Κεντρικός άξονας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο των hot spots σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο (Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ αντίστοιχα), που αποτελούν «μαύρες σελίδες» υπό τις συνθήκες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσαν, επίσης, την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Αναλύοντας τους έξι πυλώνες στους οποίες βασίζεται η επιχείρηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, υπογράμμισαν τη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ. Την ίδια στιγμή, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη», που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Οπως τόνισαν οι υπουργοί, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και η αξιοποίηση δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη μέσω της επαναφοράς του ελέγχου και της ασφάλειας και παράλληλα της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου με τη μεταφορά 20.000 προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής, 5.000 θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15.000 σε δομές στην ενδοχώρα. Στόχος είναι η μεταφορά των 20.000 προσφύγων και μεταναστών να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
Στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ, επιτάχυνση των διαδικασιών και πρόσληψη 500 ατόμων για τις υπηρεσίες.
Αντιδράσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρέδωσε χάος στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε «μπάχαλο» το σχέδιο για το προσφυγικό, προσθέτοντας ότι «με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ.: χθες) η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες».
Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες και σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα και να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε χώρα-μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, γιατί το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα της Ελλάδας, είναι ένα θέμα της Ευρώπης».
Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «τα μέτρα ενισχύουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή», ενώ η Ελληνική Λύση σχολίασε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο».
Από την έντυπη έκδοση