Μεγάλη συμμετοχή
Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα της συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του επετειακού προγράμματος κερδήθηκε, με την ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας και του απανταχού Ελληνισμού να είναι μεγάλη. Η Επιτροπή έλαβε συνολικά 1.827 προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων από Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους και πολίτες.
Τριακόσιες ογδόντα έξι κατατέθηκαν από Δήμους και Περιφέρειες, 319 από την Ομογένεια και τις ελληνικές Αρχές σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα, το περιεχόμενο των δράσεων που προτάθηκαν από τους Δήμους και τις Περιφέρειες έχει σε μεγάλο βαθμό αναπτυξιακό χαρακτήρα και πολλές από τις προτάσεις αναμένεται να υποβληθούν για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων προτάσεων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή είναι χαρακτηριστικά. Για να προμηθευτεί ένας κάτοικος των Λειψών καλής ποιότητας νερό για το σπίτι του πρέπει να μεταβεί στο κοινόχρηστο water kiosk και να γεμίσει το μπιτόνι. Το καλοκαίρι ο Δήμος θέλει το νερό να τρέχει στις βρύσες κάθε σπιτιού. Από την άλλη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να εισαγάγει το μάθημα της ρομποτικής σε εκατοντάδες Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Tα Μετέωρα θέλουν να κατασκευάσουν έναν αστικό ποδηλατόδρομο στο πλαίσιο της ανάπτυξης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ η Αρτα έναν ψηφιακό οδηγό που θα προβάλλει σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη.
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση της Επιτροπής, ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Στόχος είναι να γίνουν ακόμη περισσότερες, είτε με χορηγίες είτε με πόρους της Επιτροπής, καθώς, ως γνωστόν, δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Νομισματικό πρόγραμμα
Πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά) σπάνιας συλλεκτικής αξίας, με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η διάθεση των νομισμάτων που θα γίνει από την Επιτροπή (μέσω e-shop) ξεκινάει την επόμενη περίοδο, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου. Πάντως, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» εργάζεται όλο αυτό το διάστημα έχοντας προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έθεσε η πανδημία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι εκδηλώσεις να επεκταθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021 και όχι μόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι ώστε να αναδειχθεί η γενικότερη σημασία της επετειακής χρονιάς, ενώ οι δράσεις θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τον συντονιστικό της ρόλο, η Επιτροπή θα προχωρήσει αυτόνομα στην υλοποίηση τεσσάρων εμβληματικών δράσεων:
1 Διοργάνωση του διεθνούς Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.
2 Δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, πρωτοβουλία που βάζει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας.
3 «Γιορτές των Πόλεων», στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξουν γιορτές ταυτόχρονες, ανοιχτές σε όλους, στις 51 πρωτεύουσες των νομών, το επόμενο καλοκαίρι.
4 «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821», δράση μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων, σε 40 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr