Η «απελευθέρωση» του κτιρίου αποκάλυψε το πόσο… ετοιμοπόλεμοι ήταν οι καταληψίες. Είχαν τοποθετήσει σιδερένιες πόρτες ως «κόντρα» ανάμεσα στις δύο πόρτες εισόδου του κτιρίου αλλά και στις τζαμαρίες που υπάρχουν στο ισόγειο του κτιρίου, προκειμένου να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο είχε «απελευθερωθεί» και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, και μάλιστα με «επεισοδιακό» τρόπο, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα νεαροί προχώρησαν στην επανακατάληψή του. Μάλιστα, είχαν φροντίσει να αναρτήσουν και πανό στήριξης στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στην προσαγωγή 33 καταληψιών, εκ των οποίων οι 14 δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο! Μετά την προσαγωγή τους, 16 από αυτούς συνελήφθησαν για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος είχε δώσει προφορική εντολή να αφεθούν ελεύθεροι.
Ομαλότητα
«Ο νόμος εφαρμόστηκε. Η ομαλότητα επανέρχεται στο πανεπιστήμιο», σχολίασε χθες στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, έχει η Αστυνομία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των καταληψιών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε -κατά πλειοψηφία- η λήξη της κατάληψης το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση πορείας στο κέντρο της πόλης. Τα νέα έγιναν αμέσως γνωστά.
Χαλκιδική: Θετικό κρούσμα ευλογιάς σε μονάδα με αιγοπρόβατα στη Σιθωνία
Η επιχείρηση
Στις 06:00 χθες, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Προφανώς, η κίνηση αποφασίστηκε προκειμένου να συλληφθούν οι καταληψίες, καθώς τυχόν οικειοθελής αποχώρησή τους δεν θα άφηνε περιθώρια στις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό τους. Στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του Ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Εκείνοι δεν προέβαλαν αντίσταση. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν δύο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου όπου εξελισσόταν η επιχείρηση. Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα. Δεν βρέθηκε κανείς. Λίγο μετά τις 06:30 άρχισε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ την επιχείρηση συντόνιζε ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που πετούσε πάνω από την περιοχή. Οι καταληψίες είχαν προχωρήσει σε βανδαλισμό των εγκαταστάσεων του κτιρίου γράφοντας τοίχους και ρίχνοντας μπογιές, ενώ κάτω από σκάλες βρέθηκαν πεταμένοι και ξηλωμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και καρέκλες των υπαλλήλων.
Διαμαρτυρίες
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου, παρά το γεγονός ότι οι καταληψίες είχαν ήδη αποφασίσει να αποχωρήσουν. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη και βρίσκεται στην οδό Εγνατία, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη κινητοποίηση. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έγιναν εκτεταμένα επεισόδια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr