Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Ελλάδα για κακή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού αλλά και λάθη στην εφαρμογή της “συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας”. Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία συγκαλεί διάσκεψη οκτώ κρατών των Βαλκανίων με θέμα την ασφάλεια των συνόρων αφήνοντας την Ελλάδα απέξω όπως έκανε και πριν ένα χρόνο πριν σφραγισθεί ολοσχερώς η Ειδομένη.
Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ξεκινά αύριο στη Μάλτα άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών με όλες τις πλευρές του μεταναστευτικού στο τραπέζι και καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται, λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας, να αντικρύσει και πάλι σκηνές με πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν, ενώ χθες στη Μόρια της Λέσβου ένας 20χρονος Αιγύπτιος πέθανε μέσα στη σκηνή του.
Ο χθεσινός θάνατος ήρθε να προστεθεί στα όσα συνέβησαν στη Μόρια πριν δύο εβδομάδες όταν εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκτεθειμένοι στις παγωμένες σκηνές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η ιατροδικαστική εξέταση αποδίδει τον θάνατο σε παθολογικά αίτια, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι οφείλεται σε αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από την προσπάθεια του άτυχου μετανάστη να ζεσταθεί. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Το ερώτημα που επανέρχεται μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό είναι εάν η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ είχε πάρει ήδη θέση χθες επί του θέματος σε συνέντευξη που έδωσε στο WDRForyou, το ειδικό πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τους πρόσφυγες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντε Μεζιέρ έσυρε από τους πρώτους τον χορό στο κρεσέντο κατά της Ελλάδας. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητούσε να ισχύσει και πάλι για την Ελλάδα ο Κανονισμός του Δουβλίνου και να επιστρέφονται εδώ όσοι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη μέσω ελληνικού εδάφους. Οταν η επανενεργοποίηση του Δουβλίνου για την Ελλάδα αποφασίστηκε τελικά τον Δεκέμβριο με ημερομηνία εφαρμογής 15 Μαρτίου 2017, ήταν ο πρώτος που ζήτησε να τεθεί σε ισχύ η απόφαση από τις γερμανικές υπηρεσίες.
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην οποία μπορούσαν να υποβάλουν ερωτήσεις και πρόσφυγες με διερμηνέα, δημοσιογράφοι του επεσήμαναν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα παραμένουν κακές και πως δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα. Τότε απάντησε χαρακτηριστικά: «Οταν επί χρόνια λέμε σε έναν Ευρωπαίο φίλο και εταίρο ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι καλύτερα τους πρόσφυγες, όταν δίνουμε πολλά ευρωπαϊκά χρήματα σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει βελτίωση και εν μέρει δεν γνωρίζουμε καν πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα, όταν λέμε ότι θα ισχύσει και πάλι η νομοθεσία και εκείνοι δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει κάτι, τότε πρέπει να ασκήσεις και ορισμένες πιέσεις».
Ο Τόμας ντε Μεζιέρ αναφέρθηκε και στην αποκαλούμενη συμφωνία με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι είναι το ενδεδειγμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά τονίζοντας ότι δεν εφαρμόζεται σωστά στην πράξη από την Ελλάδα: «Δεν λειτουργεί σωστά επειδή οι Ελληνες και η Ελλάδα επαναπροωθούν ελάχιστους πρόσφυγες στην Τουρκία. Παρόλα αυτά είναι ο σωστός δρόμος. Θα έπρεπε να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα γειτονικά κράτη της Ευρώπης».
Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξε επίσημη απάντηση-σχόλιο ούτε καν από τον κ. Μουζάλα που την περασμένη εβδομάδα έβγαζε ανακοινώσεις σε ρυθμό πολυβόλου για να απαντά στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σχόλιο δεν προέκυψε ούτε για την τελική απόφαση της Αυστρίας να συγκαλέσει “εξωθεσμικά” στις 8/2/17 διάσκεψη στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με θέμα τη μείωση των προσφυγικών ροών, ερήμην, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου