Οι μαθητές σε συντριπτικό ποσοστό δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά θέματα της Χημείας, με τα συγκριτικά στοιχεία να δείχνουν εντυπωσιακά χαμηλές επιδόσεις σε ένα μάθημα που τα τελευταία χρόνια κατέγραψε μεγάλο αριθμό αριστούχων και χαμηλά ποσοστά κάτω από τη βάση.
Στις νομικές και τις οικονομικές σχολές προβλέπεται σταθερότητα, με πιθανές πτωτικές τάσεις, που όμως θα είναι συγκρατημένες.
Μικτά είναι τα συμπεράσματα στα περισσότερα μαθήματα, καθώς οι υποψήφιοι σε άλλες περιπτώσεις σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι (Μαθηματικά, Βιολογία, που έχουν και τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας) και σε άλλα πολύ χαμηλότερες (Χημεία, Φυσική, ΑΟΘ).
Το 2ο και το 3ο επιστημονικά πεδία που αφορούν τα πολυτεχνικά τμήματα, τις Ιατρικές και τις θετικές επιστήμες είναι αυτά που θα παρουσιάσουν, όπως όλα δείχνουν, και τη μεγαλύτερη βουτιά στα μόρια εισαγωγής.
Συγκρατημένες θα είναι οι βάσεις στα άλλα δύο επιστημονικά πεδία, στο 1ο των ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και στο 4ο που αφορά τα τμήματα Πληροφορικής και Οικονομίας.
Σημειώνεται πάντως ότι βαρύτητα φέτος θα έχει και ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης στη διαμόρφωση των βάσεων. Στο 2ο και το 4ο επιστημονικά πεδία, λόγω της ίδρυσης καινούριων τμημάτων, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες θέσεις, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στη ζήτηση από τους υποψηφίους. Δηλαδή, δημιουργούνται «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης», γεγονός που θα οδηγήσει στα φαινόμενα που έχουμε δει και τα προηγούμενα χρόνια να εισάγονται υποψήφιοι σε σχολές με βαθμολογίες πέριξ των 5.000 μορίων.
Ο Ελεύθερος Τύπος με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα προχωράει στην πρώτη εκτίμηση των βάσεων που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων. Αναμένονται και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία ορισμένων τμημάτων, όπως οι ξένες φιλολογίες και οι Αρχιτεκτονικές.
1ο ΠΕΔΙΟ (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών): Μικρή πτώση σε δημοφιλείς σχολές
Χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων σε τρία μαθήματα, σε σχέση με πέρσι στα Αρχαία, στα Ιστορία και τα Λατινικά. Ενδεικτικά, οι αριστούχοι στα Αρχαία (18-20) ήταν οι μισοί περίπου σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό 2,48%, ενώ το αντίστοιχο το 2018 ήταν 4,67%. Στην Ιστορία οι επιδόσεις ήταν οριακά χαμηλότερες, ενώ τα Λατινικά, το μάθημα το οποίο για τελευταία φορά εξετάζεται φέτος πανελλαδικώς, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη. Πέρσι, το 18,20% έγραψε από 19 έως 20, ενώ φέτος μόλις το 10,48.
Με μία πρώτη ανάγνωση των στατιστικών, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι μεταβολές θα είναι οριακές σε σχέση με πέρσι. Πιθανόν να καταγραφεί μικρή πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται βουτιά στα μόρια εισαγωγής. Στις σχολές από 17.500 μόρια και κάτω, οι αυξομειώσεις θα είναι μικρές.
Καιρός: Δύο εξάρσεις των φαινομένων μέχρι την Πρωτοχρονιά - Έντονη χιονόπτωση από το απόγευμα των Χριστουγέννων
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι νομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κέρδισαν μέχρι 20 μόρια με 18.219 και 17.965 αντίστοιχα, λαμβάνοντας μικρή ώθηση, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένες βγήκαν οι Ψυχολογίες, με την Ψυχολογία του ΕΚΠΑ να κερδίζει 123 μόρια, φτάνοντας τα 17.949 μόρια. Αντίστοιχα, η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης κέρδισε 162 θέσεις αγγίζοντας τα 17.965 μόρια. Αντίστοιχα, σε Πάντειο και Ρέθυμνο ανέβηκαν 92 και 67 μόρια αντίστοιχα. Θεαματική αύξηση είχε το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου με 263 μόρια άνοδο φτάνοντας τα 18.141 μόρια.
Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι, όμως και πάλι ο ανταγωνισμός στο εν λόγω πεδίο είναι ιδιαίτερα υψηλός με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει μεγάλες μεταβολές στις βάσεις.
2ο ΠΕΔΙΟ (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών): Βουτιά λόγω Χημείας και Φυσικής
Φυσική και Χημεία θα αποτελέσουν τα μοιραία μαθήματα που θα οδηγήσουν στην πτώση των βάσεων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που κατεγράφησαν για τα θέματα της Φυσικής, η Χημεία ήταν τελικά αυτή που απεδείχθη Βατερλώ για τους υποψηφίους. Οι αριστούχοι συρρικνώθηκαν, καθώς από 18 μέχρι 20 έγραψε μόλις το 4,37%, ενώ πέρυσι το 23,1%. Σε απόλυτους αριθμούς είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή η διαφορά, καθώς μόλις 420 άτομα κατάφεραν φέτος να γράψουν από 19 έως 20, ενώ πέρσι ήταν πάνω από 3.000. Αντίστοιχα, πανωλεθρία δείχνουν τα στατιστικά για τους βαθμούς κάτω από τη βάση. Φέτος το 42,12% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 26,25%.
Μείωση εισακτέων κατεγράφη και στη Φυσική κατά 3%, όμως τα Μαθηματικά Προσανατολισμού που αποτελούν και το μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας είχαν καλύτερες βαθμολογίες. Ενδεικτικά, το 5,39% έγραψε από 19 έως 20, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1,90.
Οι πολυτεχνικές σχολές αλλά και αυτές των θετικών επιστημών θα υποστούν κατακόρυφη και καθολική πτώση, με αυτές των κεντρικών ιδρυμάτων να συγκρατούνται ελαφρώς όσον αφορά την απώλεια των μορίων, εν αντιθέσει με αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων που θα καταρρεύσουν. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρσι οι πολυτεχνικές σχολές έχουν δεχθεί μεγάλες μειώσεις από 60 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα έως και 2.300 μόρια στα περιφερειακά τμήματα. Οι απώλειες στο ΕΜΠ κυμάνθηκαν από 43 έως και 328 μόρια. Απώλειες σημείωσαν και οι αρχιτεκτονικές σχολές, με το ΕΜΠ να χάνει μόλις 43 μόρια, ενώ αντίθετα η σχολή της Θεσσαλονίκης να χάνει 376 μόρια. Κατρακύλα σημειώθηκε και στις φυσικομαθηματικές σχολές. Το Μαθηματικό ΕΚΠΑ έχασε 348 μόρια πέφτοντας στα 15.152 μόρια, το Θεσσαλονίκης 610 με βάση εισαγωγής 14.620. Οι γεωπονικές σχολές που τα δύο τελευταία χρόνια είχαν δει τις βάσεις τους να εκτοξεύονται έχασαν αρκετό μέρος της δυναμικής τους, με τις απώλειες να φτάνουν ακόμα και τα 1.500 μόρια.
3ο ΠΕΔΙΟ (Επιστήμες Υγείας): Βατερλώ για τις ιατρικές
Το μάθημα της Χημείας, με συντελεστή βαρύτητας 0,7, θα αποτελέσει τον μοναδικό λόγο για τη μείωση των βάσεων στις ιατρικές σχολές, λόγω της πανωλεθρίας που σημειώθηκε. Αντίθετα, οι υποψήφιοι κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις στο μάθημα της Βιολογίας, που έχει υψηλότερο ποσοστό βαρύτητας 1,3, με το 16,68% να γράφει 19-20.
Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις Ιατρικές της περιφέρειας και συγκρατημένη στα κεντρικά ιδρύματα, ενώ η Ιατρική Αθήνας φαίνεται να χάνει το στοίχημα να παραμείνει στο κατώφλι των 19.000 μορίων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική Αθήνας πέρσι ήταν στα 19.029 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλονίκης στα 18.808 και η Πατρών στα 18.710. Την πιο χαμηλή βάση την είχε η Ιατρική στο ΔΠΘ με 18.451 μόρια.
4ο ΠΕΔΙΟ (Οικονομίας και Πληροφορικής): Συνθήκες… ελεύθερης πρόσβασης
Ανάμικτα είναι τα συμπεράσματα για το εν λόγω επιστημονικό πεδίο. Το μάθημα της Οικονομίας που αποτελεί κι αυτό με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, όμως στην Πληροφορική και τα Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν αισθητά καλύτερες.
Στην Οικονομία μόλις το 5,22% έγραψε 19-20 και το 7% 18-19. Πέρσι, διπλάσιος ήταν ο αριθμός που έγραψε 19-20 με 12,07%. Αντιθέτως, στην Πληροφορική φέτος το 11,87% έγραψε 19-20, ενώ πέρσι μόλις το 4,18%.
Το 4ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση φέτος, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στον αριθμό υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης και θα καταγραφούν βάσεις εισαγωγής με πολύ χαμηλά μόρια.
Πέρσι, το 4ο επιστημονικό πεδίο αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη με αύξηση των βάσεων. Το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασε τα 13.772 μόρια κερδίζοντας 571 μόρια σε σχέση με το 2017. Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ παρέμεινε στα πιο δημοφιλή στις επιλογές των υποψηφίων με 15.854 μόρια βάση εισαγωγής. Αντίστοιχα «κέρδη» είχε και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που είδε τις περισσότερες σχολές του να εκτοξεύονται ακόμα και 460 μόρια. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται το νέο τμήμα του ΠΑΠΕΙ που μετράει φέτος τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, αυτό των τουριστικών σπουδών, που μέσα σ’ ένα χρόνο «κέρδισε» 449 μόρια, ανεβάζοντας τη βάση εισαγωγής του στα 13.488 μόρια. Ανεβασμένες ήταν και οι σχολές Πληροφορικής με επιπλέον ακόμα και 500 μόρια. Η Πληροφορική του ΟΠΑ έφτασε τα 15.975 μόρια κερδίζοντας 343 μόρια, ενώ αυτή που εκτοξεύτηκε ήτ
Πανελλαδικές 2019: «Βουτιά» βάσεων σε Πολυτεχνεία και Ιατρική
αν η Πληροφορική του ΑΠΘ με βάση εισαγωγής 16.371 μόρια και επιπλέον 578 μόρια σε σχέση με το 2017.
Από την έντυπη έκδοση