Η χώρα μας όμως βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν σε οδηγίες για τη χρήση μασκών, μετά και τις κατευθυντήριες του Αμερικανικού Κέντρου (CDC) για προαιρετική χρήση καλύμματος του προσώπου και της μύτης και από όσους δεν έχουν συμπτώματα. «Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής», τόνισε ο κ. Τσιόδρας σε αναλυτική ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη χρήση ενός αυτοσχέδιου καλύμματος – υφασμάτινη μάσκα, μαντήλι κ.ά. – ελλοχεύει ο κίνδυνος για μολύνσεις υγιών ατόμων από τη λάθος χρήση του. «Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας.
Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Αρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν», εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι η χρήση ενός τέτοιου καλύμματος δεν σημαίνει ότι καταργείται η σύσταση για τήρηση των αποστάσεων.
Με βάση τα ελληνικά δεδομένα σε σχέση με τη διασπορά του Sars-CoV-2 μέχρι τώρα, το όφελος από μία τέτοια πρακτική αναμένεται να είναι μικρό. Μπορεί, ωστόσο, να αυξηθεί εάν αυξηθεί περαιτέρω και η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Οπως εξήγησε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτή την οδηγία για να δώσουν ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός.
Εκανε βέβαια σαφές ότι τα καλύμματα αυτά δεν είναι χειρουργικές ή ενισχυμένες μάσκες προστασίας, οι οποίες χρειάζονται στα νοσοκομεία και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, και έχουν γίνει περιζήτητες.
Η χώρα μας μπορεί να συνεχίζει στον ίδιο, αργό, ρυθμό της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά αυτό οφείλεται στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων. Για τον λόγο αυτό, «μένουμε σπίτι» ακόμη τρεις εβδομάδες.
Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός»
Μέχρι και χθες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 1.735, ενώ είχαν καταγραφεί 73 θάνατοι με μέση ηλικία τα 74 έτη. Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 93 ήταν μέχρι και χθες διασωληνωμένοι.
Φαρμακευτική αγωγή
Η τελική μορφή του πρωτοκόλλου προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής αποφασίστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για φάρμακα που θα λαμβάνονται από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς, όπως όλα τα φάρμακα, συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα των τεστ, αναφέροντας ότι η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση στην οποία αίρονται τα μέτρα. «Και αυτό συζητούν οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή. Και φυσικά η επάρκεια τεστ για αυτή την περίοδο είναι σημαντική και κάθε χώρα ετοιμάζεται για αυτή την επόμενη περίοδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρόκειται και για τεστ αντισωμάτων για τα οποία όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία τους.
Ψυχολογική υποστήριξη
Σε πλήρη λειτουργία είναι από το Σάββατο η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» που οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι πολίτες, όταν νιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου