και από κοινού οργανώνουν συναντήσεις ανά την Ελλάδα των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας για τον συντονισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης, καθώς και για την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
«Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να επιταχυνθεί, να γίνει πιο αποτελεσματική, όχι μόνο την ώρα της κατάσβεσης, αλλά και πριν και μετά. Δεν είναι μόνο η καταστολή – το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προληπτικές ενέργειες, να ενισχύσουμε τις δράσεις προετοιμασίας και ετοιμότητας. Γιατί μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί την ώρα της κρίσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας «σήμερα έγινε πράξη μια σύμπραξη που είχε καθυστερήσει πολλά χρόνια – αυτό σηματοδοτεί η κοινή μας παρουσία. Αυτό περιμένει κι ο πολίτης από εμάς, να είμαστε όλοι μαζί, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες προληπτικής δράσης, τις δυνατότητες απόκρισής μας».
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, η οποία άργησε 24 ολόκληρα χρόνια. Γιατί τόσα χρόνια πέρασαν από τότε που η Δασική Υπηρεσία είχε ενεργό ρόλο στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Αμυράς, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποδοτικό βήμα για τον συντονισμό και την οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των δύο υπηρεσιών στη βάση ενιαίων πρωτοκόλλων συνεργασίας. Ο ίδιος σημείωσε: «Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η πρόληψη είναι το κλειδί και οι συνέργειες αποτελούν την απαραίτητη συνθήκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της».
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα μετείχαν η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, όλοι οι Διοικητές των Περιφερειακών Υπηρεσιών ΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών και οι Δασάρχες των Περιφερειών αυτών.
Όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια ανοιχτή και ουσιαστικά εποικοδομητική συζήτηση, να θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, να διερευνήσουν τα σημεία που χρήζουν περαιτέρω συντονισμού, αλλά και να υπογραμμίσουν την κοινή τους δέσμευση για την αποτελεσματική ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Η κοινή αυτή δράση των δύο Υπουργείων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προώθηση των συνεργειών στο τοπικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα, Πάτρα και Κρήτη, ενώ υπηρεσιακού χαρακτήρα συσκέψεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση.
Αποκάλυψη Ε.Τ.: Το σχέδιο μάχης για τις φετινές mega-πυρκαγιές – Ο ρόλος των 10 «Σβαρτζενέγκερ» [infographic]
«Κομάντο» εναντίον MEGA FIRES με εκπαίδευση από τον… Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Οι 10 πυροσβέστες που είχαν εκπαιδευτεί το 2008 στην πυρόπληκτη Καλιφόρνια, όπου ήταν κυβερνήτης ο διάσημος ηθοποιός, θα προετοιμάσουν τους 500 αερομεταφερόμενους δασοκομάντο που θα στελεχώσουν τις νεοσύστατες ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων).
Αυτή η «δεκάδα» θα αποτελέσει τον πυρήνα εκπαίδευσης και λαμβάνει επιπλέον τεχνογνωσία… διαδικτυακά από τις ΗΠΑ, λόγω covid-19, την οποία στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στις υπόλοιπες ομάδες εκπαιδευτών και στα 500 άτομα που θα προσληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευελπιστούν ότι το νεοσύστατο σώμα θα στελεχωθεί κατά βάση από εποχικούς πυροσβέστες που είχαν προσληφθεί με τον διαγωνισμό του 2020, καθώς τα συγκεκριμένα 1.300 άτομα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν ήδη μια πρώτη δύσκολη εμπειρία στα καταστροφικά πύρινα μέτωπα του περασμένου καλοκαιριού.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
Ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρόσληψης και της εκπαίδευσης των 500 δασοκομάντο έχει οριστεί η 1η Ιουνίου, όμως θα χρειαστεί επίσπευση των διαδικασιών για την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και διοικητική πράξη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία τα 440 άτομα που θα αποτελέσουν το τεχνικό προσωπικό των ΕΜΟΔΕ και οι 60 δασολόγοι-δασοπόνοι θα εγκατασταθούν σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της πρώτης απόκρισης στις δασικές πυρκαγιές.
Μαζί με τις ΕΜΟΔΕ, στα πύρινα μέτωπα θα «ριχτούν» συνολικά 14.648 πυροσβέστες. Οι 9.206 από αυτούς αποτελούν μόνιμο προσωπικό, οι 2.442 πενταετούς υποχρέωσης, ενώ οι 2.500 είναι εποχικοί πυροσβέστες. Αυξημένος θα είναι ο αριθμός των εθελοντών που φέτος θα φτάσουν τους 4.500, καθώς θα ενταχθούν σε όλη τη χώρα 2.500 επιπλέον άτομα.
» Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει δρομολογήσει σειρά από αλλαγές στον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό, μετά το «εφιαλτικό» καλοκαίρι του 2021. Μεταξύ άλλων πρόκειται να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται για πρώτη φορά η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιά, υπό τον φόβο επικίνδυνων… barbecue και αυθόρμητων rave part. Τους παραβάτες θα περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει και την απόφαση των κατευθυντήριων οδηγιών για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, με απαραίτητο το τοπικό στοιχείο διοίκησης στη λήψη αποφάσεων.
» «Απόβαση» Ευρωπαίων πυροσβεστών
Για πρώτη φορά κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο πρόκειται να «τρέξει» πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει την «απόβαση» πυροσβεστών από χώρες της Ευρώπης. Οι 150-200 δασοπυροσβέστες θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να συνεισφέρουν άμεσα στα πύρινα μέτωπα. Μέχρι στιγμής είναι συμφωνημένη η συμμετοχή πυροσβεστών από Βουλγαρία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ρουμανία, ενώ αναμένεται η επιβεβαίωση για τη συνδρομή Τσεχίας, Σλοβακίας, Κροατίας, Γαλλίας και Γερμανίας.
Στόχος του υπουργείου είναι να «κερδίσει» πολύτιμο χρόνο και οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες να είναι ετοιμοπόλεμοι χωρίς να χρειάζονται γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονοβόρες μετακινήσεις. Παράλληλα με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα θα μπορέσουν να αναπτύξουν «κοινή γλώσσα» με τους Ελληνες πυροσβέστες και να ανταλλάξουν γνώσεις και τεχνικές. Για την ομαλότερη μετάβαση οι αρχηγοί των ομάδων που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα θα επισκεφτούν τα σημεία εγκατάστασης από τον ερχόμενο Ιούνιο, για να οργανώσουν τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες.
Η Ελλάδα, ευρωπαϊκός κόμβος ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Οπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η Ελλάδα θα μετατραπεί κατά την αντιπυρική περίοδο σε περιφερειακό κόμβο (regional hub) εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Αριθμός-ρεκόρ αεροσκαφών και ελικοπτέρων θα συνδράμει στην κατάσβεση, με 92 εναέρια μέσα να επιχειρούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 4 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 73%, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τις megafires.
Συγκεκριμένα 14 Canadair (8 CL-215 και 6 CL-415), 18 Πετζετέλ και 20 ελαφρού τύπου αμφίβια αεροσκάφη πρόκειται να διατεθούν για την εναέρια πυρόσβεση. Οσον αφορά τα ελικόπτερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 10 Erickson, 3 BK-117, 2 Super Puma και 3 Chinook. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει την προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, καθώς κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν θα «επιστρατευτεί» το ρωσικό Beriev. Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα C-130 με δυνατότητα ρίψης επιβραδυντικού υγρού, ενοικίαση μεγάλων γαλλικών ή αμερικανικών αεροσκαφών με την ίδια δυνατότητα, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο προμήθειας ελαφρών ή μεσαίου τύπου αεροσκαφών. Ταυτόχρονα, μένει να εξακριβωθεί εάν θα υπάρχει πρόβλημα με τα 12 Mi-8/Ka-32 ουκρανικής παραγωγής. Στις επιχειρήσεις θα συνδράμουν και 8 ελικόπτερα πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού, αλλά και ένα ακόμα εναέριο μέσο που θα διατεθεί για τη μετακίνηση πυροσβεστών. Ο επίγειος στόλος θα αποτελείται από συνολικά 3.424 οχήματα, τα 2.003 εκ των οποίων θα είναι υδροφόρα. Από τα υπόλοιπα, τα 1.191 είναι βοηθητικά, ενώ διαθέσιμα θα είναι και 230 ειδικά οχήματα.
Σε επίπεδο πρόληψης, αναμένεται μέσα στην άνοιξη σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών ANTINERO υπερεπείγοντα έργα καθαρισμού και μελέτες-σχέδια αντιπυρικής προστασίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εσύ πόσο kinky είσαι; Αυτά τα 3 ζώδια έχουν παράξενα γούστα στο κρεβάτι!
- Πέτρος Φιλιππίδης: Σοκάρει το απολογητικό υπόμνημα για τη γυναίκα που τον κατηγορεί – «Αφού ολοκληρώθηκε η συνεύρεσή μας…» [βίντεο]
- Survivor 5: Οι πρώτες πληροφορίες για την τελική πεντάδα – Όνομα «βόμβα» ανάμεσά τους
- ΕΣΡ: Βαριά καμπάνα σε STAR και ΣΚΑΪ 70.000 ευρώ
- Εξελίξεις με το διαζύγιο της Δέσποινας Βανδή και του Ντέμη Νικολαΐδη – Τι συνέβη με την περιουσία
- Survivor: Στα χαρακώματα οι παίκτες – «Ξεπουλιέται για να μείνει στο παιχνίδι»
- Δεύτερο διαζύγιο για Φαίη Σκορδά και Γιώργο Λιάγκα – Όλες οι πληροφορίες
- Πάνος Σταθακόπουλος: Μιλά για τις δυσκολίες της ζωής του – «Πουλούσα μπρίκια και κάλτσες για το μεροκάματο»