Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καζνέβ απευθυνόμενος στους πρόσφυγες υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει παράδοση υποδοχής και «είναι προσηλωμένη στο δικαίωμα του ασύλου εδώ και πολλούς αιώνες. Αποτελεί μέρος των αξιών της, αποτελεί μέρος της ιστορίας της και επιμένει να παραμείνει πιστή σε αυτό που ήταν πάντα και στο μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στους λαούς και τους πολίτες που βρέθηκαν υπό διωγμό σε κάποια στιγμή της ζωής τους». Επίσης, τους διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας επιφυλάξουμε την καλύτερη υποδοχή και θα είμαστε στο πλευρό σας ώστε να βρείτε το συντομότερο δυνατόν ήρεμες οικογενειακές συνθήκες στη Γαλλία».
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Ο Γάλλος πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων στους πρόσφυγες για το τρίπτυχο των γαλλικών αξιών: την ελευθερία, «που προϋποθέτει την ανεκτικότητα μεταξύ όλων των πολιτών», την ισότητα, «την οποία οικοδομούμε μέσω του σχολείου και στην καθημερινή ζωή» και την αδελφοσύνη, «που σημαίνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στη Γαλλία πρέπει να σέβονται τον διπλανό τους, όπου και αν ανήκει πολιτικά, θρησκευτικά ή φιλοσοφικά». «Αυτό είναι η Γαλλία και η Γαλλία είναι γενναιόδωρη, αλλά είναι επίσης πολύ απαιτητική, όσον αφορά στο σεβασμό των αξιών», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή η Ευρώπη να διασφαλίσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης γι’ αυτούς που έφτασαν στην Ελλάδα, «ώστε η αλληλεγγύη της Ευρώπης μπροστά σε τόσα βάσανα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί».
Τον Μπερνάρ Καζνέβ συνόδευε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εξήγησε στους πρόσφυγες ότι «είστε από τους τυχερούς που μετά την πάλη με τον θάνατο και τον πόλεμο, γίνεστε δεκτοί από τη Γαλλία, μια χώρα που διδάσκει δικαιώματα στον κόσμο». Επίσης, ο κ. Μουζάλας ζήτησε από τους πρόσφυγες να θυμούνται «με αγάπη την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Κάναμε πολλά πράγματα και με βάση τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία είμαστε». Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε την εκδήλωση «μία ακόμα πράξη στην πολύ μεγάλη βοήθεια που η Γαλλική Δημοκρατία προσέφερε στους πρόσφυγες και στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι η Γαλλία έχει χτυπηθεί ανελέητα από την τρομοκρατία και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό συμφώνησαν «με όλα τα μέτρα τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης και των προσφύγων και μεταναστών», καθώς και με τη θέση ότι «θα πρέπει να χτυπηθεί και να εκμηδενιστεί η παράνομη μετανάστευση και αντίστοιχα να υπάρξουν δρόμοι και τρόποι ώστε να αυξηθεί η νόμιμη μετανάστευση».
Συνολικά 360 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σταδιακά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στη Γαλλία, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Ε.Ε. Η χώρα έχει δεχτεί 2.482 άτομα από την Ελλάδα, από την αρχή του προγράμματος μετεγκατάστασης μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2017. Σημειώνεται ότι μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης οργανώνει για τους επωφελούμενους σειρά ιατρικών εξετάσεων και συνεδρίες πολιτισμικού προσανατολισμού, όπου τους παρέχονται πληροφορίες για τη χώρα προορισμού, τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν μετά την άφιξή τους εκεί και για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, ενώ επίσης αναλαμβάνει και τη μεταφορά τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ.