Κρασί, μπίρα, ούζο ή τσίπουρο και τελευταία τα βαριά οινοπνευματώδη είναι η σειρά προτιμήσεων των Ελλήνων, ενώ επιλέγουν να τα… πίνουν σε ταβέρνες και μπαρ και πολύ λιγότερο στο σπίτι σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 10,5% των συμμετεχόντων ήπιαν καθημερινά αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες. Πολύ χαμηλή είναι η… αποχή, καθώς μόλις 8% δεν κατανάλωσε αλκοόλ για το ίδιο διάστημα, σε υψηλότερο ποσοστό γυναίκες και άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 64 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, τους τελευταίους 12 μήνες η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 163 εκατοστόλιτρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπίρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευματώδη.
Περίπου ένα στα πέντε άτομα (21,8%) ηλικίας 18-64 ετών ήπιε υπερβολικά τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο.
Το 2,4% μέθυσαν όλους τους μήνες του προηγούμενου χρόνου. Σε όλες τις περιπτώσεις ήπιαν υπερβολικά ή και μέθυσαν σε υψηλότερο ποσοστό οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες.
Ως προς το περιβάλλον κατανάλωσης αλκοόλ, η έρευνα δείχνει πως στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εβδομαδιαίας κατανάλωσης στο σπίτι, ενώ το ποσοστό κατανάλωσης σε ταβέρνα, εστιατόριο, κλαμπ βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ψηλά στην απόκτηση οινοπνευματωδών από οποιαδήποτε ανεπίσημη πηγή είναι η Ελλάδα (σχεδόν 40%) μαζί με τη Φινλανδία. Πρόκειται για πηγές όπως η σπιτική ή η τοπική παραγωγή ή καταστήματα πώλησης αφορολόγητων ειδών. Οι Ελληνες ανέφεραν ως πηγές πρόσβασης τη σπιτική παραγωγή, την παραγωγή κάποιου άλλου, συγγενούς, φίλου, γνωστού ή αγνώστου, και σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αυτό αναφέρθηκε στις περιοχές εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ενας στους πέντε Ευρωπαίους αναφέρει συμπτώματα προβληματικής χρήσης αλκοόλ. Συγκεκριμένα, ανέφερε τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα συμπτώματα-δείκτες προβληματικής χρήσης αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο, βάσει ειδικής κλίμακας στην οποία απάντησαν. Το σύμπτωμα με το υψηλότερο ποσοστό ήταν οι ενοχές μετά την κατανάλωση αλκοόλ και το σύμπτωμα με το χαμηλότερο ποσοστό η κατανάλωση αλκοόλ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα.
Στην Ελλάδα τουλάχιστον ένα σύμπτωμα-δείκτης προβληματικής χρήσης αλκοόλ τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε από το 11,7% του δείγματος. Ενα ποσοστό 2,8% ανέφερε τουλάχιστον δύο συμπτώματα, συχνότερα ενοχές μετά την κατανάλωση αλκοόλ και αδυναμία να θυμηθούν γεγονότα υπό την επήρειά του.
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Περισσότεροι από ένας στους δύο ερωτώμενους (54,5%, κυρίως νεαροί ενήλικες) ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο ένιωσαν ενόχληση από τουλάχιστον ένα περιστατικό που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ από τρίτους (ανασφάλεια σε δημόσιους κ.ά.).
Σε ποσοστά κατά μέσο όρο γύρω στο 20% οι συμμετέχοντες στην πανευρωπαϊκή έρευνα ανέφεραν περιπτώσεις σημαντικών αρνητικών βιωμάτων, όπως για παράδειγμα να έχουν υποστεί σωματική βλάβη από μεθυσμένο άτομο, να έχουν εμπλακεί σε σοβαρό λεκτικό επεισόδιο, να έχουν υπάρξει συνεπιβάτες σε αυτοκίνητο με οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ ή να είχαν οδικό ατύχημα εξαιτίας του αλκοόλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους έντεκα ερωτηθέντες, σε υψηλότερο ποσοστό άνδρες και νεαροί ενήλικες, παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο επιβάτες σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε πιει πολύ. Δυστυχώς, το ποσοστό αυτό (10,8%) φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση στην Ευρώπη.
Τι ήπιαμε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες
163 εκατοστόλιτρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπίρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευματώδη καταναλώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες
44% κατανάλωσαν αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση
10,5% ήπιαν καθημερινά
38,7% έφεραν τον τελευταίο χρόνο στο νοικοκυριό τους αλκοόλ από ανεπίσημες πηγές παραγωγής και διάθεσης
21,8% ήπιαν υπερβολικά τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο
23,3% έζησαν ως παιδιά ή έφηβοι με άτομο που έπινε υπερβολικά. Το 14,8% ανέφεραν ότι η ζωή τους έχει επηρεαστεί από το γεγονός αυτό
97,5% συμφωνούν με την άποψη ότι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης των κινδύνων που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου