Ηδη δεκάδες μέλη ελληνικών οικογενειών έχουν ζητήσει βοήθεια από τις προξενικές Αρχές, προκειμένου να εγκαταλείψουν το πεδίο των συγκρούσεων με το σχεδιαζόμενο καραβάνι του ΟΗΕ προς τη Δαμασκό, όπως λέει μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Ελληνας πρέσβης στη Δαμασκό, Νικόλαος Πρωτονοτάριος.
Σε επαφή
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κοινότητα στο Χαλέπι, η οποία αριθμεί 50 οικογένειες και μέχρι τώρα περίπου 60 μέλη ελληνικών οικογενειών έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν», λέει ο Ελληνας διπλωμάτης περιγράφοντας παράλληλα την κατάσταση από τη στιγμή που συμμαχία τζιχαντιστών υπό την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην υπηρεσιακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, ξεκίνησε τη σφοδρή επίθεση κατά των δυνάμεων του Aσαντ.
«Οι αντάρτες έχουν καταλάβει μια μεγάλη περιοχή φτάνοντας μέχρι τη Χάμα, νοτιότερα από το Χαλέπι. Η οργάνωση στον πυρήνα της έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, ωστόσο με την πάροδο των ετών προσπαθούν να αλλάξουν το αφήγημα, ώστε να μην εμφανίζονται ως τρομοκράτες αλλά ως απελευθερωτικό κίνημα και αντιπολιτευόμενο που θα μπορούσε να διοικήσει κάποιες περιοχές εναλλακτικά στο καθεστώς του Ασαντ».
Στο Χαλέπι, όπου έχουν γίνει και αρκετοί μικτοί γάμοι, οι Ελληνες δεν ανησυχούν τόσο για να μη δεχθούν στοχευμένες επιθέσεις, όπως εξηγεί ο κ. Πρωτονοτάριος, όσο για τη γενικότερη αναταραχή. «Προς το παρόν, δεν έχουμε αναφορές για επιθέσεις σε χριστιανούς, δεν έχουμε δει κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Ωστόσο, οι κάτοικοι στο Χαλέπι, όπως και στις υπόλοιπες εμπόλεμες περιοχές, φοβούνται τη γενικότερη κατάσταση. Υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, ενώ παράλληλα έχουν αρχίζει να διαφαίνονται οι πρώτες ελλείψεις, λόγω των συγκρούσεων, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία για το μέλλον», σημειώνει ο Ελληνας πρέσβης στη Δαμασκό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
Το απρόβλεπτο σύμπαν των Τραμπ - Μασκ: Οι οικονομικές & στρατιωτικές απειλές και ο νέος παγκόσμιος χάρτης
Εκκληση για βοήθεια στον Γιώργο Γεραπετρίτη
Πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Οργάνωση Αντιόχειας έστειλε αγωνιώδη επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητώντας βοήθεια. «Στο Χαλέπι τα παιδιά των συγγενών μας και οι οικογένειές τους ζουν σε μεγάλο κίνδυνο. Η ζωή τους κινδυνεύει, εγκαταλείπονται για να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους. Τον περασμένο μήνα σημάδεψε η τραγική ανάμνηση της σφαγής του 1850 στο Χαλέπι, όπου καταστράφηκαν χριστιανικές συνοικίες. Ενας από τους λόγους αυτής της τραγωδίας ήταν η υποστήριξη που έδωσαν οι Ελληνες της Αντιόχειας στο Χαλέπι στην Ελληνική Επανάσταση. Αν και τα σύνορα μάς χωρίζουν, το αίμα που χύθηκε στο Χαλέπι είναι το ίδιο αίμα που χύθηκε στον αγώνα για την Ελλάδα. Είναι το αίμα των προγόνων μας, που έμειναν ενωμένοι ως Ελληνες, ως ορθόδοξοι χριστιανοί και ως υπερασπιστές της ελληνικής ταυτότητας», έγραφαν στην επιστολή, ζητώντας από την ελληνική διπλωματία να εξαντλήσει τη δύναμή της για να προστατέψει τους χριστιανούς στο Χαλέπι.
Η απαγωγή του μητροπολίτη Παύλου το 2013
Την ελληνορθόδοξη κοινότητα στο Χαλέπι στοιχειώνει η απαγωγή του μητροπολίτη Παύλου το 2013, αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη. Ο αγαπητός ιεράρχης κατευθυνόταν από την Αντιόχεια στο Χαλέπι όταν μαζί με τον Συροϊακωβίτη επίσκοπο Ιωάννη Ιμπραήμ έπεσαν θύματα απαγωγής από ομάδα τζιχαντιστών. Σε κοντινό του πρόσωπο πρόλαβε να γράψει μήνυμα ότι έπεσαν σε ενέδρα ισλαμιστών και ότι τους πηγαίνουν προς την Τουρκία.
Από τότε, η τύχη τους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη Μέση Ανατολή, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία. «Η εκτίμηση είναι ότι η εξέλιξη δεν ήταν καλή», σημειώνει ο Ελληνας πρέσβης στη Δαμασκό, Νικόλαος Πρωτονοτάριος. Πολλά χρόνια μετά την απαγωγή και συγκεκριμένα το 2021 τοποθετήθηκε νέος μητροπολίτης Χαλεπίου ο Εφραίμ Μααλούλι, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Ψυχραιμία
«Σε αυτές τις συνθήκες, αγαπητοί, είναι σοφό όσοι παραμένουν στο Χαλέπι να αποφεύγουν την περιπλάνηση, να παραμείνουν ήρεμοι και υπομονετικοί και να αφοσιωθούν στην προσευχή, ζητώντας από τον Κύριο Θεό το έλεός Του στον κόσμο και να φέρει ειρήνη σε αυτόν. Για όσους μάς εγκατέλειψαν, προσευχόμαστε στον Κύριο να καθοδηγήσει τα βήματά τους και να τους φέρει με ασφάλεια στον προορισμό τους. Σας βεβαιώνουμε, αγαπημένα μας παιδιά στο Χαλέπι, ότι παραμένουμε εδώ στο Χαλέπι δίπλα στο ποίμνιό μας σε όλες τις συνθήκες, από τις πιο σκληρές έως τις πιο γλυκές. Αυτή είναι η ποιμαντική μας αποστολή και θα παραμείνουμε σταθεροί σε αυτήν. Θα είμαστε η υποστήριξή σας σε περιπτώσεις ανάγκης, γι’ αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας», ανέφερε ο μητροπολίτης Εφραίμ.
Διπλωματικές πηγές, πάντως, τόνιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή για να συνδράμει, αν χρειαστεί, καθώς η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.
Ειδήσεις σήμερα
Συρία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 16:00 στη Δαμασκό
Συρία: Λεηλατήθηκε η ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό, αναφέρει η εφημερίδα Tehran Times [βίντεο]