Το Αγιον Ορος υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει διακόψει κάθε επικοινωνία ως «αντίποινα» για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Δεν είναι τυχαίο, όπως λέγεται, ότι η Ρωσική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια επιδιώκει με… θρησκευτικούς διπλωματικούς χειρισμούς να αυξήσει την επιρροή της στην Αθωνική Χερσόνησο. Κάτι που εύκολα έγινε αντιληπτό στους μελετητές των εκκλησιαστικών πραγμάτων κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2016 στο Αγιον Ορος με αφορμή τους εορτασμούς για τα χίλια χρόνια παρουσίας των Ρώσων μοναχών. Τότε η Μόσχα επιχείρησε να προσδώσει στο προσκύνημα του Πούτιν διαστάσεις εθνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, με απώτερο σκοπό «να ισχυροποιήσει τη θρησκευτική της παρουσία στη Μοναστική Πολιτεία».
Επιχειρηματίες στο Άγιον Όρος
Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον Αθω ταξιδεύουν συχνά Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια ποσά για την ανακαίνιση κτιρίων και δη της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος (το λεγόμενο ρωσικό μοναστήρι) επιδιώκοντας, όπως λέγεται, να την καταστήσουν παγκόσμιο σύμβολο των Ρώσων Ορθοδόξων. Και αυτό όταν κατά την περίοδο που η κόντρα της Ρωσικής Εκκλησίας με το Φανάρι ήταν στη κορύφωσή της με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, τους είχε προταθεί (από τη ρωσική Εκκλησία) στην ουσία να στραφούν προς τα μοναστήρια της Ρωσίας και να επενδύσουν σε αυτά.
Αν και το προσκύνημα του Μιχαήλ Μισούστιν ήταν ανεπίσημο, ωστόσο προσείλκυσε το ενδιαφέρον της ρωσικής Εκκλησίας και των ρωσικών ΜΜΕ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα για την εθνική μας επέτειο αναχώρησε με το πρωθυπουργικό του σκάφος για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στη συνέχεια μετέβη στον Αθω.
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, διέμεινε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, που αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά μοναστήρια του Αγίου Ορους. Η Μονή Παντελεήμονος μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση, κοντά στη θάλασσα, το 1765, με την ονομασία Ρούσικο. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα, άρχισε να χτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821. Τον 18ο αι. το μοναστήρι επανήλθε σε ελληνικά χέρια, για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μισούστιν επισκέφθηκε και τις Μονές Φιλοθέου και Ξηροποτάμου, το γυναικείο μοναστήρι στη Θάσο και την Ιερά Επιστασία στον Ναό του Πρωτάτου.
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Δεσμοί Ρωσίας με Άγιον Όρος
«Η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Aγιον Oρος μαρτυρεί τους πνευματικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Νικολάι Μπαλασόφ.
«Είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι το ρωσικό κράτος εκπροσωπήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Εξάλλου, η ρωσική συμμετοχή ήταν αποφασιστική για την απελευθέρωση της Ελλάδας», σχολίασε (πρακτορείο «Ria Novosti») ο κ. Μπαλάσοφ. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού «είχε, επίσης, μια ιδιωτική και πνευματική διάσταση». Oπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τη σημασία του Αγίου Ορους για τη χώρα μας. Καθώς και τη σημασία της Ορθόδοξης Ρωσίας για τον Αθω και τα μοναστήρια του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Μιχαήλ Μισούστιν έλαβε χώρα λίγο πριν από την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στο Aγιον Oρος. Oπως έγινε γνωστό, οι μοναχοί που έχουν νοσήσει είναι δεκάδες, με αποτέλεσμα την αναστολή όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων έως και τις 15 Απριλίου.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μιχαήλ Μισούστιν επισκέπτεται τον Aθω. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιήσει διήμερη ιδιωτική επίσκεψη, διέμεινε στη Μονή Φιλοθέου, ενώ παρέδωσε σημαντική ποσότητα υγειονομικών υλικών, μάσκες, απορρυπαντικά, απολυμαντικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, τα οποία έφερε από τη Ρωσία, για να διανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες στους Αγιορείτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ριφιφί στο Ψυχικό: O E.T. αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της δικογραφίας
- Στήριξη του λιανεμπορίου ζητούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη
- Κορωνοϊός και lockdown: Το άνοιγμα των 40 ημερών και η μάχη στο ΕΣΥ – Τι λένε στον Ε.Τ. Παρασκευής και Κοτανίδου
- Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Με γοργούς ρυθμούς τρέχει η ανάπλαση [εικόνες]
- Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και εκλογές: Τι φανερώνουν οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Πούτιν και Δύση σε τροχιά σύγκρουσης – Όλο το παρασκήνιο της κόντρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr