Ανάμεσά τους ο 37χρονος Α., η γυναίκα του Κ., 32 ετών, και τα πέντε παιδιά τους από την πόλη Χομς, όπου τώρα ζουν στη Θεσσαλονίκη σε διαμέρισμα που νοικιάζουν μέσω του προγράμματος ένταξης των δικαιούχων ασύλου «Ηλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Επί τρία χρόνια ο Α. και τα παιδιά θεωρούσαν πως η Κ. είναι νεκρή. Το ίδιο νόμιζε και η Κ. για τα παιδιά και τον άντρα της.
Παντρεύτηκαν το 2010 και έναν χρόνο μετά άρχισε ο πόλεμος. Περιπλανήθηκαν μέσα στη Συρία αναζητώντας ασφαλή περιοχή, συνολικά άλλαξαν κατοικία 38 φορές. Μέχρι που ένα πρωινό του 2017 πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή όπου διέμεναν την ώρα που η μητέρα βρισκόταν σε υπαίθρια αγορά.
Ο Α. δεν είχε νέα από τη γυναίκα του και, αφού έψαξε χωρίς αποτέλεσμα, πήρε τα πέντε παιδιά τους – ανάμεσά τους ένα νεογέννητο – και άρχισε ένα δύσκολο ταξίδι προς την Τουρκία. Τέσσερις φορές προσπάθησε να περάσει στην Τουρκία και τα κατάφερε την πέμπτη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έζησε με τα παιδιά του οριακές καταστάσεις, δίχως νερό και φαγητό, χρήματα, τηλέφωνο και βενζίνη. Τον χειμώνα του 2017 ύστερα από ένα επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα πέρασαν από τουρκικά παράλια στη Χίο.
Επί έναν μήνα έμειναν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, κατόπιν μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τελικά στις 7 Μαρτίου 2018 ο Α. και τα πέντε παιδιά του παραπέμφθηκαν στο «Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Ασυλο» που λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Η Κ. είχε χάσει την ακοή της στο βομβαρδισμό και την είχαν μεταφέρει σε νοσοκομείο. Οταν αποθεραπεύτηκε, γύρισε στο χωριό και μη βρίσκοντας την οικογένειά της άρχισε την αναζήτηση, μέχρι που εντόπισε λογαριασμό του 10χρονου γιου της σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Η Κ. ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα και, τελικά, τον περασμένο Νοέμβριο επανενώθηκε η οικογένεια ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια! Τα παιδιά ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η μητέρα τους είναι ζωντανή και ο Α. μπορεί πλέον να λέει ότι «το μεγαλύτερο μάθημα από όλη αυτή την περιπέτεια είναι η υπομονή». Τους λείπουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι γιορτές που έκαναν μαζί, αλλά θεωρούν πλέον τη Θεσσαλονίκη δεύτερη πατρίδα τους και πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Το «Φιλοξενείο» είναι ξενώνας δυναμικότητας 30 ατόμων (επτά οικογένειες) και λειτουργεί από το 2015 παρέχοντας στέγαση, σίτιση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε πυρηνικές και μονογονεϊκές οικογένειες με μεγάλο βαθμό ευαλωτότητας, καθώς και μόνες, ενήλικες γυναίκες, που εγκυμονούν και έχουν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Συνολικά έχουν φιλοξενηθεί 230 ενήλικες και παιδιά (59 οικογένειες).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr