Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.
Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Πέτσας: Δεν χαλαρώνουμε για τον κορωνοϊό
Έχουμε αρκετά βήματα ακόμη να διανύσουμε στη γέφυρα προς τη νέα κανονικότητα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊο στη χώρα μας.
«Ας μη χαλαρώσουμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε. «Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δε μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας με την ίδια ένταση τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για τον κορωνοϊό. Ήδη τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο όπως στην περιοχή της Ξάνθης όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της».
Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 15 Ιουνίου θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας, επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
«Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε ως εδώ: άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία. Η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
Συναγερμός για τα κρούσματα
Η χαλαρότητα και η απειθαρχία στα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, που ανησυχούν για υπερμεταδόσεις του Sars-CoV-2. Προειδοποιούν μάλιστα για «μίνι» καραντίνες, ακόμη και «φρένο» στον τουρισμό εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν φαινόμενα έντονου συνωστισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παραθαλάσσια μπαρ στη Μύκονο και αλλού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Καιρός: Φτάνει στην Ελλάδα το πολικό Jet Stream – Συναγερμός από τους μετεωρολόγους – Πού θα πέσουν τα πρώτα χιόνια
Τα δεκάδες νέα θετικά στον κορονοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ημέρες οδήγησαν σε αλλαγή της ενημέρωσης όπως είχε προγραμματιστεί. Πλέον, θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ (από την 1η Ιουνίου είχε αποφασιστεί η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 30 αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 3.049. Παράλληλα, από την περασμένη Πέμπτη ακόμη δύο βαριά ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του Sars-CoV-2 σε 182.
Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, που είναι σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ 2.800 τεστ και ακόμη 400 τεστ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
«Ελλειψη σοβαρότητας»
«Υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Δεν επιτρέπεται. Εάν συνεχίσει η γενικότερη χαλάρωση θα υπάρξει πρόβλημα. Υπάρχει μια αίσθηση ότι ο ιός έχει περάσει, ότι δεν υπάρχουν κρούσματα πουθενά και ότι μπορούν όλοι να γυρίσουν στην προηγούμενη κατάσταση», τονίζει στον «Ε.Τ.» και στη Μαρία-Νίκη Γεωργαντά ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με το περυσινό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κατανοήσουν τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρηματίες.
«Εάν υπάρξουν πολλά διασκορπισμένα στην κοινότητα κρούσματα, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ένα περιστατικό σε συνθήκες συνωστισμού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μετάδοση. Στο μπαρ στη Μύκονο, για παράδειγμα, εάν υπήρξε κάποιος που ήταν υπερ-μεταδότης, και βάσει μελετών υπάρχει η πιθανότητα ένας να το μεταδώσει σε πολλούς, θα μπορούσε να το μεταφέρει σε 50-100 άτομα. Και εάν αυτό συμβεί λίγο αργότερα που θα έχει τουρισμό, πολύ γρήγορα μπορεί να πολλαπλασιαστεί», εξηγεί και προσθέτει: «Η μετάδοση στην αρχή είναι πολύ ήσυχη, δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Μετά ξαφνικά συμβαίνει μια έξαρση, αλλά τότε είναι αργά. Είναι πολύ επικίνδυνο και δύσκολο μετά να το ελέγξεις και να το μαζέψεις. Εάν αρχίσουν να “πετάγονται” τα κρούσματα έτσι όπως εμφανίζονται τώρα, μπορεί τέλος Ιουνίου όχι να ανοίξει ο τουρισμός για πολλές χώρες αλλά να κλείσουν και αυτές που ήταν να ανοίξουν».
Ο κ. Δερμιτζάκης επισημαίνει, μάλιστα, ότι οι κανόνες και το ποσοστό τήρησης των μέτρων θα καθοδηγήσουν και τους επισκέπτες όταν αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα. «Θα λειτουργήσουν με βάση τους ρυθμούς που θα επιβάλουμε εμείς ως Ελληνες. Εάν εμείς επιβάλλουμε ρυθμούς ασυδοσίας, το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών θα είναι ασύδοτοι. Ή το δεύτερο ενδεχόμενο, εάν δεν είναι ασύδοτοι, είναι να μην έρθουν, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δουν και πάλι πλήγμα στο εισόδημά τους».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει κατά τόπους lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων σε μια περιοχή, είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ).
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα, όπως είπε.
Ξεκάθαρος σε σχέση με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς λίγο πριν αρχίσει η σύσκεψη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με στελέχη της Fraport και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Αρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».
Σημειώνεται ότι σε γνωστό μπιτς μπαρ της Μυκόνου επιβλήθηκε ήδη… δίμηνο «λουκέτο» καθώς και πρόστιμο 20.000 ευρώ, εξαιτίας έντονου συγχρωτισμού. Επίσης, υψηλά πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για παραβάσεις όπως η μη χρήση της μάσκας.