Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αλλά και σε κανέναν άλλο Ιατρικό Σύλλογο, ούτε με το κανονικό του όνομα αλλά ούτε με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε στους ασθενείς. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας «ξεσκόνισαν» τα μητρώα τους κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αστυνομίας στα μέσα Απριλίου και δεν ήταν πουθενά καταχωρημένος.
Η υπόθεση, όμως, δημιούργησε αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα η οποία απορεί πώς κατάφερε να εξαπατά ασθενείς χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός για τόσα χρόνια.
Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ζήτησε από χθες ενημέρωση από τις υπηρεσίες του ΙΣΑ σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούν για τον έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων των μελών του.
Ο ΙΣΑ από το 2015 έως σήμερα, έχει υποβάλλει 2.139 αιτήματα σε σχολές της Ελλάδας και έχει λάβει 2057 απαντήσεις, 3640 αιτήματα σε σχολές του εξωτερικού και έχει λάβει 1003 απαντήσεις και 1148 αιτήματα στο ΔΟΑΤΑΠ και έχει λάβει 209 απαντήσεις.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, από το νόμο απελευθέρωσης επαγγελμάτων το 2011, οι γιατροί έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εποπτεύσουν και να θωρακίσουν το επάγγελμά τους.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
«Χαρτογραφήσαμε τα ιατρεία, κάθε ιατρείο έχει επίσημη ταμπέλα του Συλλόγου και το σήμα της άδειας του γιατρού», αναφέρει η ίδια στο eleftherostypos.gr.
Πάντως, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τη δράση του ψευτογιατρού. «Σκεφτείτε ότι ακόμη και στις Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας από τις οποίες περνούν καρκινοπαθείς ζητείται το γνήσιο υπογραφής από Ιατρικό Σύλλογο. Υπάρχουν δηλαδή δικλείδες ασφαλείας», προσθέτει.
Έκκληση στους πολίτες για προσοχή
Οι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Να απορρίπτουν θεραπευτικές διαδικασίες που βγαίνουν έξω από τα επιστημονικά όρια και ‘πουλάνε φρούδες ελπίδες’», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, και προσθέτει ότι σε περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει υπόνοιες πρέπει άμεσα να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές».
Η κ. Μαστοράκου με τη σειρά της επισημαίνει ότι στις ιστοσελίδες των ιατρικών συλλόγων είναι αναρτημένα όλα τα μέλη. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωμένοι και οι επισκέπτες γιατροί να εγγράφονται σε ιατρικό Σύλλογο. «Μπορεί ο πολίτης να πάρει ένα τηλέφωνο να ρωτήσει εάν κάποιος είναι γιατρός.
Επίσης σε ό, τι αφορά θεραπείες να ενημερώνεται από επίσημες πηγές, όλες οι υγειονομικές αρχές είναι διαθέσιμες», λέει και προσθέτει πως στην Πάτρα συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατρών που ασπάζονται μεθοδολογίες χωρίς καμία ιατρική βάση έχουν περάσει πειθαρχικό.
Στο μεταξύ την απορία για το πώς ο ψευτογιατρός δρούσε ανενόχλητος εκφράζει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. «Στο ΕΣΥ υπήρξαν τέτοια φαινόμενα με πλαστά πτυχία αλλά διορθώθηκαν με τον υποχρεωτικό έλεγχο της γνησιότητας των τίτλων σπουδών και όσων εργαζόμενων προσλαμβάνονται και όσων ήδη εργάζονται από το 2014 (νόμος 4305/2014). Πώς λοιπόν στον ιδιωτικό τομέα ακόμη δουλεύουν ανενόχλητοι οι κομπογιαννίτες μοιράζοντας γιατροσόφια;», διερωτάται.