Ο Αρειος Πάγος έκλινε, έτσι, όχι μόνο υπέρ του Δ. Κουφοντίνα, αλλά υπέρ των καταδικασμένων σε ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης συνολικά, σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν, το εάν δηλαδή τα άτομα που έχουν καταδικαστεί σε τέτοιες ποινές δικαιούνται και αυτοί άδεια από τις φυλακές εφόσον έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης. Αντίστοιχες με τη χθεσινή απόφαση του Ποινικού Τμήματος ήταν και τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τις οποίες επικαλέστηκε η κ. Δημητρίου στην πρότασή της προς τους δικαστές.
Στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν πως «αφού απέρριψαν τύποις την αίτηση, τα μέλη το Συμβουλίου έπρεπε να μην προχωρήσουν στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων». Οι αρεοπαγίτες στέλνουν μάλιστα και ένα «μήνυμα» προς το Συμβούλιο, αναφέροντας πως οι λόγοι απόρριψης των ουσιαστικών προϋποθέσεων που αυτό επικαλέστηκε ήταν αντιφατικοί: «Το Συμβούλιο εν προκειμένω δέχεται αφενός μεν ότι στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου, στη συνέχεια όμως, αντιφατικά, δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής και να μεταμεληθεί».
Στη συνέχεια, τα μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφέρουν μία ακόμη αντιφατική, κατά την κρίση τους, παραδοχή του Συμβουλίου: Το προσβαλλόμενο βούλευμα δέχεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έχει δείξει καλή διαγωγή, έχει λάβει έξι τακτικές άδειες, των οποίων έκανε καλή χρήση, αλλά ενώ δεν περιλαμβάνει περιστατικά κακής χρήσης κατά τη διάρκεια των αδειών αυτών, περιορίζεται στην παραδοχή ότι «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειάς του έκανε αμέριμνος περίπατο στο κέντρο της Αθήνας -και μάλιστα επέτρεψε να ληφθούν και να δημοσιευθούν φωτογραφίες του σε σημεία πλησίον εκείνων που δολοφονήθηκαν συγκεκριμένα θύματά του- συμπεριφορά όλως προκλητική, που καταδεικνύει έμπρακτα πέραν πάσης αμφιβολίας την έλλειψη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων».
Αναβλήθηκε για τις 8 Ιανουαρίου η δίκη του αστυνομικού της Βουλής - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του
Ετσι, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Βόλου πλέον αναιρείται, με την υπογραφή του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος, στο οποίο προεδρεύει η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη. Η κ. Κοκοτίνη περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που επελέγησαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως υποψήφιοι για τις θέσεις του νέου προέδρου και του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στη θέση των Βασίλη Πέππα και Ξένης Δημητρίου αντίστοιχα, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στις 30 Ιουνίου.
Πάντως, η απόφαση αυτή δεν σημαίνει αυτόματα και τη χορήγηση της έβδομης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού ο φάκελος επιστρέφει στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου, που θα συσταθεί με νέα σύνθεση. Αυτή τη φορά οι δικαστές του Βόλου δεν θα εξετάσουν τις τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας, αφού το ζήτημα αυτό είναι πλέον λυμένο από τον Αρειο Πάγο. Θα εξετάσουν, ωστόσο, τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της 10ης Μαΐου (που πλέον αναιρέθηκε), αλλά και στην απόφαση του προηγούμενου Φεβρουαρίου, που επίσης απέρριπτε το αίτημα Κουφοντίνα, το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου είχε εισέλθει και στις ουσιαστικές προϋποθέσεις, αναφέροντας πως δεν πρέπει να χορηγηθεί άδεια λόγω δηλώσεων του μέλους της «17 Νοέμβρη» που κατεδείκνυαν, κατά τους δικαστές, πως είναι ακόμα επικίνδυνο να τελέσει νέα εγκλήματα. «Δεν είναι πρόθυμος», ανέφερε το αναιρεθέν βούλευμα, «να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του κρατικού μονοπωλίου της βίας και άρα καθιστά εναργές ότι, ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας».
Από την έντυπη έκδοση