Το σουηδικό νοσοκομείο είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής του Καρολίνσκα, Björn Zoégas, έχοντας επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει περιοριστεί στο 1,6% η θνησιμότητα σε διάστημα 30 ημερών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας από τρία δημόσια νοσοκομεία. Τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τόσο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το ένα νοσοκομείο που πιθανότατα θα είναι ανάμεσα στα τρία είναι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί το σουηδικό παράδειγμα για την οργάνωση των συμπράξεων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Καρολίνσκα, στο σουηδικό νοσηλευτικό ίδρυμα κατά κανόνα δεν αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. «Εντούτοις, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε προσωρινά κατά περιόδους αιχμής, όταν για παράδειγμα η λειτουργική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί, αλλά δεν είναι τακτικό φαινόμενο», αναφέρει ο κ. Zoégas στον «Ε.Τ.».
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει από το 2014, όταν αποφασίστηκε αντί να γίνεται αγορά νέων μηχανημάτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε κάποιες περιπτώσεις να αγοράζονται υπηρεσίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, μέσω 14ετών συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, που αναλαμβάνει όχι μόνο την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως τονίζει ο κ. Zoégas. Οι ασθενείς πληρώνουν μία πρόσθετη επιβάρυνση για ορισμένα είδη φροντίδας, κάτι το οποίο ρυθμίζεται κεντρικά από τη Στοκχόλμη και όχι από το νοσοκομείο.
«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η φροντίδα των ασθενών, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία για την παροχή εξαιρετικής φροντίδας και στις προσπάθειές μας να επεκτείνουμε και να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Το νοσοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγείας της Περιφέρειας Στοκχόλμης. Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε εξειδικευμένη φροντίδα στους πιο σοβαρά άρρωστους και τραυματίες ασθενείς. Είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την παροχή ειδικής φροντίδας σε εθνικό επίπεδο για ορισμένες ομάδες ασθενών», επισημαίνει ο διευθυντής του σουηδικού νοσηλευτικού ιδρύματος και προσθέτει: «Ενα παράδειγμα που επισημαίνονται τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Καρολίνσκα είναι στο εθνικό μητρώο ποιότητας για την ετήσια έκθεση “Swedeheart” αναφορικά με την περίθαλψη των καρδιακών και αγγειακών ασθενών. Στις εκθέσεις για το 2018 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska σημείωσε μεγάλη άνοδο σε αρκετούς τομείς. Εχουμε κατά τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά εξαλείψει όλες τις ουρές για καρδιοχειρουργική επέμβαση, που σημαίνει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν φροντίδα εντός των προβλεπόμενων χρόνων αναμονής».
Το μοντέλο λειτουργίας του σουηδικού νοσοκομείου συνοψίζεται στη φράση «Πρώτα ο Ασθενής», σύμφωνα με τον διευθυντή του.
«Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους. Από κοινωνική άποψη όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε φροντίδα καλής και ίσης ποιότητας. Με την εισαγωγή του λειτουργικού μοντέλου του Καρολίνσκα, η θεραπεία παρέχεται σε μια συνεχόμενη ροή φροντίδας. Διάφορες ειδικότητες συνεργάζονται για μια ολοκληρωμένη διαδικασία φροντίδας. Ενα πρακτικό παράδειγμα αυτού είναι ότι αντί να αποσταλεί ο ασθενής στο εργαστήριο ή ο ακτινολόγος σε χωριστές διαδικασίες, τόσο το εργαστήριο όσο και το ακτινολογικό τμήμα αναμειγνύονται σε πρώιμο στάδιο παρέχοντας συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη σε σχέση με τι εξετάσεις απαιτούνται για κάθε ασθενή, σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του», εξηγεί ο κ. Zoégas σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και τις καινοτομίες του νοσοκομείου Καρολίνσκα.
Το σουηδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο καταγράφει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη φροντίδα των ασθενών. Οσον αφορά στη θεραπεία καρδιαγγειακών και αγγειακών ασθενών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά η θνησιμότητα των 30 ημερών είναι μόλις στο 1,6%. «Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην αφοσιωμένη δέσμευση του επαγγέλματος και επίσης ότι κάνουμε συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της θεραπείας όλων των ασθενών και των ιατρικών αποτελεσμάτων», επισημαίνει ο διευθυντής. Αντίστοιχα, τα εγκεφαλικά και η θνησιμότητα για 30 ημέρες μετά από καρωτιδική ενδοαρτηριοεκτομή (χειρουργική επέμβαση για πρόληψη του εγκεφαλικού) είναι στο 1,5%.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ιδιωτικά μηχανήματα και παραχώρηση κλινών σε 3 νοσοκομεία
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στην 49χρονη που χτύπησε τον 43χρονο σύζυγό της - Τι υποστήριξε στην δικαστική αίθουσα;
Αδιάλειπτη λειτουργία του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων, εξορθολογισμός του κόστους για τα ελληνικά νοσοκομεία, έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη που θα προκύψουν από την καθιέρωση και την επέκταση των ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ κατά τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Το ποιες θα είναι οι μορφές των συμπράξεων θα γίνει γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, σχεδιάζονται δύο ειδών μορφές συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρώτος αφορά σε διαγνωστικές εξετάσεις που θα μπορούν να γίνονται με ιδιωτικά μηχανήματα μέσα στα νοσοκομεία. Θα νοικιάζει, για παράδειγμα, μια ιδιωτική εταιρεία μηχανήματα, αντί να αγοράζει καινούργια το ΕΣΥ, και το ΕΣΥ θα πληρώνει για αριθμό εξετάσεων. Ετσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασθενών και θα εξαλειφθούν ουρές αναμονής που παρατηρούνται σήμερα για διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων μέσα στα νοσοκομεία.
Μια δεύτερη μορφή ΣΔΙΤ θα είναι η παραχώρηση κλινών των δημόσιων νοσοκομείων για ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα τρία νοσοκομεία από τα οποία θα ξεκινήσουν οι ΣΔΙΤ, σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά θα είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είχε πριν λίγο καιρό – σύμφωνα με τον βουλευτή του Μέρα25 Κρίτωνα Αρσένη – συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενημερώνοντάς τους ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται». Για τον σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», όπως φέρεται να είπε, για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Βουλή, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, στήριξη και αναβάθμιση. Οι πόροι που απαιτούνται θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ενα εργαλείο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για μια κίνηση πολύ επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη που θα προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Σχολίασε ακόμη πως η κυβέρνηση «δίνει το σήμα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (επιχειρηματίες Υγείας, ασφαλιστικές εταιρείες, διαγνωστικές αλυσίδες). Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Υγείας, η απάντηση είναι «ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης».
Στις ΣΔΙΤ αντιδρούν έντονα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι η κινητοποίησή τους προκάλεσε τη διακοπή προγραμματισμένης για αυτό το θέμα ημερίδας που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πριν λίγες ημέρες.
Από την έντυπη έκδοση