Σύμφωνα με έρευνα της Nannuka, της πλατφόρμας που δίνει τη δυνατότητα εύρεσης μιας σειράς επαγγελματιών, από babysitters και καθηγητές έως και οικιακές βοηθούς, η οποία έγινε σε δείγμα 100.000 εγγεγραμμένων μελών της, προκύπτει ότι οι γονείς έχουν πλέον μετατραπεί σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, γυμναστές και εμψυχωτές των παιδιών, στη ζωή των οποίων κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά μέσα.
Πιο αναλυτικά, περίπου 7 στα 10 παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν ως κύρια απασχόληση στην εποχή του κορονοϊού τις κατασκευές και τις χειροτεχνίες, ενώ όσον αφορά σε παιδιά άνω των έξι ετών, αυτά έχουν ως… αποκούμπι το Netflix, τις ταμπλέτες και τα ipad, τα οποία είναι απαραίτητα εργαλεία για το e-learning. «Μέρος της online πραγματικότητας είναι και η συνέχιση των σχέσεων, τόσο με τους φίλους όσο και με τους παππούδες/γιαγιάδες, αντικαθιστώντας την εκ του σύνεγγυς επαφή με e-αγκαλιές και συζητήσεις», σημειώνει η Nannuka και συνεχίζει: «Το διάβασμα βιβλίων είναι αισιόδοξα υψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών, με ποσοστό 59%, ενώ ακολουθούν τα επιτραπέζια παιχνίδια με 47% και η μαγειρική με 42%». Αξίζει να επισημανθεί πως, με βάση πρόσφατη έρευνα του Skroutz, οι πωλήσεις των παζλ καταγράφουν το μήνα Μάρτιο αύξηση 2.675,5%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη των οικογενειών για δημιουργική απασχόληση. Αύξηση κατά 1.859,4% σημείωσαν το επίμαχο διάστημα και οι πωλήσεις web cameras, που χρησιμεύουν τόσο για την τηλεργασία όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ διπλάσιες ή και τριπλάσιες είναι οι αγορές στις κατηγορίες προϊόντων που έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση στο σπίτι. Ενδεικτικά: Multimedia (+563%), επιτραπέζια παιχνίδια (+448,1%), κονσόλες (+358,6%), PC Games (+325,2%).
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
Ελεύθερος χρόνος
Οι γονείς, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι σε ποσοστό 52,6%, με σχεδόν οκτώ στους 10 να εξηγούν πως δεν έχουν στη διάθεσή τους βοήθεια από επαγγελματία, που θα μπορούσε να συμβάλει είτε στις οικιακές εργασίες είτε στην απασχόληση των παιδιών. «Αυτό συνεπάγεται ότι πλέον ο γονέας έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους, γεγονός που καταδεικνύει και την ανάγκη για ατομικό χρόνο», υπογραμμίζει η Nannuka, υποστηρίζοντας πως το 91% των ερωτηθέντων στην έρευνα επιζητά περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος που το 85% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζει πολύ θετικά την ιδέα σύστασης μιας διαδικτυακής υπηρεσίας, όπου τα παιδιά τους θα μπορούν όχι μόνο να απασχοληθούν δημιουργικά, αλλά και να εκπαιδεύονται σε διαφορετικά γνωστικά πεδία κάθε φορά. «Είναι εκπληκτικό, άλλωστε, πως η νέα γενιά είναι τόσο εξοικειωμένη με τα ηλεκτρονικά μέσα και έτοιμη για τέτοιου είδους υπηρεσίες, που στο πέρασμα σε e-schooling περιβάλλον η προσαρμογή ήταν άμεση», σχολιάζει η συνιδρύτρια της Nannuka, Λέλα Δρίτσα και συνεχίζει: «Μη γνωρίζοντας πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε η καθημερινότητά τους θα επανέλθει στην κανονικότητα, οι γονείς καλούνται να βρίσκουν διεξόδους χαλάρωσης για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Εταιρίες, λοιπόν, όπως η Nannuka, που είναι 100% οικογενειοκεντρικές, θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ανταποκριθούν στην επιτακτική ανάγκη για νέες υπηρεσίες, ενώ το κράτος θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει το πλαίσιο διευκόλυνσής τους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου