Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες ότι το φορτηγό το οποίο νοικιαζόταν έναντι 250 λιρών την εβδομάδα, μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως από δουλεμπόρους. Κι ενώ ενισχύονται οι φόβοι οι αρχές συνεχίζουν την ανάκριση του 25χρονου Μο Ρόμπινσον, οδηγό του φορτηγού μέσα στο οποίο βρέθηκαν 39 πτώματα Κινέζων.
«Αυτοί που πέθαναν έτρεφαν ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλή χώρα», ανέφερε πηγή στη Mirror. Αλλά το μόνο που βρήκαν ήταν ένας φρικτός θάνατος μέσα σ’ ένα παγωμένο ψυγείο-κοντέινερ. Οι συμμορίες των Κινέζων δουλεμπόρων που ιδρύθηκαν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν της Κίνας αναλαμβάνουν τη διακίνηση «σκλάβων» μεταναστών και ιερόδουλων από την Ασία στη Δύση κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη τους εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς εκμεταλλεύονται την απελπισία Κινέζων χωρικών που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τις ζωές τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρουν ότι οι άτυχοι μετανάστες ήταν από τη Φουτζιάν, μια φτωχή επαρχία της νοτιοανατολικής Κίνας την οποία ελέγχουν δουλέμποροι, γνωστοί ως «snakeheads» (κεφάλια φιδιών), οι οποίοι χρεώνουν 20 χιλιάδες λίρες για να περνούν λαθρομετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Γαλλίας.
Καιρός: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία - Πως θα κινηθεί το μέτωπο
Επιθεωρητές της αστυνομίας λένε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι οικογένειες Κινέζων μεταναστών που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στη Δύση πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για το ταξίδι των παιδιών και άλλων συγγενικών τους προσώπων μέχρι τη Βρετανία, καθώς οι συμμορίες των δουλεμπόρων τους υπόσχονται ότι θα βρουν δουλειές ως σερβιτόροι ή υπάλληλοι γραφείου. Ωστόσο, χιλιάδες γυναίκες που πέφτουν στα νύχια των Snake Heads καταλήγουν σε οίκους ανοχής, ινστιτούτα μασάζ και υπόγεια εργαστήρια επεξεργασίας ινδικής κάνναβης με τις οικογένειές τους στην Κίνα να αγνοούν την τραγική τους μοίρα και να συνεχίζουν επί χρόνια να πληρώνουν τις συμμορίες για τα έξοδα του ταξιδιού.
Άρχισαν οι νεκροψίες των θυμάτων του Έσσεξ
Η βρετανική αστυνομία απομάκρυνε τις σορούς 11 από τα 39 θύματα από το κοντέινερ του φορτηγού και τα μετέφερε σε νεκροτομείο για να ξεκινήσει η νεκροψία καθώς συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησής τους.
Στο μεταξύ οι Αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους σε τρία μέλη ιρλανδέζικης σπείρας δουλεμπόρων, που πιστεύουν ότι μπορεί να ενέχονται σε κάποιο στάδιο στην μεταφορά των Κινέζων μεταναστών. Σύμφωνα με τη Daily Telegraph οι τρεις Ιρλανδοί ενδέχεται να είναι μέλη μιας συμορρίας της πόλης Άρμαγκ με διασυνδέσεις με παραστρατιωτικούς. Ο ένας εξ’ αυτών έχει σχέσεις με τη βουλγαρική εταιρεία, στην οποία ανήκε το φορτηγό που μετέφερε το ρυμουλκούμενο ψυγείο-κοντέινερ, μέσα στο οποίο βρέθηκαν τα πτώματα των μεταναστών στο Έσσεξ.
Γιατί οι πολίτες της Κίνας θέλουν να πάνε στη Βρετανία
Την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να εξαρθρώσουν το βορειοιρλανδικό κύκλωμα δουλεμπόρων που βρίσκεται από την φρίκη στο Έσεξ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους πολίτες από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη διακινδυνεύουν για να φθάσουν στην Βρετανία.
«Γιατί οι πολίτες από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ταξιδεύουν – είτε οικειοθελώς είτε υπό πίεση – στο Ηνωμένο Βασίλειο με τέτοιο τρόπο;», διερωτάται το CNN και παραθέτει στοιχεία του Ινστιτούτου Μετανάστευσης. Περίπου 10 εκατομμύρια σε σύνολο 258 εκατομμυρίων μεταναστών παγκοσμίως είναι Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης (MPI), γεγονός που καθιστά την Κίνα την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν τα 2,5 εκατομμύρια διαμένουν στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν 712 χιλιάδες στον Καναδά και 473 χιλιάδες στην Αυστραλία.