Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις τεράστιες αναμονές για ακτινοθεραπεία στο δημόσιο σύστημα υγείας, που έφτανε τους τρεις μήνες στην Αττική – η οποία και σηκώνει το μεγαλύτερο «βάρος» – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργο Πισσάκα, η νέα απόφαση προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά ένα μήνα την αναμονή για ακτινοθεραπεία στην Αθήνα. Αυτό εάν τεθούν σε πλήρη ολοήμερη λειτουργία τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, δηλαδή να λειτουργούν έως τις 9 το βράδυ.
«Τη στιγμή που μιλάμε με το υπάρχον προσωπικό μπορεί να αυξηθεί κατά 50% η εξυπηρέτηση των ασθενών. Εχει ζητηθεί όμως από όλα τα νοσοκομεία να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους για αύξηση του προσωπικού, κυρίως τεχνολόγων και κατά συνέπεια πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας», αναφέρει στο eleftherostypos.gr ο κ. Πισσάκας.
Σημειώνεται ότι έως σήμερα η δυνατότητα δωρεάν ακτινοθεραπείας περιορίζεται στο διάστημα 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι.
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
Η παράταση των ωρών λειτουργίας στα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Η ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών κέντρων είναι ένα από τα βήματα που γίνονται στη κατεύθυνση βελτίωσης της παθογένειας του τομέα της ακτινοθεραπείας στη χώρα μας. Το πρώτο βήμα έγινε όταν χάρη στα ΕΣΠΑ και τις δωρεές που έγιναν την τελευταία 5ετία (με κυρίαρχη την δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ο Δημόσιος Τομέας βρέθηκε με τα 2/3 του εξοπλισμού του να είναι τελευταίας τεχνολογίας και όλα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν την δυνατότητα να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας. Τι προσφέρει αυτή η αλλαγή; «Πιο ποιοτική ακτινοθεραπεία που μεταφράζεται σε περισσότερη και καλύτερη ζωή για τον ασθενή που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία», όπως λέει ο κ. Πισσάκας.
Επόμενος «σταθμός» που θα εξαλείψει πλήρως τις αναμονές και θα εκσυγχρονίσει την ακτινοθεραπεία. Συνολικά ο αριθμός των μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα είναι 50. Από αυτά τα 32 είναι στον δημόσιο τομέα και τα 18 στον ιδιωτικό. Υπάρχει, όμως, μια υστέρηση 20 τουλάχιστον μηχανημάτων για να καλυφθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας.
Στο υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Πισσάκα, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση και προμελέτες και για την αντικατάσταση των λίγων πλέον παλαιών μηχανημάτων αλλά και για την δημιουργία νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην περιφέρεια που θα αποσυμπιέσουν λίγο την Αθήνα αφού αυτή την στιγμή και χάρη στο οδικό δίκτυο πάρα πολύς κόσμος καταφεύγει στην Αθήνα.
«Ετσι λοιπόν στόχος είναι οι ασθενείς να μπορούν να βρουν ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους (ιδανικά θα θέλαμε σε χρονική απόσταση μίας ώρας). Με βάση αυτή την σκέψη προτάθηκαν νέα κέντρα στην Λαμία, την Τρίπολη, ένα κέντρο μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης, η εγκατάσταση 2 ακόμη μηχανημάτων στην Κρήτη και στην Ρόδο (με δημιουργία ενός μεγάλου ξενώνα φιλοξενίας για τους ασθενείς που θα έρχονται από τα άλλα νησιά)», προσθέτει ο ίδιος.