Ηταν Οκτώβριος του 2018 όταν η κ. Σακελλαροπούλου ανακοινώθηκε πως θα ήταν η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και ομόφωνη απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενα χρόνο και… κάτι αργότερα, προτείνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος της χώρας, όντας και πάλι η πρώτη γυναίκα που -όπως όλα δείχνουν- θα βρεθεί στη θέση του «πρώτου πολίτη».
Δικαστικός εγνωσμένου κύρους, που δεν φοβάται ποτέ να πει την άποψή της, με κορυφαίο παράδειγμα την αντιπαράθεσή της με τον προκάτοχό της στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκο Σακελλαρίου, για την υπόθεση της δίκης των τηλεοπτικών αδειών, όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε ματαιώσει την κρίσιμη πρώτη συνεδρίαση που έκρινε το λεγόμενο «νόμο Παππά». Τότε μάλιστα είχε παραιτηθεί από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αναφέροντας πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ενωση μετατράπηκε σε γραφείο τύπου του Προέδρου». Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση των δύο δικαστών και για την υπόθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, όταν η κ. Σακελλαροπούλου εγκάλεσε δημόσια (μαζί με άλλους συναδέλφους της) την απόφαση του τότε Προέδρου του ΣτΕ να παγώσει τις αλλαγές που είχε ψηφίσει ο Ν. Φίλης ως υπουργός Παιδείας.
Το επεισόδιο αυτό είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που πορεύθηκε στη ζωή η κ. Σακελλαροπούλου, χωρίς να διστάζει να συγκρουστεί εφόσον το κρίνει σκόπιμο και έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης της. Οπως η ίδια είχε δηλώσει προς την ευχαριστήρια επιστολή της κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως πρόεδρος του ΣτΕ, «κατά τη διάρκεια της θητείας μου, το ανώτατο δικαστήριο θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».
Αντιπαράθεση
Μια στάση που αναμφίβολα τήρησε κατά τις διαδικασίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προήδρευσε σε όλες τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας από τα τέλη του 2018 και εντεύθεν, μεταξύ αυτών στην πρόσφατη πιλοτική δίκη για τις συντάξεις, στην δίκη που συζητήθηκε η συμφωνία των Πρεσπών, στην επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και πιο πρόσφατα από όλες, στην υπόθεση έκδοσης του γνωστού ως «Mr. Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ, όπου είχε σφοδρή (και πρωτοφανή για τα δεδομένα του ΣτΕ) αντιπαράθεση με τη δικηγόρο του Ρώσου κρατούμενου, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πριν οριστεί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κ. Σακελλαροπούλου είχε διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τόσο με τις εισηγήσεις της σε δίκες μεγάλου ενδιαφέροντος, όσο και με την επιστημονική της κατάρτιση και τη βιβλιογραφία της σε σειρά από νομικά θέματα. Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές υποθέσεις, όπως την δίκη για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό Κάμπο, για τα μεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα και πολλές ακόμη. Παράλληλα, ήταν μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Περιβαλλοντικό Δίκαιο
Επί σειρά ετών ήταν επικεφαλής του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο είναι αρμόδιο για υποθέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος. Η Αικ. Σακελλαροπούλου έχει εξειδικευθεί σε αντίστοιχες υποθέσεις, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο από το πανεπιστήμιο Paris 2 της Γαλλίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος. Η επάρκεια και η εμπειρία της στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο είναι τόσο μεγάλη, που είχε επιλεγεί ως διδάσκων του Δικαίου Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
«Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων» ήταν η πρώτη δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η τελευταία αναφορά της μέχρι χθες προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει σημασία, αφού στο Ανώτατο Ακυρωτικό εκκρεμεί μία σειρά κρίσιμων υποθέσεων, στις οποίες η ίδια προήδρευε, όπως η απόφαση για τα αναδρομικά που διεξήχθη με την διαδικασία της «πρότυπης δίκης». Δεδομένου πως είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται εν ενεργεία ανώτατος δικαστικός λειτουργός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η διευκρίνισή της αν και αυτονόητη, όφειλε να διατυπωθεί. Οπως όλα δείχνουν, η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν θα οδηγήσει σε επανάληψη των διαδικασιών, αλλά απλά θα υπάρξει αντικατάσταση της κας Σακελλαροπούλου, με την ίδια έως τότε να μην ψηφίζει, αλλά και να μην εκφράζει καν δικαστική κρίση, όπως και η ίδια ανακοίνωσε.
Επίσης αυτονόητο είναι το γεγονός πως εφόσον η κ. Σακελλαροπούλου εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα ακολουθήσει αντικατάστασή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ, σε μια κρίσιμη περίοδο για το Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά την επετηρίδα, αρχαιότερος αντιπρόεδρος είναι ο νυν επικεφαλής του Ε’ Τμήματος, Αθανάσιος Ράντος, ωστόσο είναι πολύ πρώιμη η οποιαδήποτε ονοματολογία γύρω από το πρόσωπο. Ο κ. Ράντος πάντως επίσης έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, ενώ είχε έρθει ανοιχτά σε αντιπαράθεση με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (και υπηρεσιακή πρωθυπουργό) Βασιλική Θάνου.
Το τελευταίο μάθημα
H ίδια η κ. Σακελλαροπούλου πάντως, είχε επίσης εκφραστεί υπέρ του αείμνηστου Σταύρου Τσακυράκη στην αντιπαράθεση που είχε με την κα Θάνου, ενώ ήταν παρούσα στο τελευταίο μάθημα Συνταγματικού Δικαίου που είχε παραδώσει στην αίθουσα Σαριπόλων της Νομικής Σχολής Αθηνών, λίγο καιρό πριν αυτός φύγει από τη ζωή.
Κοινωνικά δίκτυα
Η πολύ φιλική σχέση της με τον καθηγητή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνικής ζωής της δικαστικής λειτουργού, η οποία δεν λειτουργεί «κατά τα ειωθότα». Διατηρεί κανονικά λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, όπου «ανεβάζει» ακόμη και στιγμές προσωπικής χαλάρωσης με οικογενειακούς φίλους, πράγμα όχι συνηθισμένο για υψηλόβαθμο δικαστή. Το εάν θα συνεχίσει έτσι και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε…
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 από νομική οικογένεια, με τον πατέρα της να έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου – ήταν μάλιστα μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην υπόθεση Κοσκωτά.
Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, όπου πήρε το πτυχίο της το 1978. Διορίστηκε Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1982, Πάρεδρος το 1988, Σύμβουλος Επικρατείας το 2000, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1993-1995 και 2000-2001), αλλά και Αντιπρόεδρος (2006- 2008). Οι μελέτες που έχει συγγράψει σε θέματα περιβάλλοντος είναι πολυάριθμες και για ποικίλα θέματα (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.). Η κ. Σακελλαροπούλου μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη και έχει μία κόρη.
Από την έντυπη έκδοση