Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.
Με τον κορωνοϊό να αναζωπυρώνεται διεθνώς, τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους για δεύτερο κύμα εν μέσω καλοκαιριού και τοπικές εξάρσεις να παρατηρούνται στη βόρεια Ελλάδα αλλά και σε νησιά, η χώρα μας δεν καλείται απλά να προσελκύσει τουρίστες αλλά και να αποδείξει ότι το κρατικό σχέδιο για τον τουρισμό θα είναι αποτελεσματικό, καθώς και ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα νέα κρούσματα και τις εξάρσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.
Συρροή κρουσμάτων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών καταγράφηκε στη Θεσπρωτία, στην Καστοριά, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι τοπικές επιδημίες της Θράκης, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου όπως φαίνεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και η τοπική καραντίνα στον Εχίνο, έχουν πλέον αποτέλεσμα.
Την τελευταία εβδομάδα, έφτασαν διψήφια νούμερα τα κρούσματα κορωνοϊού από το εξωτερικό: 10 την Παρασκευή και οκτώ το Σάββατο. Πολλά από αυτά ήταν από πτήσεις, ενώ κάποια ήταν από τα σύνορα με Βουλγαρία στον Προμαχώνα.
Κρούσματα, όμως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στα νησιά, για παράδειγμα το Σάββατο καταγράφηκαν τρία στη Σύρο και τρία στη Λέσβο σε ειδική δομή καραντίνας. Τα νησιά έμειναν ανέγγιχτα από την πανδημία τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, οπότε σίγουρα η εμφάνιση κρουσμάτων τη στιγμή που η χώρα έχει ανοίξει στους τουρίστες δημιουργεί ερωτήματα.
Πώς θα γίνονται τα τεστ με barcode
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες, ενώ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα περάσουμε στους στοχευμένους, βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».
Εως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και, μέσω της ανάλυσής τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό «barcode», βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 1.000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου» είπε ο κ. Παρασκευής.
Αεροδρόμια και λιμάνια «ανοίγουν» την 1η Ιουλίου
Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα, ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και επτά μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.
Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι βγουν θετικοί στον κορωνοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας – Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe». Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει πως οι τουρίστες θα πρέπει:
– Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
– Να φορούν μάσκα
– Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
– Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
– Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
– Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
– Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
– Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
– Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες
Οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
– Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). – Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική – ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο – ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
– Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
– Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
– Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο. Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
– Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
– Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη . Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
– Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
– Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις. Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Τέλος, όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες καλό θα είναι να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες και ταξιδεύουν. Από τις εταιρείες θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.
Από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραμματιστεί ταξίδια.
Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών σε Κρυσταλλοπηγή, Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους. Όσον αφορά για τον σταθμό στην Κακαβιά, που συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.
Ποιες χώρες επιτρέπονται να στέλνουν τουρίστες στην ΕΕ
Μετά από διαβουλεύσεις θρίλερ, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα σε 14 χώρες και 4 κρατίδια από την 1η Ιουλίου.
Εφόσον υπάρξει τελική έγκριση, η ΕΕ θα δέχεται πλέον από την Τετάρτη ταξιδιώτες από:
- Αυστραλία,
- Νέα Ζηλανδία,
- Καναδά,
- Ιαπωνία,
- Σερβία,
- Σαν Μαρίνο,
- Μονακό,
- Βατικανό,
- Γεωργία,
- Μαυροβούνιο,
- Ανδόρα,
- Νότια Κορέα,
- Αλγερία,
- Μαρόκο,
- Τυνησία,
- Ρουάντα,
- Ταϋλάνδη
- Ουρουγουάη.
Η λίστα θα ανανεώνεται κάθε 2 εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε.
Ποιες χώρες «έφαγαν»… άκυρο
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για διεθνείς αφίξεις σε αεροδρόμια και λιμάνια από την 1η Ιουλίου, εντούτοις ταξιδιώτες από κάποιες χώρες δεν θα μπορέσουν ακόμη να απολαύσουν τις ομορφιές του καλοκαιριού μας.
Οι χώρες αυτές είναι:
- Βρετανία
- Σουηδία
- ΗΠΑ
- Ρωσία
- Ισραήλ
- Κατάρ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σαουδική Αραβία
- Βόρεια Μακεδονία
- Βραζιλία
- Τουρκία
Χαρδαλιάς: Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο
Αυτοψία σε 18 αεροδρόμια της χώρας πραγματοποιεί ο Νίκος Χαρδαλιάς ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου. Το Σάββατο επισκέφτηκε την Κρήτη και τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου.
«Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ενώ διευκρίνισε ότι παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή.
«Ο ιός είναι εδώ και αν ατομικά ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ως σύνολο εφαρμόσουμε τα μέτρα, το όποιο κρούσμα μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα το αντιμετωπίσουμε και όλα θα πάνε καλά. Αυτή η σαιζόν είναι μια άσκηση για το αύριο. Είναι μια άσκηση για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα, και ο καθένας μας καλείται να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο και θα τον παίξουμε με υπευθυνότητα με συνέπεια με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Πάντως, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα καταγραφούν, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους.
«Δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέσα για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και διαδικασίας. Αυτό θα γίνει και την Τετάρτη. Προφανώς το Ηράκλειο έχει ιδιαιτερότητες λόγω της μαζικής εισαγωγής τουριστών από την πρώτη κιόλας ημέρα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες. Έχει αξία μέσα από το μηχανισμό παρακολούθησης να το διαχειριστούμε και να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει» ανέφερε.