Δεδομένου μάλιστα πως έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες όπου τα μαγαζιά έχουν πάψει να υποδέχονται στην σάλα τους πελάτες, οι πιο εφευρετικοί βρήκαν τον τρόπο να ενώσουν διαδικτυακά τους θαμώνες τους.
Πρόκειται για το «Κιμωλία online art cafe», το πρώτο virtual καφενείο το οποίο από τις αρχές σχεδόν της καραντίνας, υποδέχεται κόσμο μέσω της εικονικής πραγματικότητας. Με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο, οι χρήστες κάνουν κράτηση σε ένα από τα τραπέζια του μαγαζιού, ενώ έχουν την δυνατότητα να «συναντηθούν» με άλλους θαμώνες και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, μικροί και μεγάλοι έκλειναν online ραντεβού, ενώ το βράδυ της Ανάστασης πολλοί επέλεξαν να κάνουν εκεί την νυχτερινή τους έξοδο.
«Το βράδυ της Ανάστασης είχαμε κρατήσεις για όλα τα τραπέζια». Είτε σόλο, είτε παρέες, επισκέφτηκαν την πλατφόρμα και γιόρτασαν όλοι μαζί παρά τους περιορισμούς μετακίνησης, εξηγεί στο EleftherosTypos.gr ο Νίκος Παλαβιτσίνης, ο οποίος δημιούργησε και την online έκδοση του καφέ Κιμωλία.
Από την 1η Απριλίου, όπου βρίσκεται στον αέρα η πλατφόρμα, παρέες αλλά και πιο μοναχικές υπάρξεις, κάνουν login και επικοινωνούν με τους υπόλοιπους επισκέπτες – κάτι που διαφέρει αισθητά από μια οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία με κάμερα, όχι μόνο γιατί βρίσκονται σε ένα πραγματικό μαγαζί αλλά διότι η όλη «προετοιμασία» θυμίζει κανονική έξοδο.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Πως λειτουργεί όμως στην πράξη; Οι χρήστες κάνουν κράτηση σε ένα από τα τραπέζια του μαγαζιού, για παρέα έως και πέντε ατόμων και εκεί έχουν την δυνατότητα να συζητούν, να παίζουν κρεμάλα, να πίνουν τον καφέ τους ή το ποτό τους – που έχουν ετοιμάσει στο σπίτι – ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε ένα κοινόχρηστο μπαρ εντός του καφέ, όπου μπορούν να συναντηθούν με θαμώνες άλλων τραπεζιών και να συνομιλήσουν.
«Στο καφέ υπάρχουν 15 τραπέζια, τα οποία μπορεί να δει ο χρήστης μέσα από την ιστοσελίδα μας https://kimolia.eummena.org. Ας πούμε ότι κάποιος έχει τέσσερις φίλους και θέλει να πάνε για καφέ. Συμπληρώνει την online φόρμα για κράτηση τραπεζιού στέλνοντάς μας παράλληλα το email του. Εμείς ελέγχουμε τη διαθεσιμότητα για τη ζητούμενη μέρα και απαντούμε άμεσα στέλνοντας μέσω email πέντε ονόματα χρηστών και πέντε κωδικούς» εξηγεί.
«Τα ονόματα χρηστών είναι ονόματα διάσημων ηθοποιών που έχουν προταθεί για Οσκαρ. Την ημέρα εκείνη καθένας μπαίνει με τους κωδικούς του στο περιβάλλον του Κιμωλία καφέ και το επόμενο πρωί τα τραπέζια δίνονται σε άλλους. Όταν φύγει μια παρέα, εμείς πρέπει να καθαρίσουμε τα τραπέζια, δηλαδή να σβήσουμε ότι έχουν γράψει εκεί και να τα έχουμε έτοιμα για τους επόμενους» καταλήγει.
Όλες αυτές τις μέρες, ο κόσμος ήθελε να κάνει όσα είχε μέχρι πρότινος η ρουτίνα του. Μπορεί η καθημερινότητα να έχει αλλάξει για το καλό όλων αλλά η επικοινωνία είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί και αυτός ήταν ένας και από τους λόγους που η ιδέα για το virtual καφέ, έγινε πράξη. «Την ημέρα που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων λόγω πανδημίας, βγήκα στο μπαλκόνι, έκανα ένα τσιγάρο και σκεφτόμουν πώς μπορούμε να κρατήσουμε το μαγαζί ανοιχτό. Επειδή ασχολούμαι επαγγελματικά επί χρόνια με το ψηφιακό κομμάτι και συγκεκριμένα με τη Moodle, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για εκπαίδευση εξ αποστάσεως παγκοσμίως, αποφάσισα να το δοκιμάσω» λέει ο Νίκος, ο οποίος τρέχει το μαγαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο.
Το Κιμωλία online art cafe είναι το… παιδί του Κιμωλία art cafe που βρίσκεται επί της οδού Yπερείδου στην Πλάκα από το 2011.