Παρόλο που η χώρα από πέρυσι το χειμώνα βιώνει τα μεγαλύτερα επιδημικά κύματα, η διαφορά που υπάρχει με το εμβόλιο είναι εμφανέστατη. «Το εμβόλιο έχει αλλάξει τη ζωή μας. Σίγουρα αυτό ήταν πολύ πιο έντονο και πολύ πιο σημαντικό και αισιόδοξο τους πρώτους μήνες, όταν είδαμε μια θεαματική ύφεση των κρουσμάτων. Το εμβόλιο είναι αυτό που οδήγησε σε μείωση κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Η ένταση της πανδημίας από τον Αύγουστο και έπειτα μας προβληματίζει αλλά έχουμε ως επί το πλείστον κύμα ανεμβολίαστων», αναφέρει η προϊσταμένη τομέα ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» και προσθέτει: «Στις Μονάδες βλέπουμε σαφές προβάδισμα των ανεμβολίαστων, 80% και πλέον των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι που είναι σε ΜΕΘ έχουν είτε σοβαρά υποκείμενα προβλήματα, οπότε η ανοσία τους είναι με ένα ερωτηματικό, είτε είναι άνθρωποι μεγάλων ηλικιών που εμβολιάστηκαν νωρίς και η ανοσία τους έχει λήξει. Χάρη στο εμβόλιο βλέπουμε εμβολιασμένους σε πολύ μεγάλη ηλικία που τα καταφέρνουν, μεγάλους σε ηλικία που βγαίνουν νικητές και από την άλλη πλευρά έχουμε ανεμβολίαστους νέων ηλικιών 42, 45, 49, 52 ετών που πεθαίνουν».
Γιατί συμβαίνει αυτό; Παρόλο που η κυρία Καμπισιούλη δεν είναι γιατρός να το απαντήσει με ακρίβεια, από την εμπειρία της έχει καταλάβει ότι υπάρχουν άνθρωποι που η απάντηση του οργανισμού τους στη λοίμωξη είναι πολύ «θορυβώδης», πολύ έντονη. «Ενας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να πέθαινε από μια πνευμονία ή από τη γρίπη. Εάν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιάζονταν δεν θα είχαν ενδεχομένως αυτή την απάντηση».
Ελλειμμα ενημέρωσης
Ανεμβολίαστοι θυμωμένοι και εξαγριωμένοι είναι πραγματικότητα στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Η κυρία Καμπισιούλη θεωρεί ότι ένα ποσοστό που μένει ανεμβολίαστο είναι άνθρωποι που πολύ δύσκολα θα πειστούν. «Οταν ρωτάμε στις εφημερίες εάν είναι εμβολιασμένοι, κάποιοι αντιδρούν πολύ έντονα, σε κάποιους διακρίνω ψήγματα μετάνοιας αλλά μπορεί να είναι αργά», λέει. Ερωτηθείσα τι λένε στους υγειονομικούς σε σχέση με το γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί, απαντά: «Είναι μια κατηγορία θεωρεί πιστεύει ότι το εμβόλιο έγινε γρήγορα και δεν έχει ελεγχθεί καλά. Οταν μου δίνεται η ευκαιρία να αντικρούσω αυτό το επιχείρημα, τους λέω ότι οποιοδήποτε εμβόλιο και φάρμακο περνά μια φάση δοκιμών σε εθελοντές. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο, επειδή ακριβώς πρόκειται για πανδημία και ένα παγκόσμιο πρόβλημα, βρέθηκαν πάρα πολλοί εθελοντές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Τονίζει δε ότι πρόκειται για έλλειμμα ενημέρωσης να θεωρεί κάποιος ότι δεν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο.
«Ενα άλλο ποσοστό ανεμβολίαστων δεν κάνει το εμβόλιο γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα θρησκόληπτα πιστεύω τους και υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που πιστεύει ότι δεν υπάρχει ο ιός, που θεωρεί “δεν είναι έτσι όπως τα λένε”».
Επίσης, η κυρία Καμπισιούλη τονίζει σε σχέση με ένα συχνό επιχείρημα ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν»: «Το εμβόλιο δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας. Τι έλεγαν οι επιστήμονες; Ελεγαν ότι το εμβόλιο προφυλάσσει από τη βαριά νόσηση, μειώνει τη θνητότητα. Δεν είπε ποτέ κανείς ότι δεν θα κολλήσουμε. Οι άνθρωποι το έχουμε παρεξηγήσει αυτό».
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η επαφή των ασθενών στις ΜΕΘ με τους δικούς τους ανθρώπους είναι μέσω των υγειονομικών. Είναι οι αποδέκτες της αγωνίας της οικογένειας και αυτοί που μεσολαβούν να επικοινωνήσει ένας ασθενής με τους δικούς του όταν είναι σε θέση να μιλήσει. «Η μονάδα πάντα ήταν ένας ξένος και στρεσογόνος χώρος για ασθενείς και συγγενείς, πόσω μάλλον τώρα που δεν μπορείς να είσαι έξω ούτε από την πόρτα του νοσοκομείου. Οι συγγενείς βιώνουν τον γολγοθά του αρρώστου, για αυτό και πείθονται πιο εύκολα να εμβολιαστούν μετά. Βλέπουμε να βγαίνουν και να λένε “εμβολιαστείτε”».
Οι γεμάτες ΜΕΘ και οι αναστολές
Μια πληρότητα που ξεπερνά ή ακόμη και αγγίζει το 100% έχει ο «Ευαγγελισμός», χωρίς ωστόσο να έχει τα προβλήματα άλλων νοσοκομείων, ειδικά περιφερειακών. «Εχουμε περισσότερες κλίνες και υπάρχει ένας “αέρας” τώρα που προσθέσαμε και άλλες. Πάντα είχαμε πολύ λίγους αρρώστους που να υπάρχει ανάγκη να διασωληνωθούν εκτός Μονάδας, αλλά φροντίζουμε μέσα στο 24ωρο είτε να τους απορροφήσουμε είτε μέσω πλατφόρμας να πάνε αλλού. Είμαστε νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει ασθενής που να έχρηζε ΜΕΘ και να έμεινε εκτός», λέει η νοσηλεύτρια που μετρά πάνω από 25 χρόνια στον «Ευαγγελισμό». Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας είναι περισσότερο «τυχεροί» σε σχέση με άλλους όσον αφορά και στις αναστολές υγειονομικών, καθώς, όπως λέει η κυρία Καμπισιούλη, σε κάθε τμήμα θα είναι είτε ένα άτομο είτε κανένα. Τονίζει βέβαια ότι η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, και ειδικά νοσηλευτικού, είναι δεδομένη ανεξαρτήτως πανδημίας.
Οσο για εδώ και στο εξής τι αναμένεται, η νοσηλεύτρια πιστεύει λίγο η υποχρεωτικότητα, λίγο τα αυστηρά μέτρα, λίγο τα πρόστιμα που «λειτουργούν στον Ελληνα», όπως λέει, θα επιδράσουν θετικά και θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά επίπεδα. «Βέβαια, όποιος μείνει ανεμβολίαστος θα νοσήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος που να μην έχει κάνει εμβόλιο να μη νοσήσει. Το μήνυμα είναι ένα: Το εμβόλιο, μέσω και των τριών δόσεων, είναι μονόδρομος. Αλλη λύση δεν υπάρχει», τονίζει.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για τα «ροζ» βίντεο – Κρατείται για τη νέα δίωξη
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο τριήμερο
- Κρήτη: Ραγίζουν καρδιές στο Αρκαλοχώρι – Ο μικρός Χρήστος ζητά από τον Άη Βασίλη τη λίρα που του στέρησε ο σεισμός [βίντεο]
- Κηδεία Κάρολου Παπούλια: Την Τετάρτη στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος στο Παγκράτι η εξόδιος ακολουθία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr