Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας από την τρέχουσα χρονιά επιθυμεί να θέσει για πρώτη φορά ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, την οποία θα την ορίζουν τα ίδια τα τμήματα εντός ενός περιορισμένου πλαισίου που θα θέσει το υπουργείο Παιδείας. Η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα ξεχωριστά θα καθορίζεται γύρω από τον μέσο όρο που προκύπτει από τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.
Η διαδικασία θα προχωρήσει, με την πολιτική ηγεσία να προωθεί στους πρυτάνεις όλα τα στατιστικά στοιχεία από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Παρά τη θετική εισήγηση, εκφράστηκαν προβληματισμοί για τις αλλαγές, καθώς το νέο σύστημα μπορεί να πλήξει ένα μέρος των πανεπιστημιακών τμημάτων. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανακόψει την εισροή υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς στα πανεπιστήμια.
Για παράδειγμα, αν ένα τμήμα που δέχεται 300 εισακτέους και έχει βάση 3.000 ή 4.000 μόρια ανακαλύψει από τη συλλογή των στοιχείων ότι οι τελευταίοι 50 εισακτέοι εισάγονται με βαθμό 3 ή 4 και οι αμέσως επόμενοι με πολύ υψηλότερες επιδόσεις, όπως 7 ή 8, μπορεί να βάλει «κόφτη» την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα 7.000 μόρια. Αυτόματα μειώνει τον αριθμό εισακτέων του, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον πήχυ των εισακτέων που δέχεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα επηρεάσει αρκετά περιφερειακά ιδρύματα, τα οποία λόγω της χαμηλής ζήτησης (σ.σ. γιατί οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν κεντρικά Ιδρύματα λόγω της οικονομικής κρίσης) αλλά και του διογκωμένου αριθμού εισακτέων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, παρά το γεγονός ότι στις αξιολογήσεις παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις.
Ενα ακόμα θέμα που προβλημάτισε τους πρυτάνεις ήταν η ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή που έδινε τη δυνατότητα για εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα πανεπιστήμια. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η Σύνοδος είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, η εισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ δεν θα ξεπερνά το 5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Η εισαγωγή θα γίνεται με κατατακτήριες εξετάσεις και η τελική απόφαση για την αποδοχή ή όχι αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ θα γίνεται από τη Σύγκλητο.
Επιφυλάξεις για την πανεπιστημιακή Αστυνομία
Αρκετά γκρίζα σημεία υπάρχουν ακόμα στο διάλογο του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις σχετικά με τη σύσταση σώματος ασφαλείας στα ΑΕΙ. Ενώ στο σύνολό τους οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αναγνωρίζουν την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην προστασία, φύλαξη και ασφάλεια των Ιδρυμάτων, διατυπώθηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χαρακτήρα και τη διοικητική ένταξη του σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης.
Ενα μέρος της Συνόδου, αλλά και η Ομοσπονδία των μελών ΔΕΠ έχουν ζητήσει να υπάγεται το σώμα που θα συσταθεί στον πρύτανη, να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, ακόμα και η πρόσληψη να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Στη συζήτηση που είχαν οι πρυτάνεις με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί κάποιος πλην του επικεφαλής της Αστυνομίας να δώσει εντολή στους αστυνομικούς.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Ο διάλογος συνεχίζεται για το συγκεκριμένο σημείο τριβής, με τους πρυτάνεις να αναμένουν την τελική γραπτή εξειδίκευση της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου ως προς τα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης.
Αντίθετα, στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια, η πλειοψηφία των μελών της Συνόδου ήταν θετική, ιδίως για κρίσιμους χώρους των Ιδρυμάτων.
Καμία… μετάλλαξη στο σχέδιο «Ελευθερία» – Τι λένε οι επιστήμονες για τον «βρετανικό» κορωνοϊό
Εμπλοκή στελεχών ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Folli Follie – Στην Βουλή η δικογραφία
Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα – 13 ερωταπαντήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr