Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για τον 7ο θάνατο από την περιοχή της Εορδαίας. Ο άνδρας είχε προβλήματα υγείας και είχε διακομισθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης άλλοι τρεις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Πρόκειται για έναν άνδρα 78 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μια 82χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και έναν 79χρονο που κατέληξε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων πλέον ανέβηκε στους 46, ενώ ο 79χρονος αποτελεί το έκτο θύμα του φονικού ιού στην Κοζάνη.
Χορήγηση φαρμάκων και σε ασθενείς με Sars-Cov-2 που βρίσκονται στο σπίτι, με αυστηρές ενδείξεις και κάτω από ιατρική παρακολούθηση, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Για την προστασία των υγειονομικών εξετάζεται να χορηγείται προφυλακτική αγωγή, πριν αρρωστήσουν, ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε ισχυρές συστάσεις να συνεχιστεί κανονικά και να γίνεται στην ώρα του ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 2 ετών.
«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση (σ.σ.: χθες) ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσιόδρας, χωρίς να κάνει σαφές ποιο φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων θα δίνεται στους ασθενείς στο σπίτι, ωστόσο η χλωροκίνη είναι η δημοφιλέστερη αγωγή αυτή τη στιγμή.
Εύβοια: «Περνούσα με τα λεφτά του πατέρα μου» λέει ο γιος του 66χρονου
Οι περισσότεροι, άλλωστε, νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη, όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης, η οποία δεν χορηγείται μόνη της αλλά συνδυαστικά με άλλα φάρμακα σε όσους νοσηλεύονται και έχουν βαριά εικόνα. «Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε.
Εμβόλια παιδιών
Να εμβολιάζονται κανονικά στην ώρα τους τα παιδιά κάτω των δύο ετών σύστησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, απαντώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στους παιδιάτρους που δεν γνώριζαν τι να κάνουν και τι να πουν στους γονείς. Τόνισε πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων. Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, είπε ότι θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις.
Παράλληλα, με τη φαρμακευτική αγωγή και σε συγκεκριμένους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια να πάρουν φάρμακα και είναι σπίτι τους, γίνεται προσπάθεια προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ετοιμάζονται ειδικά πρωτόκολλα για την προεκθεσιακή και μετεκθεσιακή προφύλαξη των εργαζομένων στις δομές υγείας με χλωροκίνη και την κολχικίνη, που λειτουργεί ως καρδιοπροστατευτικός παράγοντας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 101 επαγγελματίες υγείας νοσούν με τον νέο κορονοϊό, ενώ περίπου 500 εργαζόμενοι σε δομές υγείας είναι σε καραντίνα.
Το Πάσχα
Για μία ακόμα φορά τονίστηκε πως μπορεί να τα μέτρα να αποδίδουν, ωστόσο αν ο κόσμος χαλαρώσει θα αυστηροποιηθούν. «Οσο τηρούνται οι κανόνες δεν θα πάμε σε άλλα μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούν μονόδρομο και θα είναι αυστηρότερα», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως το «φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στις εκκλησίες. Θα προσευχηθούμε σπίτι μας».