Οπως προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες 20 ημέρες μετά την κατάθεση της αίτησης ακόμη και αν δεν έχουν λάβει απάντηση από την οικεία δασική αρχή.
Ειδικότερα, για την υλοτομία, απομάκρυνση και μεταφορά καμένων ιστάμενων δένδρων – δασικών ειδών τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικές μη δασικές εκτάσεις, εκδίδεται ατελής άδεια υλοτομίας εκ του αρμόδιου – οικείου Δασαρχείου ή Διεύθυνσης Δασών άνευ Δασαρχείου.
Yποβολή αίτησης και απαραίτητα δικαιολογητικά
Η αίτηση για την υλοτομία των καμένων δένδρων υποβάλλεται στο οικείο Δασαρχείο (είτε μέσω ηλεκτρονικής υποβολής είτε ιδιοχείρως και με εξουσιοδότηση είτε ταχυδρομικώς).
Στην αίτηση αναγράφονται:
-Τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος (όνομα, επίθετο, όνομα πατρός και αριθμός ταυτότητας),
-οι τίτλοι ιδιοκτησίας της έκτασης,
-ο αριθμός των προς υλοτομία καμένων δένδρων,
-η περιοχή όπου βρίσκεται η έκταση, η Τοπική Κοινότητα και ο δήμος της αντιστοίχου Περιφερειακής Ενότητας,
Αστυνομικός της Βουλής: Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή στον 35χρονο
-η ημεροχρονολογία της υλοτομίας και μεταφοράς τους,
-ο προορισμός τους προς καυσοξύλευση του αιτούντος.
-τίτλοι ιδιοκτησίας που αφορούν σε συμβολαιογραφικούς τίτλους, δικαστικές αποφάσεις, προσύμφωνα συμβόλαια και ένορκες βεβαιώσεις συνοδεύονται από έγγραφο περιουσιολογίου, καθώς και δήλωση εγγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Παράλληλα, η αίτηση συνοδεύεται από πιστοποιητικό οριστικού και αμετάκλητου χαρακτηρισμού της έκτασης αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία πριν την ανάρτηση του οικείου δασικού χάρτη.
Στην περίπτωση που υφίσταται στην περιοχή δασικός χάρτης, επισυνάπτεται τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα δασικού χάρτη στο οποίο είναι απεικονισμένο το ακίνητο που αφορά.
Η αίτηση, επίσης, συνοδεύεται από βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί εκδηλώσεως πυρκαγιάς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εκτάσεως στην οποία φύονται τα καμένα δασικά είδη, σε περίπτωση που η οικεία Δασική Υπηρεσία δεν έχει ήδη ενημερωθεί για αυτό.
Σύμφωνα με την απόφαση, η διενέργεια αυτοψίας γίνεται από τα αρμόδια δασικά όργανα με επιτόπια σήμανση των προς υλοτομία δασικών ειδών και σύνταξη εκθέσεως επί των πραγματικών δεδομένων (αριθμός ατόμων, δασικό είδος, κατ’ εκτίμηση απολήψιμος ξυλώδης όγκος).
Η έκδοση της ατελούς αδείας και του δελτίου μεταφοράς των δασικών ειδών πραγματοποιείται εντός προθεσμίας 20 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από την οικεία Δασική Αρχή.
Σε περίπτωση μη έκδοσης της ατελούς αδείας από την οικεία δασική αρχή εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες απομάκρυνσης των καμένων ιστάμενων δέντρων, ενημερώνοντας εγγράφως την οικεία Δασική Υπηρεσία για την έναρξη και το πέρας των εργασιών.
Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των δασικών προϊόντων θα πρέπει να ενημερωθεί η οικεία δασική αρχή για τις προβλεπόμενες δικές της ενέργειες.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να ενισχύσει με το ποσό των 700.000 ευρώ τους δασικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασίες συντήρησης, επισκευής ή αντικατάστασης του εξοπλισμού τους. Παράλληλα, «ένεση ρευστότητας» ύψους 200.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν και επτά Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Αγριας Πανίδας.
Η συγκεκριμένη έκτακτη οικονομική στήριξη, ύψους 700.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) και οι Αναγκαστικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων (κλαδοπλεγμάτων, κορμοφραγμάτων κ.λπ.) στις καμένες δασικές εκτάσεις.
Ειδικότερα, στους 10 Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (Δασαρχείο Λίμνης: 7, Δασαρχείο Ιστιαίας: 3) και στους 24 Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς (Δασαρχείο Λίμνης: 7, Δασαρχείο Ιστιαίας: 17), χορηγούνται 20.000 ευρώ ανά ΔΑΣΕ έως 40 μέλη, και 40.000 ευρώ ανά ΔΑΣΕ με πάνω από 40 μέλη. Επίσης, χορηγείται το ποσό των 20.000 ευρώ ανά Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό.
Ταυτόχρονα, με το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, ενισχύονται 7 Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Αγριας Πανίδας (ΚΕΠΕΑΠ) -Αλκυόνη, ANIMA, Αρίων, Αρκτούρος, Δράση για την Αγρια Ζωή, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής- για την κάλυψη των έκτακτων εξόδων τους (κτηνιατρικών υπηρεσιών, ιατροφαρμακευτικών δαπανών κ.λπ.) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές και του κατά συνέπεια αυξημένου όγκου των περιστατικών.
Επίσης, προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 840 ρητινοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας (προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ – μαζί με τους 100 ρητινοκαλλιεργητές στα Γεράνεια Ορη).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σχολεία: Σήμερα τα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών – Μάσκες, πολλά tests και ανοιχτές τάξεις
- Θεοδωράκης: Χίος, Πάτρα, Τρίπολη, Αθήνα, Γιάννενα, όλος ο κόσμος δεν χώραγε τον Μίκη
- Mad Clip: Βρέθηκε ο οδηγός του μαύρου Audi – Τι είπε στην αστυνομία
- Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας – Βροχές, καταιγίδες και πολλά μποφόρ το Σαββατοκύριακο
- Επιστροφές φόρων και παροχές σε επιπλέον 383.000 εργαζομένους [πίνακες]
- Οδός Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο στη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης
- Θρίλερ στις Αχαρνές λόγω φωτιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης [εικόνες & βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter