Το τελικό άθροισμα των θέσεων στα ελληνικά αμφιθέατρα είναι πλέον 70.726, έναντι 69.985 πέρσι. Η μείωση, που έγινε αρχικά με υπουργική απόφαση τον Μάρτιο του 2017, κόβεται στη μέση και αυξάνει κατά κάποιες θέσεις δημοφιλείς σχολές που υπέστησαν μαχαίρι στην πρώτη απόφαση. Ειδικότερα, τα πανεπιστήμια θα δεχτούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 43.758 φοιτητές και τα ΤΕΙ 26.968. Μπορεί η απώλεια θέσεων στα ΑΕΙ να φαίνεται ότι είναι πολύ μικρή, όμως το μαχαίρι έστω και με 50% κόφτη στις δημοφιλείς σχολές είναι φανερό. Η Ιατρική για παράδειγμα αντί των 50 θέσεων βάσει της Υ.Α. του Μαρτίου χάνει τώρα 25 θέσεις, πέφτοντας από τις 190 του 2016 στις 165 το 2017.
Με πιο απλά λόγια, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά σε σχολές της επαρχίας, καθώς η είσοδος σε δημοφιλείς σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων που υπέστησαν «μαχαίρι» όπως οι Ιατρικές, το Χημικό Αθήνας, η Λογιστική στο ΤΕΙ Πειραιά και η Νοσηλευτική στο ΤΕΙ Αθήνας παραμένει δύσκολη. Ειδικότερα στο 3ο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας κι έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο κόφτη, παρά την υποχώρηση του υπουργού να δώσει κάποιες θέσεις παραπάνω, οι βάσεις αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και στην περίπτωση της Ιατρικής να χτυπήσουν «κόκκινο».
1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές
Με μόλις 10 θέσεις απώλεια η Νομική Αθήνας, όχι όμως και η αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, που χάνει 20 θέσεις οι οποίες παίζει να «κοστίσουν» σε υποψήφιους με υψηλές βαθμολογίες που θα βρεθούν εκτός. Οι υπόλοιπες σχολές του 1ου πεδίου παραμένουν σταθερές και ισχύει και η αύξηση θέσεων που έγινε με την πρώτη υπουργική απόφαση στα περιφερειακά Ιδρύματα.
2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Μικρή απώλεια για την πλειοψηφία των πολυτεχνικών σχολών με τους Μηχανολόγους ΕΜΠ να χάνουν μόλις 5 θέσεις και τους Ηλεκτρολόγους του ίδιου Ιδρύματος 10. Το Χημικό χάνει 15 θέσεις ενώ και η Αρχιτεκτονική περιορίζεται με 15 θέσεις ανεβάζοντας τον πήχυ για τους υποψήφιους, καθώς ήδη ο αριθμός εισακτέων είναι περιορισμένος σε αυτές τις σχολές. Το Μαθηματικό Αθήνας θα δυσκολέψει φέτος τους υποψήφιους μιας και χάνει 25 θέσεις.
3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστήμες Υγείας
Με 110 θέσεις μείον είναι όλες οι σχολές Ιατρικής, γεγονός που προϊδεάζει για την εκτόξευση των βάσεων στην πιο δημοφιλή σχολή. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι που δήλωσαν πέρσι ως επιλογή την Ιατρική Αθηνών ήταν πάνω από 2.000 διεκδικώντας μία θέση στις 190. Φέτος, η Ιατρική Αθηνών πέφτει στις 165 θέσεις και η Θεσσαλονίκης στις 155. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στις Ιατρικές των υπολοίπων περιφερειακών Ιδρυμάτων. Κατά 15 θέσεις μειώνονται και οι σχολές σε ΤΕΙ όπως η Μαιευτική και η Νοσηλευτική.
4ο επιστημονικό πεδίο-Παιδαγωγικά
Με αυξημένες θέσεις -μένει να δούμε αν θα είναι αυξημένο και το ενδιαφέρον των υποψηφίων- είναι τα παιδαγωγικά τμήματα. Οι απώλειες στα κεντρικά Ιδρύματα δεν ξεπερνούν τις 15 θέσεις.
5ο επιστημονικό πεδίο-Πληροφορίας και Οικονομίας
Η δραστική μείωση που δέχτηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά περικόπτεται στις 15 θέσεις σε κάποιες σχολές, ενώ και το τεράστιο ψαλίδι σε τμήματα όπως η Λογιστική Πειραιά περιορίζεται πλέον σε απώλεια 20 θέσεων. Ενδεικτικά, στο Οικονομικών Επιστημών στο ΟΠΑ πλέον έχουμε 205 θέσεις και στο Λογιστικής ΤΕΙ Πειραιά 170 θέσεις. Στις υπόλοιπες σχολές δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές, ενώ υπάρχει αύξηση σε σχολές Οικονομικών και Πληροφορικής της περιφέρειας.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου