Από αύριο, Τρίτη 28 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται αεροπορικώς από Βουλγαρία και Ρουμανία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του εντύπου Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να περιοριστούν οι αφίξεις από τις δύο χώρες, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Σερβίας.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη, στην ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είχε δώσει αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα εισερχόμενων κρουσμάτων για το διάστημα 1-19 Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία οι 5 πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία με 78 κρούσματα, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6.
Εξαιρέσεις
Η νέα Notam που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μετά από ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα ισχύει έως 4 Αυγούστου και εξαιρεί τους Ελληνες πολίτες, τους κατόχους άδειας παραμονής και όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, που άνοιξαν οι πύλες του τουρισμού, διατηρεί ψηλά τα επίπεδα του συναγερμού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι επιστήμονες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται συνήθως υψηλός αριθμός κρουσμάτων, κάτι που δικαιολογείται εν μέρει και από την πληθυσμιακή δύναμη των περιοχών αυτών.
Ακτινογραφία
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, με τα 19 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα τις δύο ημέρες. Θετική έκπληξε χθες στη Θεσσαλονίκη, με 1 καταγεγραμμένο κρούσμα. Στενή είναι, φυσικά, και η παρακολούθηση των νησιών που έχουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.
Ειδικότερα, χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 27 κρούσματα, εκ των οποίων 4 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 7 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, 3 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και από 1 κρούσμα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κοζάνης, Λευκάδας και Πιερίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.193, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Επίσης, σημειώθηκε ένας ακόμα θάνατος, φθάνοντας έτσι τους 202 θανάτους στη χώρα μας.
Ολα ανοιχτά
Παρόλο που οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα πανικού, ωστόσο προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, και κυρίως για τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, όταν ο πληθυσμός θα επιστρέψει και πάλι σε κλειστούς χώρους.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε (ΣΚΑΪ): «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα».
Ερωτώμενος μάλιστα για το θέμα του εμβολίου, είπε πως, όταν και εφόσον έρθει εμβόλιο, θα υπάρχει ιεράρχηση αυτών οι οποίοι θα πρέπει να το κάνουν πρώτοι απ’ όλους, και αν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και ο περιορισμός κυκλοφορίας των άνω των 65 ή εκ νέου άδειες εργασίας σε όποιους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εμβόλιο
Πότε θα έρθει, όμως, το εμβόλιο; Οπως επισήμανε σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, η εμφάνιση κάποιου αποτελεσματικού εμβολίου διαγράφεται από τα τέλη του χρόνου -σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο- μέχρι και μετά από 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τη δυνατότητα ανεύρεσης εθελοντών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr